MUTZIG
Werkzaamheden in de brouwzaal te Schiltigheim om de inhoud van de koperen brouwketels te vergroten
Een deel van de moderne brouwzaal in Mutzig: de
brouwketels zijn opgesteld achter de stenen wand
hoogspanningsdistributie op de brou
werij. De huidige persluchtinstallatie
wordt overgeplaatst en gerenoveerd.
Brouwhuis
Voor de toekomst is een geheel nieuw
brouwhuis opgenomen in het master-
plan (geheel links). Of dit plan wordt
gerealiseerd, zal ondermeer afhanke
lijk zijn van de verkoopprognoses en
de samenwerking met B.G.l. Voorals
nog is de capaciteit in het bestaande
brouwhuis uitgebreid met circa 10%.
Dit is bereikt door de capaciteit van
vier koperen ketels te vergroten. Uiter
lijk verandert er niets aan de ketels:
deze zijn onder de brouwvloer -en dus
onzichtbaar- vergroot. Voor volgend
jaar staat eenzelfde uitbreiding bij de
andere vier ketels op het programma.
Automatisering
Ten behoeve van de besturing van de
produktieprocessen is gekozen voor
een modern, geautomatiseerd, sys
teem. Via beeldschermen met toetsen
borden, die aangesloten zijn op een
computer, vindt de bediening en de
controle plaats. Gekleurde lijnen en
getallen geven aan in welke fase het
proces zich bevindt. Wordt bijvoor
beeld het bier naar een volgende tank
overgepompt, dan wordt dit zichtbaar
gemaakt doordat de lijnen op het
beeldscherm van kleur veranderen. Zo
is precies te volgen wat er in dat deel
van de brouwerij gebeurt.
Energiebesparing via de computer
Met dit systeem is het ook mogelijk via
de computer energiestromen te meten.
Op deze computer zijn diverse in de
brouwerij geplaatste meters aangeslo
ten. Zo kan men registreren hoeveel
energie iedere afdeling afneemt. In het
kader van de energiebesparing is dit
een goed controlesysteem, dat naar
verwachting de medewerkers ook
motiveert om zuinig om te springen
met de energie.
Kilometerslange leidingen
Het gevolg van het verplaatsen van
zovele afdelingen en installaties is dat
ook de distributie van alles dat door lei
dingen stroomt, moet worden herzien.
Minstens zes kilometer nieuwe lei
dingen zal in totaal worden geïnstal
leerd.
Aanpassen en omschakelen
Zoals u begrijpt, houdt de introductie
van moderne systemen in de brouwerij
te Schiltigheim voor de medewerkers
een andere wijze van werken in. Uiter
aard worden zij zo goed mogelijk voor
bereid op alle ontwikkelingen. Het feit
blijft dat op een hypermodern systeem
overgeschakeld gaat worden. Vele
Heineken France medewerkers zijn via
de afdeling Technische Opleidingen
H.T.B. dan ook voor enige dagen in
onze brouwerij te Zoeterwoude
geweest om kennis te maken met het
werken met behulp van moderne appa
ratuur.
Over de brouwerij in Mutzig is minder
te melden dan bij Schiltigheim het
geval is. In 1979 werd daar een volledig
geautomatiseerde fustenalvulinstalla-
tie in gebruik genomen. Eveneens
onder begeleiding van H.T.B. vindt nu
een renovatie plaats van de besturing.
Bovendien wordt de capaciteit ver
groot.
Tevens wordt op dit moment een ont
vangstruimte voor bezoekers ingericht
in verband met toename van het aantal
ontvangsten. Op bepaalde uren zijn
het toeristen die ontvangen worden
(zoals bij onze brouwerij in Amster
dam), op andere tijdstippen afnemers.
De oude ontvangstruimte boven het
kantoor voldeed in de praktijk niet
meer. De nieuwe hal, die dit voorjaar
gereed moet zijn, komt in een bestaand
gebouw naast de bedrijfsingang en is
veel rustiger gelegen. Hierbij behoort
dan tevens een projectieruimte met
plaats voor circa 75 personen. In de
toekomst zal ook een proeflokaal in
gebruik worden genomen.
18