MUTZIG Werkzaamheden in de brouwzaal te Schiltigheim om de inhoud van de koperen brouwketels te vergroten Een deel van de moderne brouwzaal in Mutzig: de brouwketels zijn opgesteld achter de stenen wand hoogspanningsdistributie op de brou werij. De huidige persluchtinstallatie wordt overgeplaatst en gerenoveerd. Brouwhuis Voor de toekomst is een geheel nieuw brouwhuis opgenomen in het master- plan (geheel links). Of dit plan wordt gerealiseerd, zal ondermeer afhanke lijk zijn van de verkoopprognoses en de samenwerking met B.G.l. Voorals nog is de capaciteit in het bestaande brouwhuis uitgebreid met circa 10%. Dit is bereikt door de capaciteit van vier koperen ketels te vergroten. Uiter lijk verandert er niets aan de ketels: deze zijn onder de brouwvloer -en dus onzichtbaar- vergroot. Voor volgend jaar staat eenzelfde uitbreiding bij de andere vier ketels op het programma. Automatisering Ten behoeve van de besturing van de produktieprocessen is gekozen voor een modern, geautomatiseerd, sys teem. Via beeldschermen met toetsen borden, die aangesloten zijn op een computer, vindt de bediening en de controle plaats. Gekleurde lijnen en getallen geven aan in welke fase het proces zich bevindt. Wordt bijvoor beeld het bier naar een volgende tank overgepompt, dan wordt dit zichtbaar gemaakt doordat de lijnen op het beeldscherm van kleur veranderen. Zo is precies te volgen wat er in dat deel van de brouwerij gebeurt. Energiebesparing via de computer Met dit systeem is het ook mogelijk via de computer energiestromen te meten. Op deze computer zijn diverse in de brouwerij geplaatste meters aangeslo ten. Zo kan men registreren hoeveel energie iedere afdeling afneemt. In het kader van de energiebesparing is dit een goed controlesysteem, dat naar verwachting de medewerkers ook motiveert om zuinig om te springen met de energie. Kilometerslange leidingen Het gevolg van het verplaatsen van zovele afdelingen en installaties is dat ook de distributie van alles dat door lei dingen stroomt, moet worden herzien. Minstens zes kilometer nieuwe lei dingen zal in totaal worden geïnstal leerd. Aanpassen en omschakelen Zoals u begrijpt, houdt de introductie van moderne systemen in de brouwerij te Schiltigheim voor de medewerkers een andere wijze van werken in. Uiter aard worden zij zo goed mogelijk voor bereid op alle ontwikkelingen. Het feit blijft dat op een hypermodern systeem overgeschakeld gaat worden. Vele Heineken France medewerkers zijn via de afdeling Technische Opleidingen H.T.B. dan ook voor enige dagen in onze brouwerij te Zoeterwoude geweest om kennis te maken met het werken met behulp van moderne appa ratuur. Over de brouwerij in Mutzig is minder te melden dan bij Schiltigheim het geval is. In 1979 werd daar een volledig geautomatiseerde fustenalvulinstalla- tie in gebruik genomen. Eveneens onder begeleiding van H.T.B. vindt nu een renovatie plaats van de besturing. Bovendien wordt de capaciteit ver groot. Tevens wordt op dit moment een ont vangstruimte voor bezoekers ingericht in verband met toename van het aantal ontvangsten. Op bepaalde uren zijn het toeristen die ontvangen worden (zoals bij onze brouwerij in Amster dam), op andere tijdstippen afnemers. De oude ontvangstruimte boven het kantoor voldeed in de praktijk niet meer. De nieuwe hal, die dit voorjaar gereed moet zijn, komt in een bestaand gebouw naast de bedrijfsingang en is veel rustiger gelegen. Hierbij behoort dan tevens een projectieruimte met plaats voor circa 75 personen. In de toekomst zal ook een proeflokaal in gebruik worden genomen. 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1984 | | pagina 18