Niewde tKjxeK Per 1 januari is er een aantal nieuwe wijnen in het drankenassortiment voor het personeel opgenomenOm u enigs zins een indruk te geven wat dit voor wijnen zijn, omschreef de G.W.N. de wijnen als volgt: 1. Chateau Bonnières 1981 Rouge AC. Bergerac, Misedu Chateau De wijngaarden liggen rond dit goed onderhouden, in de 18e eeuw gebouw de, kasteel te koesteren in de zonne warmte. Jaloers kijkt men naar de afbakening op enkele tientallen meters, alwaar de afgrenzing voor de appellation Bordeaux ligt. Dat magi sche woord 'Bordeaux' zou de wijn Chateau Bonnières opeens enkele franken in prijs doen stijgen. Hier in de Cötes de Fonguerolles maakt men mooie, volle, rijkgeurende wijnen uit Merlot- en Cabernet-druiven. Bestaan er proevers die het verschil tussen deze wijn en die van even verderop met de titel 'Bordeaux' kunnen vaststellen? De lagere prijs is in ieder geval aan geen enkele twijfel onderhevig. 2. Gatao Vinho Verde Soc. Dos Vinhos Borges Irmao S.a.r.l. Wij mogen gerust zeggen dat Gatao Vinho Verde van traditionele afkomst is. De wijnbouwmethode laat deze wingerdplant nog in zijn meest primi tieve vrijheid woekeren in alles waar maar vasthaken mogelijk is. Soms klimmend, tien meters hoog, in popu lieren, frank en vrij, de trossen beschermd tegen overmatige zonne warmte door dit gebladerte. Een Gatao is daarom laag in alcohol (9%), geen (rest-)zoet. Fris en toch mild, een beetje prikkelend, precies wat je nodig hebt als je zo maar wat wilt drinken en het wijn mag zijn die niet zo snel te veel verzadigt. 3. Rioja Blanco-Montecillo 1982 De vraag naar witte wijn neemt hand over hand toe. Gevolg is dat er een tekort aan witte kwaliteitswijnen ont stond. Witte Rioja neemt een waardige plaats als zodanig in. Maar dan moeten we voor ons smaaktype wel denken aan een witte Rioja in de moderne vinifica- tiemethode. De Spanjaarden hebben de witte Rioja-wijnen, volgens traditie, veel te lang op eikenhout bewaard. Dat maakte die wijnen scherp, log en onna tuurlijk. Montecillo Blanco komt hele maal niet op hout met als resultaat voortreffelijke wijnen die zich met de beste kunnen meten, veel finesse, voorname geur en smaak. Edele wij nen voor ongekend lage prijs. 4. Chateau Bonnières 1982 Een mat-gele wijn, die ook in geur her innering oproept aan de zoete Berge rac van vroeger. In de moderne vinifi- catie maakt dit een fruitige volle wijn, voor een witte wijn erg krachtig, die tegelijkertijd fris en droog is. Heel apart. 6. Bourgogne Blanc-'La Vignée' Evenals de rode Bourgogne onder de merknaam La Vignée, hebben we hier te doen met een klassiek voorbeeld van een witte Bourgogne. Gewonnen uit de Chardonnay-druif en op fles gebracht door Bouchard Père Fils, is dit de typische fruitige- mild droge wijn die onder de beste witte wijnen ter wereld wordt geteld. 7. Bourgogne Rouge 'La Vignée' Appellation Bourgogne Controlée Bouchard Père Fils Een rode Bourgogne volledig gewon nen uit geurige Pinot-druiven. Met een traditie van meer dan 250 jaar staat Bouchard Père Fils garant voor een edele kwaliteit. Geurige, typische Bourgogne. Wat de serveertemperatuur betreft, adviseert de G.W.N. u de twee rode wijnen (Chateau Bonnières en La Vig née) op kamertemperatuur te serve ren, terwijl de smaak van de witte wij nen het meest tot zijn recht komt bij een temperatuur van 11 graden Cel sius. 31

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1984 | | pagina 31