verankering verkregen. De vruchten ontstaan boven de omwalling, maar daar alweer moeten ze met vlechtwerk beschermd worden tegen verstuiving als gevolg van de immer aanwezige en soms in hevige kracht manifesterende winden. Het wonderlijke van zulk een wijngaard aan zee is, dat men de indruk heeft een aantal wijnplanten in het zand te zien staan, terwijl in werke lijkheid een centraal wortelgestel het geheel van vegetatie voedt. Soms wordt het hele gestel wel honderd jaren oud. Wijnbouwer en wijnplan ten zijn vergroeid met deze ingewik kelde cultuur van wijnwinning waar de druiven bijna vanuit de Atlantische Oceaan lijken voort te komen. Alleen sterke planten als de reeds genoemde Ramisco-druif gedijen hier waar niets anders wil groeien. Ramisco is nog steeds dezelfde plant die hier sinds mensenheugenis op zo wonderbaarlijke wijze druiven voort bracht. Een van de weinige plekjes in Europa die gespaard bleven voor de allesverwoestende druifluis aan het einde van de vorige eeuw. De hier gewonnen rode wijnen zijn vol van smaak, in de jeugd zelfs hard te noemen. Met wat leeftijd worden ze milder en verkrijgen met de tijd zelfs een bepaalde distinctie. Ook de witte wijnen hebben een goede reputatie, maar blijven in een kwaliteitsvergelijk toch achter bij de faam die de rode wij nen sinds eeuwen genieten. We mogen Colares zeker tot de hoog ste kwaliteitsklasse van de rode wijnen uit Portugal rekenen. Bucellas Bucellas mag daarnaast als de meest gevraagde witte wijn worden genoemd. De wijn komt van de Arni- odruif. Het aanplantgebied ligt weste- ijk van Lissabon. Over de kwaliteit valt te twisten. In de wijnatlas van Hugh Johnson staat hij te boek als 'een plezierig fris drinkwijntje" terwijl andere auteurs Burcellas als de beste witte wijn van Portugal aanprijzen, zoals b.v. in Vinetum het geval is. Hoe dan ook, om zelf een oordeel te kun nen vellen, zult u moeite moeten doen. Eigenlijk kunt u een Burcellas alleen ter plaatse, in het produktiegebied, proberen. Er is te weinig van om tot ;en lonende export te komen Vloscatel de Setübal Heel anders ligt dat met de Moscatel de Setübal, die in Nederland verkrijg baar is op alle niveaus van redelijk oud ot zeer oud. Voorwaar een wijn waar mee u eenmaal in uw leven kennis gemaakt moet hebben. Al was het alleen maar om te kunnen meepraten. Er is Moscatel de Setübal (spreek uit: ie stoebal) van zes jaar tot tachtig jaar rud op de Nederlandse markt. We spreken nu over een van de beste wijnen uit de muskaatdruif ter wereld. We hebben eens een proeverijtje opgezet met Moscatels van 5,25,50 en meer dan 80 jaar oud en het was erg aangenaam om deze zeer fruitige zoete wijnen eens in verschillende kwaliteits klassen te beoordelen. Op voorhand waarschuw ik, dat u die leeftijden niet al te serieus moet nemen. Meestal komt het er op neer, dat kleine hoe veelheden van oude jaargangen een bepaalde finesse verlenen aan de wat al te onstuimig geprononceerde fruit- smaak van jongere wijnen. Op onze proeverij kwam de Moscatel met een leeftijdsaanduiding oogstjaar 1934 als meest gewaardeerde uit de bus. Zo'n wijn kost voor de consument ±f 90,- per fles. Er is ook nog een rode Mosca tel "de Roxo" -20 jaar oud- in de han del. Voor het geld hoeft u deze delicatesse niet te missen. Er is al een Moscatel de Setübal voor de consument verkrijg- De vruchten komen van de vitis apia- na, dat is de bij en wijnstok, zo genoemd om het hoge zoetgehalte van de voortgebrachte vruchten. Er is ook nog een blauwe Moscatel-druif die gedeeltelijk ook voor de Setübal wordt aangewend. De uit de druiven geper ste most vergist erg snel en wordt tot rust gebracht door toevoeging van gedistilleerde wijn, z.g. brandy. Op dat moment begint een behandeling op fust die de wijn zo uitzonderlijk maakt. Er worden hoeveelheden druiveschil- len aan de wijn toegevoegd die met hun zuren een zekere frisheid en rinse smaak aan deze nectar verlenen. Dat zal men in de loop van de komende jaren nog enkele malen herhalen. Een Moscatel de Setübal is goudgeel van kleur. Met het ouderen verkleurt hij via amber naar diep bruin, maar altijd glanzend van kleur. Moscatel de Setübal wordt gemaakt van de muskaatdruif baar vanaf f 14,75. Men drinkt hem uit zeer kleine coupes ingeslepen kristal. Men beschouwt een Moscatel de Setübal als dessertwijn d. w.z. om na de maaltijd te drinken. Naar mijn mening is een goed gekoeld (6-8°C) slokje Moscatel op elk moment na het middaguur een dienstig opkikkertje dat met zijn frisse tintelende fruit- smaak en vruchtesuiker onze inge deukte energie gezellig oppept. Met een zoete wijn als "nagerecht" op achtereenvolgens vier "Parlants" mag ik deze reeks over Portugese wijnen besluiten. Ik ben nieuwsgierig wan neer ik de eerste lezer tegen het lijf zal lopen die durft te bekennen een zoete wijn heerlijk te vinden. Tegelijkertijd ben ik er van overtuigd, dat er daar naast tallozen zullen zijn die de door mij getipte wijnen eens zullen probe ren. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1983 | | pagina 19