%imiiiiiii
v
Over wijn kun je blijven praten. In dit vierde en laatste artikel over Portugal als wijn-
produktiegebied heb ik nog een paar verrassingen in petto. Wat te denken bijvoor
beeld van een zoete warme wijn, zondoorgloeid als Moscatel de Setübal. Daarmee zijn
we gekomen aan de monding van de rivier de Taag, die bij Lissabon breed vervloeit
in de Atlantische Oceaan.
PARLANT DU VIN
HI IIHHHIHHH
p.vt
,V U*.4*
DOORJ. ZELLENRATH
Lissabon, stad van schrille tegen
stellingen. Havenstad met armoe
dige wijken waarbovenuit grote bank
gebouwen en hypermoderne luxueuze
hotels torenen. De liftboy is een knul
letje van hooguit veertien jaar. Hij ziet
er precies uit als dat poppetje in de eta
lage van vroeger dat met zijn stokje
tegen de ruit tikte. In grijs uniform,
compleet met de cap schuin op het
hoofd, zorgt hij er voor, dat u op de
gewenste etage terecht komt. Volko
men overbodige functie zoals wijuit
het rijke noorden, weten. Alleen in
stand te houden als het niet veel kost.
Op straat de schrille tegenstelling tus
sen welstand en armoede. De muren
volgekalkt met kreten, die overigens in
elk land van gelijke strekking zijn.
Er liggen enkele kleine wijnbouwge-
bieden aan de kust, noordelijk en ten
zuiden van de stad. Ze zijn waard om
hier besproken te worden. De aldaar
geproduceerde wijnen zijn van opmer
kelijke kwaliteit. De aangeplante
oppervlakte is echter te gering om ooit
volumen van enig belang te kunnen
opbrengen.
Carcavelos
Carcavelos, eens buiten de grenzen
minstens zo bekend als Port, dreigt
door de opdringende urbanisatie weg
gedrukt te worden. Het is nu reeds
moeilijk om een fles van deze al of niet
zoete respectievelijk aperitief- of des
sertwijn in handen te krijgen. Diege
nen die een bittertje in de wijn niet
weten te waarderen, zullen geen lief
hebber worden van deze naar amande
len riekende wijn. Hij lijkt veel op
Amontillado sherry, zeggen sommi
gen. De wijn is donkergeel van kleur:
geel met veel rood.
Colares
Colares mogen we uniek noemen in
menig opzicht. Hier staan de wijnstok
ken naar het lijkt in zeezand (direct
aan zee) overgeleverd aan de willekeur
van de westewinden van over de Oce
Een van de kelders waar Moscatel de Setübal ligt opgeslagen
aan. Een rode wijn nog wel die hier
zijn oorsprong vindt. Er ligt een dikke
zandlaag op de zeeklei -chao rijo -
genaamd, die wordt weggegraven om
de wijnstokken te kunnen planten.
Kuilen variërend van één tot maar
liefst 8 a 9 meter zijn uitgediept om de
Ramisco druiven in de kleilaag te kun
nen planten. Dat graven is zeker niet
ongevaarlijk en er moeten veiligheids
maatregelen in acht worden genomen
om bij instorten van de zandwand de
graver snel te kunnen redden. Er zijn
altijd drie gravers gelijktijdig bezig. De
man op het laagste niveau werpt het
18
zand omhoog naar nummer twee ter
wijl nummer drie met een speciaal
werktuig het zand op de vlakte trekt.
Er worden dunne stammen van onge
veer drie meter lengte geplant, te ver
gelijken met jonge aanplant in een
park. Ze gaan zo'n 25 cm diep in de
kleilaag om te wortelen. Ze worden
schuin tegen de trechtervormige zand
wand gelegd en gaan deze op de duur
geheel bedekken. Aldus een verstevi
ging vormend tegen het wegglijdende
zand. De ranken die de wijnplanten
vormen, worden telkens met zand
bedekt en zo wordt als het ware een