Een buitenbeentje in de Heineken organisatie of een volgroeide
tak aan de concern-boom? Feit is dat de Gedistilleerd en Wijn-
groep Nederland B.V. in Zoetermeer er van buiten in ieder
geval heel anders uitziet dan onze andere vestigingen. En een
gesprek met algemeen directeur J. van der Zee leert dat ook van
'binnen' de G. W.N. er wat anders uitziet dan een brouwerij
medewerker wellicht zou verwachten.
Gedistilleerd en
Wijngroep:
sterk in een
moeilijke markt
Uniek
"In vergelijking met de brouwerijen
zijn wij een klein bedrijf maar in
wezen is de G.W.N. uniek en hyper
modern. Het is een schitterende
ervaring dat ik dit mee heb mogen
helpen bouwen." Algemeen directeur
van de Gedistilleerd en Wijngroep
Nederland B.V. (kortweg G.W.N.)
zegt het met groot enthousiasme.
Sinds 1976 staat hij aan het hoofd van
de G.W.N., waartoe ook de Bokma
vestiging in Leeuwarden, de Henne-
kens distilleerderij in Beek (Limburg)
en het Wijnhuis Reuchlin behoren.
Met zo'n 270 mensen worden ±400
eigen gedistilleerd produkten gemaakt
en verpakt en ±600 verschillende
produkten geïmporteerd.
"In vergelijking met een brouwerij
zij n wij een heel ander type bedrij fEr
wordt een enorm assortiment ver
kocht. Sommige produkten in grote
hoeveelheden, andere in heel kleine
volumes." In de gedistilleerdmarkt in
Nederland bezet de G.W.N. een
tweede plaats met een aandeel van
23%In de bewerking van de markt
moet daarmee rekening worden
gehouden. De nu doorgevoerde
verzelfstandiging van de werkmaat
schappijen biedt daartoe mogelijkhe
den die binnen de G.W.N. zoveel
mogelijk benut worden.
Leven
"Sinds anderhalf jaar zij wij bezig om
onze personeelsbezetting wat meer in
overeenstemming te brengen met de
activiteiten die wij als zelfstandig
bedrijf ondernemen. Dat vindt z'n
oorzaak vooral in marktsituaties: de
totale gedistilleerdmarkt is mede
onder invloed van de accijnsverhogin
gen in de afgelopen jaren gedaald. Het
spreekt voor zichzelf dat in zo'n
situatie de organisatie aanpassing
behoeft."
"Dat hebben we gedaan door met de
managers en de afdelingschefs bij
elkaar te gaan zitten en alle zaken
scherp te bekijken. Daarbij hebben
we zowel onze produktie- als marke
ting- en verkooporganisatie betrok
ken. En de leidraad was steeds: we
moeten èn kwaliteit leveren èn prak
tisch werken. En dan zie je dat wan
neer er leven in de organisatie zit, er
van binnenuit ontzettend veel prima
ideeën naar boven komen", vertelt de
heer Van der Zee.
Na de sluiting van de vestiging Hattem
werd in Leeuwarden een nieuwe hal
gebouwd waarin de produktie van
advocaat werd ondergebrachtVerder
wordt in Leeuwarden vanzelfsprekend
de nadruk gelegd op Bokma jenever
en daarnaast de exportprodukten.
Zoetermeer zal zich vooral bezig
houden met alle andere produkten en
de produktie van graanalcohol. Zo
wordt een optimale afstemming tussen
de twee produktievestigingen gevon
den.
"Maar ook onze marketing- en ver
kooporganisatie hebben we aangepast
aan de behoefte in de markt." Daar
vloeide een andere werkwijze uit
voort die de heer Van der Zee typeert
met 'lekker knokken'.