water en stoom geweekt en onder druk opengereten zodat in de volgende fase in het proces zetmeeldelen in de korrel zich makkelijk konden oplos sen. Men heeft uit oogpunt van energiebesparing voor het malen gekozen en uitgerekend dat deze methode een besparing voor dit procesonderdeel van 70% van de jaarlijkse energiekosten oplevert(Op de pagina's 14 en 15 kunt u meer over die energiebesparing bij de G.W.N. lezen.) Koken en maischen Je zou kunnen zeggen dat in de kookketel het eigenlijke produktie- proces begint. Als het fijngemalen graan hierin wordt gestort, bevindt ans g ;n 1 is »e- eikt er- ïaar lom 1 lar Tijdens het distillatieproces wordt om de vier uur een monster genomen, dat door het labora torium wordt geanalyseerd De koperen rectificatiekolommen zich in de kookketel al een tweede grondstof nodig voor alcohol: water. Dit (ontharde) water heeft dan een temperatuur van 70°C en wordt samen met het graan tot een beslag geroerd en tot 90°C verwarmd. Hierna gaat het beslag naar de maischekuip waar de opgeloste zetmeeldeeltjes worden omgezet in vergistbare suikers. Dat omzetten gebeurt door de tempera tuur van het beslag in fasen te verlagen naar 56°C. Om het beslag, dat nu zoete maische heet, geschikt te maken voor vergisting, wordt het teruggekoeld naar 30°C. De vergisting Het vergisten bestaat uit een voor- en een hoofdvergisting. Zoals we in brouwerijtermen spreken van een brouwsel, spreken we in de branderij van een charge. Bij de vóórvergisting wordt aan een charge zoete maische (bakkers)gist toegevoegd. Bij een constante temperatuur van 32°C wordt onder optimale omstandigheden binnen een bepaald tijdsbestek een gistcelvermeerdering tot stand gebracht. Zo'n voorvergiste charge activeert later de totale inhoud van een hoofdgisttank (viermaal zoveel als de inhoud van een voorgisttank) om de zich in de maische bevindende suikers om te zetten in alcohol. Het tijdens deze omzetting ontstane koolzuur wordt grondig van alcoholbe standdelen ontdaan en afgevoerd. De totale hoofdvergisting duurt circa 48 uur en de hierna overgebleven hoe veelheid produkt, die nu zure maische heet, bevat ongeveer 9% alcohol. Distilleren en rectificeren De volgende fase in het produktiepro- ces speelt zich af in de distilleer- en rectificatiekolommen. Waren de tanks en kuipen van roestvrij staal, de rectificatiekolommen zijn van koper en ongeveer te vergelijken met brede pijpen voorzien van een soort patrijs poorten waardoor tijden het proces visuele controle kan plaatsvinden. We zouden het distilleren en rectificeren kortweg als volgt kunnen beschrijven: Tijdens het distilleren worden alcohol houdende dampen gevormd die door middel van verhitting worden geschei den van water en andere vloeistoffen, alsmede van de in de zure maische aanwezige gisten en onvergistbare graandelen. Wat hierna overblijft heet ruwnat (alcoholhoudend) en spoeling (alcoholvrij). De spoeling bevat restgranen en gistdelen en wordt als hoogwaardig veevoederprodukt verkocht. Tijdens het rectificeren worden de alcoholhoudende dampen gekoeld om als vloeistof weer in de kolommen te worden teruggeleid. 13 Tijdens dit proces worden in verschil lende fasen de verontreinigingen verwijderd. Tenslotte houdt men na rectificatie drie produkten over: foezelolie, een vettige vloeistof die bestaat uit niet gewenste stoffen voor ons eindprodukt, die wordt verkocht aan derden; technische alcohol waar van brandspiritus wordt gemaakt en. de zuivere graanalcohol van 96% Controle De controle en besturing van de branderij vindt plaats via een groot controlepaneel vanuit een aparte ruimte. Van hieruit wordt de graanbe- handeling geregeld en wordt het kook-, versuikerings-, vergistings- en distilleer/rectificatieproces gecontro leerd. Tijdens het gehele proces worden om de vier uur monsters genomen waarvan het laboratorium volledige analyses maakt en kijkt naar onder andere geur, smaak, sterkte en het juiste gehalte van de diverse componenten die voor de hoge kwaliteit van onze alcohol zo belang rijk zijn. Het gehele distillatieproces gebeurt in een verzegelde ruimte en staat onder controle van de douane want zoals u weet moet over alcohol accijns worden betaald. De douane weet door onze opgave precies hoeveel graan er binnenkomt en kan bereke nen hoeveel alcohol wij daar ongeveer van maken. Daarom controleren zij ook de opslag van ons gereed produkt zodat zij kunnen vergelijken. Zou er dus ooit ergens een lekkage optreden, dan moet direct de douane gewaar schuwd worden. Vandaar dat er altijd een rechtstreekse telefoonverbinding met hen is. Onze zuivere alcohol wordt tenslotte in een verzegelde ruimte opgeslagen totdat daar vol doende alcohol aanwezig is om deze naar de distilleerafdeling van Bokma in Leeuwarden te transporteren. In een volgend nummer komen wij terug op het distilleerproces van graanjene ver.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1983 | | pagina 13