De basis voor
Wie de vestiging van de G. W.N. nadert, die gelegen is op het
industrieterrein Zoeterhage in Zoetermeer, ziet tussen de relatief
lage gebouwen al direct de hoog oprijzende toren van de graan-
alcoholbranderijSinds de ingebruikneming in 1980 van deze
afdeling van de Gedistilleerd en Wijngroep Nederland kunnen zij
met enige trots naast de titel van "Distillateur" ook die van
"Brander" voeren.
busch niet de gebruikelijke drie
maanden maar slechts drie weken
duurde!
Het proces begint met wegen en malei
Voor de produktie van graanalcohol
worden drie graansoorten gebruikt:
tarwe, mais en milo (een Afrikaanse
graansoort met een hoog zetmeelge-
halte). Deze graansoorten worden
gekocht in diverse landen. Voordat to
koop wordt overgegaan wordt eerst
een monster gecontroleerd. Als na
een zeer strenge controle de kwaliteit
van dit monster aan al onze eisen
voldoet, wordt de partij gekocht. Via
Rotterdam ontvangen wij het
geschoonde graan, dat wil zeggen dat
alles wat er niet tussen het graan
Degelijke start
Toen het Heineken concern in 1976
besloot in Zoetermeer een nieuw
bedrijfscomplex ten behoeve van de
Gedistilleerd en Wijngroep Nederland
te stichten, was in de planning ook de
bouw van een graanalcoholbranderij
opgenomen. Tot die tijd hadden wij
de alcohol, een van de grondstoffen
van onze gedistilleerde dranken,
betrokken van Gist Brocades. In deze
nieuwe vestiging zouden wij ook zelf
de graanalcohol, de basis van onze
Jonge Bokma jenever, gaan maken.
Bij de bouw van de branderij ging men
beslist niet over één nacht ijs. Er werd
uitvoerig studie gemaakt van alle
apparatuur die nodig is voor het
maken van alcohol op moderne wijze.
De firma Vogelbusch uit Wenen werd
ingeschakeld als adviseur voor de
procesinstallatie en de apparatuur
werd ontworpen en geïnstalleerd door
Grosze Lohmann uit West-Duitsland.
We kunnen dan ook gerust zeggen dat
onze branderij met zijn eersteklas
apparatuur aan alle eisen van een
moderne graanalcoholbranderij
voldoet.
Cursussen
Maar aan de meest moderne appara
tuur heb j e niets als j e geen vakmensen
hebt die weten hoe alcohol gemaakt
moet worden en hoe met deze geavan
ceerde apparatuur om te gaan. Dus
moesten de toekomstige medewerkers
van de branderij opgeleid worden tot
gekwalificeerde 'alcoholmakers'. Zo
volgden de heren Meeles (chef Tech
nologische Dienst) en Van de Putte
(hoofd Alcohol, Energie en Dranken
bereiding) aan de Universiteit van
Berlijn cursussen in alcoholfabricage
en branderij techniek. Omdat dit voor
beiden een heel nieuw terrein was,
hebben zij hierna in enkele Europese
alcoholbranderijen stage gelopen om
alle kneepjes van het vak onder de
knie te krijgen. Ook de overige
medewerkers, er wordt gewerkt in
vier ploegen, hebben zich vooraf
degelijk op hun taak voorbereid en
cursussen gevolgd in West-Duitsland
en Joegoslavië. De voorbereidingen
van het personeel waren zelfs zo
grondig geweest, dat toen begin 1980
de produktie kon worden gestart, de
inwerkperiode door de firma Vogel-
De blinkende tanks waarin de hoofdvergisting plaatsvindt
thuishoort zoals steentjes, al is verwij
derd Het graan wordt in silo's opgesk -
gen van waaruit het via een luchttrans
portsysteem (terwijl het onderweg
nog van stof wordt ontdaan) in een
buffertank wordt verzameld. Aan
deze buffertank, de beladingssilo, is
een weegbrug bevestigd die op de
gewenste hoeveelheid graan is inge
steld. Als deze hoeveelheid is bereikt
wordt door de wachtchef de doseer-
sluis gesloten en loopt het graan naar
de maalinstallatie en van hieruit kom
het fijngemalen graan in de kook-
ketel terecht. Dit fijnmalen is een
methode die pas sinds begin dit jaar
wordt gevolgd. Vroeger werd de
harde graankorrel door middel van