G.A.M. Doms:
Zorgt voor een
prima biertje
v
I
r.vt
W:A:.y
In verband met het beëindigen van
de activiteiten van C.V. Bierwacht
per 1 januari van dit jaar, is medio
vorig jaar de Horeca Tap Service in het
leven geroepen. De heer G.A.M.
Doms is een van de zeven medewer
kers die deel uitmaken van het Horeca
Tap Service-team in het horecagebied
Limburg. Voordat hij in augustus 1982
bij de H.T.S. kwam, was hij vijftien
jaar werkzaam bij de expeditie van
drankenhandel Maas Jeker B.V. in
Nuth. Het was dan ook wel even wen
nen.
Kinderziektes
"Wij hebben drie dagen een curcus in
Zoeterwoude gevolgd en één dag in de
Hooge Vuursch ter voorbereiding op
deze voor ons nieuwe werkzaamhe
den. Maar dat ging allemaal wel erg
snel, een beetje te snel. Nog steeds, en
dat zal wel tot het einde van dit jaar du
ren, hebben wij een halve dag in de
week les. Daarbij zijn alle Limburgse
H.T.S.'ers aanwezig. Naast de instruc
ties die wij onder meer krijgen over
biertapinstallaties en omgaan met de
afnemers, kunnen wij dan ook met el
kaar de problemen bespreken. Nu gaat
het wel, maar in het begin viel het me
enigszins tegen. Dat komt natuurlijk
ook omdat je in het begin toch last hebt
van 'kinderziektes'. Dat is logisch.
Maar over een paar maanden loopt het
vast gesmeerd."
Anders
Nog steeds vind de heer Doms de over
schakeling van de expeditie naar de
H.T.S. erg groot. "Het is zo anders. Bij
de expeditie werkte je van acht tot vijf.
Dan was je klaar. Nu moet je thuis je
dagrapporten nog opmaken, je geld
tellen, je lesboekje doorlezen. Boven
dien zit je het grootste deel van de dag
binnen in een horecazaak. En je werkt
in feite de hele dag alleen. Je hebt
natuurlijk wel contact met de horeca-
exploitanten, met de een wat meer dan
met de ander, maar met hen pi;aat je
toch niet zoals je dat met collega's
doet. In het begin dacht ik dan ook
vaak 'waar ben ik aan begonnen?'.
Maar nu vind ik het helemaal niet ver
velend om dit werk nog een groot aan
tal jaren te doen."
Dubbel werk door drie kranen
Het rayon van de heer Doms beslaat
het zuidelijkste deel van de provincie
Limburg. "Daar ben ik wel blij mee,
want het is een heel mooi gebied. Aan
vankelijk begon ik in midden-Lim
burg, waarna ik naar het zuiden ging.
Dat komt voor mij mooi uit omdat ik in
Maastricht woon. Na vijf minuten ben
ik 'op mijn werk'." De meeste klanten
van de heer Doms zijn in Maastricht en
omgeving gevestigd. "Eerst had ik Val
kenburg erbijmaar die plaats is toen
door een ander overgenomen omdat ik
alle Ridder cafés erbij kreeg. In totaal
heb ik zo'n 220 klanten. Elke vier we
ken worden zij bezocht. Het lag in de
bedoeling dat wij twaalf klanten per
dag zouden kunnen bezoeken, maar
gemiddeld halen wij er niet meer dan
acht of negen. Als wij volgens het
boekje werken, dat wij hebben gekre
gen, zijn wij ongeveer een half uur be
zig per installatie." Wanneer de heer
Doms 'klant' zegt bedoelt hij eigenlijk
'tapinstallatie'. Een afnemer heeft na
melijk vaak meer dan één tapinstalla
tie. Iets dat bovendien veel voorkomt
in onze zuidelijkste provincie, is een
drie-kraans tapinstallatie. "50% van de
tapinstallaties uit mijn gebied zijn drie-
kraans. Het veroorzaakt voor ons
meer werk, omdat je altijd twee kra
nen met elkaar moet verbinden om een
circuit te krijgen. Het is dus eigenlijk
dubbel werk."
30
Preventie is belangrijk
De belangrijkste taak van de Horeca
Tap Service is het reinigen van de bier
en frisdrankeninstallaties en het ver
richten van preventief onderhoud.
"Hoe de H.T.S. door de horeca wordt
ontvangenhangt sterk af van het voor
malig functioneren van de Bierwacht.
Maar in mijn gebied waren de reacties
zeer positief. Een horeca-ondernemer
ziet er ook duidelijk het belang van in.
Hij verdient er tenslote zijn boterham
mee. Volgens mij is het voor de bier
drinker prettig te merken dat er door
de brouwerij zoveel aandacht aan
wordt geschonken dat de kwalitit van
het getapte bier goed is. De eigenaar
van een horecazaak is er ook bij ge
baat. Anders blijven zijn klanten mis
schien weg en daar is hij ook niet mee
geholpen."
Positief
Positieve reactie krijgt de heer Doms
ook als hij zijn werkzaamheden ver
richt in een zaak die toevallig voor het
publiek open is. "In principe doen wij
dat niet, maar het kan wel eens niet an
ders. Je kunt dan merken dat de gasten
onze zorg voor de kwaliteit op prijs
stellen. Het is leuk te weten, dat je
werk wordt gewaardeerd."
Wie nu denkt dat de heer Doms zelf
ook de hele dag keurt of zijn biertjes
goed smaken, komt bedrogen uit. "Ik
heb nog nooit zoveel koffie gedronken
als nu", zegt hij lachend. "Want dat
krijg je bij iedereen."