Yfi i
Fcpf *4'jtvr
en per soort aangevoerd.
Zij worden mechanisch
gelost en in een zogenaamde
debarker -ontbastmachine-
gestort. Door schuren tegen
elkaar en tegen de wand
wordt het hout van zijn
schors ontdaan en een
volgende machine maakt er
kleine stukjes hout van. De
kleine stukjes hout worden
onder toevoeging van
chemicaliën gekookt,
gewassen, gestoomd en
weer gewassen. Het materi
aal wat nu over is heet hout-
pulp.
Houtpulp bestaat uit een
vezelmassa welke via een
speciale behandeling tot
losse vezels wordt ontleed.
Vervolgens wordt hiervan
via stoomwalsen een vezel
film gemaakt. Uiteindelijk
worden twee vezelfilms,
een met weinig hardhoutve
zel en een met wat meer
hardhoutvezel, samenge
voegd tot één laag. De
hardhoutvezelrijke zijde
wordt voorzien van een
strijklaag (een speciaal
laagje), waarop later de
bedrukking wordt aange
bracht. Het aldus geprodu
ceerde karton wordt op
grote rollen gedraaid en op
lengte gezaagd en getrans
porteerd naar vouwkarton-
fabrieken over de gehele
wereld waar het verder tot
verpakking verwerkt kan
worden.
Clusters en dragers
De vouwkartonfabriek,
zoals de al eerder genoemde
fabriek in Roosendaal,
maakt van het karton de
door de afnemers gewenste
verpakkingen. Hiertoe
beschikken zij over een
uitgebreid produktiebedrijf
met eigen verpakkingsdes
kundigen en grafische
ontwerpers. Doordat men
in Roosendaal is gespeciali
seerd in verpakkingen voor
de drank- en zuivelindustrie
heeft men het machinepark
hier op afgestemd. Voor
Heineken worden dragers
en wikkels gemaakt én voor
de wikkels levert Mead de
bijbehorende verpakkings
machines. De dragers
worden plano (wel gevou
wen maar nog plat) in onze
brouwerijen in Zoeterwou-
de en Den Bosch aangele
verd. Via een opzetmachine
in de bottelarij worden ze
uitgevouwen en vastgezet
waarna ze per vier stuks
leeg in een kartonnen doos
worden gezet. Hierna zet de
inpakmachine de flesjes in
de dragers en wordt de doos
dichtgemaakt. De wikkels
worden alleen in de bottela
rij in Den Bosch gebruikt.
Ook deze verpakking wordt
plat aangeleverd. Er worden
telkens drie of zes flesjes
bier in een Mead clusterma
chine omwikkeld en geslo
ten. Men spreekt dan van 3-
clusters of 6-clusters. Beide
verpakkingssoorten worden
gebruikt voor het bier dat
door Heineken wordt
geëxporteerd, terwijl de
clusters bovendien worden
gebruikt voor de binnen
landse verpakking van
Amstel mono.
Het vouwkarton wordt op
een grote rol gedraaid.
9