maanden waren er de revisies die
vanwege de inlading waren uitgesteld.
Eind 1982, begin 1983 hebben wij
geworsteld met te lage rendementen
op de bottelcolonnes. Toen gaf de
nieuwe uitmonstering van de
Heineken flesjes en het stempelen van
de houdbaarheidsdatum ons de
nodige aanloopproblemen. Ja, en op
zo'n moment heb je dan, ook al staat
de apparatuur er, géén overcapaciteit
meer. Sterker nog, dan zal er extra
moeten worden gewerkt om aan de
vraag te kunnen voldoen. Dat is
misschien met het volgende voorbeeld
goed te illustreren: 10% lager rende
ment betekent een produktieverlies
van 12.000 hectoliter per week. Tot
en met 4 maart van dit jaar was -
ondanks overwerk- 46.000 hectoliter
minder verpakt. Dat, gepaard gaande
met een omzetontwikkeling die iets
boven de begroting lag, gaf aan het
begin van dit jaar té lage voorraden.
En dat voorraadniveau moeten wij nu
eenmaal aanleggen in de lente met het
oog op de zomer. Daarom moest er
helaas weer overwerk worden aange
vraagd. Ik wil dat woord "helaas"
graag onderstrepen. In de eerste
plaats is het overwerk voor de betrok
ken medewerkers vaak onplezierig
maar daarbij is het voor de onderne
ming ook duurder dan de normale
produktie. Toch kunnen wij onze
klanten niet zonder bier laten zitten!"
- Consumenten lijken een voorkeur te
hebben voor goedkope merken in deze
tijd. Is ons bier te duur?
"Het is inderdaad zo dat de goedkope
merken meer in de belangstelling
staan. Daarom moeten wij ons dus
scherp concurrerend blijven opstellen,
niet alleen met de kwaliteit van ons
produkt maar ook met de daarbij
behorende kosten. Wij moeten er dus
voor zorgen dat de prijs van onze
twee hoofdmerken Heineken en
Amstel niet door het plafond heen
groeit en dat het steeds een goede
"aanbieding" blijft voor de Neder
landse bierdrinker."
- Tenslotte, kunt u iets zeggen over de
toekomst van Heineken Nederland?
"Ik noemde hiervoor al de vroegere
groei van de biermarkt. Onze Neder
landse organisatie was in het verleden
geheel en al op die groei ingesteld. De
belangrijke taak waar we nu met z'n
allen voor staan is om de organisatie
"om te turnen" naar een slagvaardige,
flexibele organisatie die is afgestemd
op de huidige periode van vrijwel
nulgroei. Die noodzakelijke verande
ring betreft zowel de mensen als het
geïnvesteerde geld. Als we er in
slagen om dat proces te bewerkstelli
gen, dan ben ik ervan overtuigd dat
ook op langere termijn Heineken
Nederland een succesvolle dochter
binnen de Heineken familie zal blij
ven."
- Hebben wij dan geen overcapaciteit?
"Jawel, wij hebben óók overcapaciteit
maar die varieert sterk tussen de
verschillende bedrijfsonderdelen.
Zo hebben wij, mede als gevolg van
de introductie van het Kelderbiersys-
teem, een overcapaciteit in de fusten-
afvul-afdeling. Verder is er wat over
capaciteit in de brouwhuizen en -in
mindere mate- in het afvullen van
flessen bestemd voor de binnenlandse
markt en weer wel wat meer voor de
exportfles."
- Er moet nogal eens worden overge
werkt in de brouwerijen. Hoe kan dat
bij de door u gesignaleerde overcapaci
teit?
"Het overwerk, zowel in 1982 als nu
dit jaar, was vele malen onderwerp
van gesprek ook met de verschillende
ondernemingsraden en het is goed dit
ook hier eens toe te lichten.
Het overwerk betrof steeds de mensen
in de bottelarijen. Enige overcapaciteit
in die afdelingen op jaarbasis is echter,
teruggerekend naar weken, heel
weinig. Als je de overcapaciteit een
weeJc niet gebruikt, is deze een vol
gende week niet meer terug te krij
gen.
Verder kenmerkte 1982 zich door een
aantal heel opmerkelijke pieken en
dalen in de omzet. In eerste instantie
was er het gevolg van de inlading door
de handel in december 1981 vanwege
de accijnsverhoging die nogal wat
nadelige gevolgen had, daarna kwam
die warme zomer. En in de zomer
- Hoe wordt dat probleem opgelost?
"We moeten er voor zorgen dat de
kostengroei wordt opgevangen door
produktiviteitsverbetering. Dit bete
kent, en daar zijn wij gelukkig tijdig
mee begonnen, dat wij moeten zorgen
dat de kostengroei teruggebracht
wordt tot een percentage dat wij wél
reëel kunnen "verkopen" op de
Nederlandse markt. Daarom moeten
wij binnen Heineken Nederland de
buikriem aanhalen, ook al wordt
buiten Nederland met andere kosten
en winstmarges gewerkt."
- Kunt u aangeven waardoor deze
situatie de laatste jaren zo is ontstaan?
"Een van de belangrijkste veranderin
gen werd veroorzaakt doordat wij tot
ruwweg 1979/1980 een zeer sterke
groei van de biermarkt in Nederland
hebben gekend. Heineken is daar
flink in meegegroeid. Maar sinds dat
jaar heeft betrekkelijk snel een af
vlakking van die groei plaatsgevonden
en nü is er vrijwel géén groei meer.
Wij hebben dat tijdig zien aankomen
en dat is de reden dat wij de laatste
jaren bezig zijn geweest om de kosten
terug te brengen naar een maat die
past bij de huidige, niet meer groeien
de biermarkt.
Overigens hebben ook onze concur
renten te maken met deze afvlakking
in de biermarkt. Enige tijd geleden
berichtten de kranten over de grote
bemanningsoverschotten en de over
capaciteit die zich bij hen voorde
den."
6