VAN BERGEN OP ZOOM NAAR BUNNIK
In het eerste nummer van
Vers van 't Vat van dit
jaar zijn wij gestart met
een serie artikelen onder
de naam "Het produkt en
z'n verhaal". Als eerste
werd Van Vollenhoven's
Stout historisch belicht. In
dit nummer gaan we naar
Bunnik, waar Vrumona al
jaren succesvol met het
merk B3 werkt.
Er werden houten fusten van 600 liter inhoud gebruikt
De opslag van sap in vroeger jaren. en grote glazen flessen waarin 25 liter sap werd bewaard.
naam Becht's Dranken Industrie valt is
hiermee meteen de herkomst van het
merk B3 verklaard: de afkorting
hiervan leveren de letters B Dr I op dat
later werd "vertaald" naar B3.
Zeeuwse kwekers
Van doorslaggevend belang voor het
succes van de nieuwe sappenfabriek
was de zekerheid van levering van vol
doende fruit tegen een redelijke prijs.
Om die zekerheid te verkrijgen werd
een aantal vooruitstrevende Zeeuwse
fruittelers -alle appels voor de produk-
tie kwamen uit de Zeeuwse boomgaar
den- als aandeelhouder bij het vruchte-
sappenbedrijf betrokken. Op die ma
nier kon worden bewerkstelligd dat ie
der jaar een vaste prijs -los van die van
het zogenaamde handfruit- kon wor
den afgesproken. Lang heeft dit kwe
kers-aandeel niet geduurd. In 1948
werden de aandelen teruggekocht.
Ondereind
Voor de produktie van appelsap werd
natuurlijk niet het hand- of tafelfruit
gebruikt. In kwekerstermen bestaat er
iets als "ondereind"Dat is dat fruit dat
te klein was of te misvormd is om als ta
felfruit op de markt te worden ge
bracht. Die appels werden geperst en
het verkregen sap werd opgeslagen. In
die jaren was de opslag van het sap een
geweldig probleem. In de oogsttijd
werden de appels aangevoerd en
moesten allemaal ineens worden ge
perst om in het volgende voorjaar als
Om de oorsprong van B3 te ach
terhalen moeten we het ver
buiten het Utrechtse Bunnik
zoeken. In West-Brabant, Bergen op
Zoomom precies te zij nDaar werd in
het eerste vredesjaar na de Tweede
Wereldoorlog een bedrijf gesticht dat
zich ging toeleggen op de fabricage van
vruchtesap. Grondlegger van dat be
drijf was de toen 29-jarige Cornelis
Becht. Opgegroeid in een gezin waarin
de frisdrank een belangrijke rol speel
de, zijn vader bezat samen met een
broer naast de "N.V. Distilleerderij en
Likeurstokerij v/h Wed. C.J. Becht en
Zonen" een limonadefabriekje, bezon
hij zich in de Tweede Wereldoorlog op
de toekomst van de frisdrankenindu
strie.
Gevangenis
De jonge Becht had in Zwitserland en
Duitsland vooral gezien dat appelsap
een volksdrank was. Toen hij tijdens
de oorlog vanwege zijn verzetsactivi
teiten in de gevangenis belandde, ge
bruikte hij zijn tijd om een plan uit te
werken waarin het over de grens zo po
pulaire appelsap centraal stond. Direct
na de oorlog werd dat plan de basis
voor Becht's Dranken Industrie. Becht
junior had zijn vader niet kunnen over
tuigen van de kansen van vruchtesap
en was daarop zijn eigen weg gegaan.
Voor twaalfduizend gulden kocht hij
uit handen van de sloper de al dertig
jaar leegstaande Beiersch Bierbrouwe
rij in Bergen op Zoom aan. Nu de
12