A. Meyer
A
„Vroeger
was het niet beter,
wel anders"
Sinds de dag dat de heer A. Meyer
28 jaar geleden bij Heineken in
dienst trad ("ik ben afkomstig
van Werkspoor, waarvandaan overi
gens een aantal Heineken medewer
kers is gekomen"), heeft hij altijd het
zelfde werk gedaan. "Dat is natuurlijk
door de jaren heen gegroeid. Als je bij
een bedrijf komt, begin je niet direct
met het grote werk." Met 'grote' werk
bedoelt de heer Meyer de tal van om
vangrijke projecten die hij in die 28
jaar heeft begeleid in de hoedanigheid
van projectleider en montageleider in
de brouwerij aan de Van der Helst-
straat te Amsterdam. Daarbij valt te
denken aan de bouw of verbouwingen
van hele afdelingen of onderdelen
daarvan. Een project dat bijvoorbeeld
net afgerond is, is de verbouwing van
de filterkamer. Deze betegelde ruimte,
waarin de pompen van de filters nogal
veel lawaai pleegden te maken, is ver
bouwd tot een rustiger en prettiger
werkomgeving. "De filters worden nu
wat meer van afstand gestuurd,
waardoor zij minder storingsgevoelig
zijn", legt de heer Meyer uit. "Boven
dien is er een cabine gebouwd waarin
de filterman die de filters bedient, kan
zitten. Dat betekent een verbetering
van de werkomstandigheden."
Belasting
Als project- en montageleider heeft de
heer Meyer zich over kleinere en grote
re opdrachten gebogen. De bouw van
een luifel ten behoeve van de buiten
landse toeristen die op straat wachten
tot zij een rondleiding krijgen in de
brouwerij, behoort tot die eerste cate
gorie. Iets groter mag de verbouwing
van de keuken en de kantine aan het
Weteringplantsoen worden genoemd
en, in samenwerking met het bouwbu
reau hopreca, de bouw en inrichting
van 'De Kuiperij'." Een ontvangst
ruimte waarvoor de heer Heineken het
initiatief had genomen en zoals wij dat
noemen ook als 'bouwpastoor' optrad!'
Zeer omvangrijk daarentegen was bij
voorbeeld de bouw van een nieuwe
bottelarij in de jaren '74/'75. "Dat
heeft toen twee jaar in beslag geno
men. Dergelijke projecten zou ik niet
graag achter elkaar doen. Het betekent
een enorme belasting, want je moet op
een bepaald tijdstip klaar zijn. Mijn
vrouw zei dan ook wel eens dat zij mij
bijna niet zag. Ik was er vrijwel dag en
nacht mee bezig." Een foto aan de
wand van zijn kamer aan de Van der
Helststraat getuigt van een andere
grootse operatie: de verbouwing van
de kelders in 1966. Via een in de muur
gehouwen gat moest de apparatuur in
delen vanuit de Ferdinand Bolstraat de
brouwerij in worden gebracht. Aange
zien hiervoor het verkeer inclusief het
openbaar vervoer stilgelegd moest
worden, werd dit 's nachts uitgevoerd.
"Op zich is dat niet zo erg, maar als je
het enige weken gedaan hebt, is het
daarna moeilijk je lichaam weer aan de
normale slaaptijden te laten wennen.
Na dergelijke grote projecten wilde ik
ook wel eens dat ik het een tijdje rusti
ger aan zou kunnen doen. 'Laat ande
ren nu maar eens het denkwerk doen,
dan zet ik het wel neer'Maar dat is een
kwestie van jezelf beperken. Je kunt
niet alles tegelijk doen."
Bedenken, bestellen en bouwen
Wat de heer Meyer het aardigste van
zijn functie vindt, is dat hij een op
dracht krijgt iets te bouwen dat er nog
nooit heeft gestaan. "Die opdracht
komt van de bedrijfsleider af. Met een
groepje, onder wie de bedrijfsleider,
de chef van de technische dienst en de
afdeüngschefgaan wij om de tafel zit
ten. Je moet als projectleider beden
ken hoe de oude apparatuur er uit en
hoe de nieuwe er in gebracht kan wor
den, zonder dat de afdelingen die moe
ten blijven draaien daardoor worden
gehinderd. Belangrijk is natuurlijk de
grootte van de ruimte en de meest effi
ciënte routing van de op te stellen ma
chines. Deze uitwerking kan van pro
ject tot project verschillen. Ik geloof
19
dat er bij Heineken in Nederland geen
twee bottelarijen en geen twee kelders
hetzelfde zijn." De heer Meyer maakt
vervolgens zelf de eerste schetsontwer
pen. Voor de definitieve tekeningen
wordt de afdeling H.T.B. ingescha
keld. Maar niet alleen het ontwerpen
van een project behoort tot de taak van
de heer Meyer, ook het bestellen van
de benodigde materialen daarvoor.
Omdat het hier een kleine brouwerij
betreft verricht hij tevens de functie
van montageleider. "In de beginfase is
er nog niets. Als je dan de plannen op
papier hebt gezet, kun je je al voorstel
len hoe het er uit gaat zien. Het is leuk
in het echt te zien staan wat je aanvan
kelijk in gedachten hebt gezien." Ook
de samenwerking met tal van andere
afdelingen 'buiten' de brouwerij zoals
meet- en regel, elektro en technische
inkoop van CE Zoeterwoude, ervaart
de heer Meyer als plezierig. "Vooral
bij grote projecten. Het is ook noodza
kelijk omdat je dan als Heineken één
gezicht naar buiten toont."
Toch weet de heer Meyer niet of hij,
als hij een beroepskeuze moest doen,
hetzelfde werk zou kiezen. "Een
moeilijke vraag. Vroeger leerde je een
vak en dan deed je later dat werk. Nu
moet je maar afwachten of er wel werk
is. Vooral als ouder van opgroeiende
kinderen maak ik mij daar bezorgd
over. Daarmee wil ik niet zeggen dat
vroeger alles beter was. Het was wel
anders. In ieder geval ben ik niet ge
schikt voor een baan waarvoor ik de
hele dag achter mijn bureau moet zit
ten." Ondanks het feit de de heer
Meyer al 28 jaar in Amsterdam werkt,
zou hij het geen probleem vinden over
geplaatst te worden. "Het verbreedt
misschien je gezichtsveld. En op de an
dere vestigingen ken ik genoeg colle
ga's. Want door de jaren heen is hier
veel veranderd. Er zijn veel bekende
gezichten weggegaan. Hetzij naar an
dere vestigingen, hetzij door gebruik te
maken van een regeüng. Daarom zou
ik een overplaatsing niet erg vinden."
iiimmiiiiii g
Ijjuimm
imimmiiii a
V
r.v
,v t. a
ü,T.*j.y+