De druiveplanten profiteren van deze
vochtige hitte zodat de bladeren niet
verdrogen en rijkelijk suikers worden
gevormd. Geen aangenaam klimaat
om in te werken, maar wel uit te hou
den wanneer men dit machtig mooie
gebied als toerist bezoekt, 's Winters
zijn er snijdend koude winden en veel
regen: 130 mm.
Produktieproces
De in dit voor wijnbouw moeilijke kli
maat aangeplante druivesoorten zijn:
Blauwe druiven: Amarela, Francisco,
Roriz, Touriga-Nacional Bastardo,
Maurisco e.a. Voor witte port worden
voornamelijk Malvasia en Esgena Cao
gebruikt. De oogst vindt midden sep
tember plaats. Een wijnboerderij heet
in het Portugees "Quinta" en de bak
waarin de geperste most vloeit: "la-
gar". Vroeger werden de druiven in
deze ongeveer 70 cm diepe lagars met
de voeten getreden maar ook deze ro
mantiek behoort tot het verleden. De
Markt in Oporto.
grote porthuizen maken sinds lang ge
bruik van automatische vinificatie.
Welke vinificatiemethode ook wordt
toegepast, belangrijk is om te weten,
dat voor portwijn het gistingsproces
wordt onderbroken door het alcohol
percentage op te voeren. Dit doet men
door gedistilleerde wijn aan de gisten
de most toe te voegen op het moment
dat nog een hoeveelheid onvergiste
suiker aanwezig is. Port bevat dan ook
6 a 8 suiker wat vrij zoet is. In de
maanden april/mei volgend op de
oogst wordt het verkregen produkt
naar Oporto gebracht om onder amb
telijk toezicht verder te rijpen wat ja
ren kan duren. Naast de bekende on
derscheidingen naar kleur Ruby (don
ker rood), Tawny (bleek rood) en
White, bestaan er leeftijdsaanduidin
gen die betrekking hebben op de tijd
dat de wijn op houten vaten gelagerd is
geweest tussen oogstjaar en het tijdstip
van bottelen.
(wordt vervolgd)
tiatief en vrije wil, druiventeelt, oogst.
Portwijnbereiding, transport, opslag
en export onder controle hebben. Hier
in Vila Nova de Gaia hebben de Port
wijnschippers in 1933 een gilde ge
vormd onder de naam Gremio des Ex-
portadores do Vinho do Porto, waarbij
elke exporteur verplicht aangesloten
is. In het produktiegebied, op 65 km af
stand van Oporto, maakt het Casa do
Douro zich dienstbaar aan de wijnbou
wers met het geven van adviezen bij te
genslag en problemen in de verbouw
en vinificatieOok de toelevering en de
voor Portbereiding noodzakelijke ge
distilleerde wijn, wordt door het Casa
do Douro geregeld. Overkoepelend
werkt het Portinstituut "Institute do
Vinho do Porto" met verstrekkende
bevoegdheden in controle op voorra
den en inzage van administraties.
Port lodges in Vila Nova de Gaia.
Hier ligt de jongste port in alle rust te rij
pen.
Het produktiegebied
Het gebied waar in broeierige hitte de
wijnstokken sinds eeuwen staan aange
plant, gold lange tijd als ontoeganke
lijk. Feitelijk zijn pas in de laatste de
cennia wegen aangelegd in dit woeste
bergland. Eeuwenlang diende de Dou
ro als waterweg waarlangs de platte
schepen, onbemand, stroomafwaarts
dreven, soms geholpen door de wind
als stuwkracht in een klein zeiltje. De
druivestokken staan op smalle terras
sen tegen steile helüngen. Een merk
waardigheid van de ondergrond is, dat
de leisteenlagen niet horizontaal maar
verticaal gekerfd staan. Dit is gunstig,
omdat de schaarse regen gemakkelijk
in de onderlaag kan zinken en niet, zo
als bij snelle verzadiging van een on
doordringbare helüng het geval is, het
laagje aanplant-aarde naar beneden
vloeit. Het is een gebied van uitersten.
Tijdens de zomer blijft de zonnewarm
te tussen de bergen gevangen en doet
het water van de Douro verdampen.
Jugendstil-stationnetje van Pinhao in
het Douro-dal; de tegeltableaus beelden
de wijnoogst uit.
13