Horeca Japservice waakt over
kwaliteit van onze tapprodukten
In december 1981 werd binnen het Centraal Brouwerij
Kantoor besloten, de activiteiten van de CV. Bierwacht
niet langer te continueren. Dit betekent dat de Bier-
wacht-activiteiten perl januari 1983 beëindigd worden.
Vanaf deze datum kunnen al onze ho-
reca-afnemers gebruik maken van de
Horeca Tapservice. Heineken Neder
land B.V. heeft deze organisatie in het
leven geroepen teneinde te voorko
men dat installaties van haar afnemers
niet meer gereinigd zouden worden.
Hierdoor zouden ongewenste kwali
teitsproblemen gaan ontstaan. In mei
1982 werd gestart met het reinigen van
installaties door de Horeca Tapservice.
Een aantal van onze horeca-afnemers
heeft dan ook al kennis kunnen maken
met de Horeca Tapservice. De reden
voor opheffing van de Bierwacht is ge
legen in het feit dat de brouwerijen
geen gezamenlijke basis meer konden
vinden om de Bierwacht in zijn huidige
vorm voort te zetten.
Technische ontwikkelingen
Verwacht wordt dat in de toekomst de
horeca-ondernemers steeds meer ge
bruik zullen maken van gemakkelijk
hanteerbare apparaten om zelf de lei
dingen te kunnen reinigen. Bovendien
is er de ontwikkeling van het kelder
bier. Zo is het door Heineken Neder
land ontwikkelde kelderbiersysteem
voorzien van een integraal reinigings
systeem, dat er voor zorgt dat vat, lei
dingen en tapinstallaties regelmatig
worden schoongemaakt. Deze reini
ging geschiedt automatisch en wordt
door de horeca-ondernemer zelf ver
richt. Slechts een paar keer per jaar
zijn dan nog speciale reinigingsactivi
teiten nodig, waarvoor gebruik
zal kunnen worden gemaakt
van de Horeca Tapservice.
Beleid
Ondanks de ontwikkelingen achtte
Heineken Nederland een professione
le begeleiding noodzakelijk. Het past
in het totale beleid ten aanzien van de
bierverzorging dat de horeca-onderne
mer met advies en daadwerkelijke
hulp wordt ondersteund. De diensten
van de Horeca Tapservice gaan dan
ook verder dan alleen reiniging. Tij
dens de maandelijkse bezoeken wor
den niet alleen de leidingen gereinigd,
maar tevens vindt er preventief onder
houd plaats. De gehele installatie
wordt gecontroleerd en waar nodig
worden onderdelen vervangen. Dat al
les met het doel dat het bier en de fris
dranken optimaal geserveerd kunnen
worden en dat voorkomen wordt dat
de installatie op de voor de horeca-on
dernemer ongewenste momenten sto
ringen vertoont.
Kaart
In het horeca-bedrijf kan het onder
houd aan de installatie(s) bijgehouden
worden aan de hand van een kaart die
men van de Horeca Tapservice mon
teur ontvangt. De door de horeca-on
dernemer zelf uit te voeren wekelijkse
reinigingen met een sponsje of reini
gingsmiddel kunnen ook op de kaart
worden aangetekend. Op de achterzij
de van de kaart vindt men tips en in
structies voor een correct onderhoud
van de biertap- en post- of premix-in-
stallatie.
Met het opheffen van de activiteiten
van de C.V. Bierwacht dreigde een si
tuatie te ontstaan waarin de kwaliteits
bewaking van bier en frisdranken in
het horeca-bedrijf in de knel zou
komen. Met de instelling van de Hore
ca Tapservice is deze dreiging voor on
ze horeca-afnemers afgewend. De ho
reca-ondernemer kan tegen vergoe
ding gebruik maken van de service en
begeleiding die hij bij de uitoefening
van zijn gastheerschap nodig heeft.