-INGRIJPENDE OPERATIE-
bier m
8 712000 020170
AMSTEL SMAAKT HET BEST
OP EEN TEMPERATUUR VAN 6 a 8° C
GEADVISEERDE
DRINKTEMPERATUUR 6 a 8° C.
TIPS VOOR EEN GOED GLAS HEINEKEN BIER
BEWAAR HEINEKEN BIER KOEL EN DONKER
NA DE AFWAS HET GLAS NASPOELEN
GEBRUIK EEN BIERGLAS ALLEEN VOOR BIER
VOOR U INSCHENKT HET GLAS OMSPOELEN
MET KOUD WATER.
712000 010027
00 00000
TENMINSTE HOUDBAAR TOT EINDE
U bent tijdens het winkelen ongetwijfeld
op een groot aantal artikelen de unifor
me artikel codering (simpelweg 'streep
jescode' genoemd) tegengekomen. Op
enkele van onze produkten staat deze
code ook reeds. Voor andere,
waaronder bier, zal de streepjescode
binnenkort op de verpakking worden
aangebracht. Voor bier heeft dat de
meest ingrijpende gevolgen: er is een
speciaal rugetiket ontwikkeld waarop
behalve de streepjescode ook de houd
baarheidstermijn zal worden vermeld.
Deze laatste vermelding is middels een
richtlijn van de Europese Gemeen
schap verplicht gesteld voor alle levens
middelen. Hieronder vertellen wij u
over de aanleiding en het doel van deze
nieuwe aanduidingen.
EEN PAAR TIPS
VAN S LANDS BESTE BROUWERS:
BIERGLAZEN ALLEEN VOOR BIER GEBRUIKEN
SPOEL DE GLAZEN NA HET AFWASSEN EN
VÓÓR GEBRUIK EVEN OM MET KOUD WATER.
AMSTEL BIER KUNT U
HET BESTE KOEL EN DONKER BEWAREN.
8 712000
020170
TENMINSTE
HOUDBAAR TOT EINDE.
MEER INFORMATIE
OP ETIKETTEN
Streepjescode
De invoering van deze code is vooral
nuttig voor de detailhandel. Door de
code, waarvan de gegevens per com
puter worden verwerkt, kan men in de
winkels eenvoudiger afrekenen. Het is
voor de winkeliers voorts een voordeel
dat er vrijwel geen fouten meer kun
nen voorkomen aan de kassa. Daar
wordt de code namelijk met een 'oog'
gelezen en wordt er via een computer
een prijs aan verbonden. De cassière
hoeft het bedrag niet meer aan te
slaan. Het artikel wordt langs het 'oog'
-de scanner- gevoerd en registratie en
prijsbepaling vindt plaats. Door deze
code behoeven de artikelen niet meer
te worden geprijsd. Voorraadbeheer is
een ander voordeel. Het gebruik van
de code levert gegevens omtrent de
omloopsnelheid van de produkten op,
zodat de inkoop hierop kan worden af
gestemd. Op dit moment is het ge
bruik van elektronische kassa's en
scanners in de levensmiddelenhandel
nog gering. Verwacht wordt dat na in
voering van de UAC-symbolen op de
meeste levensmiddelenartikelen (ge
schat wordt 90% in 1983) het gebruik
van dit soort kassa's sterk zal toene
men.
De streepjescode is in feite een code
nummer. Omdat de computer gewone
cijfers niet zo snel en makkelijk kan le
zen als streepjes van verschillende dik
te, staat de code er twee keer op: één
keer gewoon en één keer in computer
taal. Van links naar rechts lezend geeft
de streepjescode het volgende aan:
- een landennummer (voor Neder
land is dat 87)
- een fabrikantennummer om de pro
ducent aan te geven
- een artikelnummer dat voor elk pro-
dukt anders is
- een controlecijfer waarmee de com
puter controleert of de code goed ge
lezen is.
Voordeel consument
Wat heeft de consument nu aan die co
de? De al genoemde foutloze verwer
king aan de kassa is natuurlijk ook van
belang voor de consument. Verder
werkt dit systeem sneller, omdat de ar
tikelen niet meer aangeslagen behoe
ven te worden. De wachttijd bij de
kassa zal korter zijn. Het gebruik van
de streepjescode levert ook een nieuw
type kassabon op. Daarop staat zowel
de naam van het artikel als de prijs.
Dat maakt controle dus beter moge
lijk.
Houdbaarheid
Op het nieuwe rugetiket zal ook de
houdbaarheidstermijn worden aange
geven. Die aanduiding wordt per 23
december aanstaande verplicht voor
alle verpakte levensmiddelen. Het is
een richtlijn die door de Europese Ge
meenschap is uitgevaardigd. Ónder de
omschrijving "ten minste houdbaar tot
eind. wordt aangegeven tot wan
neer het bier in ieder geval optimaal
van kwaliteit is. Dat gebeurt voor onze
produkten met het stempelen van een
kruis door de maand en jaartal die in
de balk op het etiket staan vermeld.
Overigens is het niet zo dat het bier
niet meer te drinken zou zijn na deze
periode. Daar is geen sprake van.
Door de grote omzet en daardoor snel
le omlooptijd zal het bier veelal gecon
sumeerd zijn voor deze einddatum.
Zeker wanneer men het bier koel en
donker bewaart, kan het ook nog na
deze periode worden gedronken. De
aanduiding echter stimuleert zowel
handel als consument om het bier in
optimale conditie te verkopen en te
consumeren.
Gevolgen voor de produktie
De invoering van het nieuwe rugetiket
is niet bepaald iets dat 'zomaar" gere
geld wordt. Het heeft enorme produk-
tietechnische en financiële gevolgen.
Daarover spraken wij met ir. J.
Boonen. die voorzitter is van de