"Praten overwijrf'voor personeel:
tien liter.
Zellenrath over die tijd: "In die pe
riode begin zestiger, begin zeventiger
jaren ging het goed met Reuchlin. Dat
was vooral te danken aan de successen
die wij met Bokma boekten en later
met de door ons geïmporteerde Jager
meister." Inmiddels was Zellenrath
directeur geworden van Reuchlin en
onder zijn leiding schakelde Reuchlin
geleidelijk aan over op de levering van
wijn aan de detailhandel. De levering
aan particuliere afnemers, waarmee
wijnhandel Reuchlin een grote reputa
tie had verworven, kwam daarmee tot
een einde. "Ik voel me een echte
wijnman", zegt Zellenrath "en ben al
tijd erg op kwaliteit gesteld, volumes
zeggen mij niet zoveel." Zijn gevoel
voor kwaliteit is niet onopgemerkt ge
bleven: Toen Heineken in 1973 de
wijnhandel Reuchlin overnam had het
reeds een bekende naam.
Praten en schrijven
"In de vijftiger jaren hield ik in den
lande al causerieën over wijn" zegt de
nu 60-jarige Jan Zellenrath, die zich
zelf een "laatbloeier" noemt. "Dat
hoorde destijds bij mijn werk voor
Reuchlin, maar later ben ik er uit ple
zier mee doorgegaan."
Schrijven over wijn doet hij sinds
1976, toen hij met de rubriek "Parlant
du Vin" startte. Twee jaar geleden
verscheen het door hem uit het Itali
aans vertaalde en bewerkte boekwer
kje "Grote wijnen uit Italië". "Als ik
straks na mijn pensionering meer tijd
krijg ben ik van plan een soort
leerboek over wijn te gaan schrijven.
De techniek van het wijnmaken, me
thoden van vinificatie, daar is voor de
wijnconsument nog weinig over ge
schreven."
Met een joyeus aandoend enthousi
asme praat Jan Zellenrath over datge
ne wat zijn leven beheerst: de wijn.
Uitermate deskundig laat hij zijn licht
schijnen over ontwikkelingen in de
wijncultuur. Glimlacht minzaam als er
over het huidige succes van Italiaanse
wijnen in Nederland wordt gesproken:
zijn ideeën daarover worden beves
tigd. Corrigeert elegant maar onver
biddelijk een verkeerde uitspraak of
foutieve benaming en toont tegelijker
tijd het geduld dat hem tot een plezie
rige gesprekspartner maakt. "Naar
mijn oordeel heeft de consument er
belang bij dat hij iets van het maken
van wijn afweet. De vinificatie»metho-
de is uiteindelijk van belang voor
smaak, karakter en houdbaarheid.
Dat moet je weten als je een fles wijn
koopt. Ik denk dat de consument daar
ook bij is geïnteresseerd. De mysthiek
rondom de wijn moet wat worden ver
duidelijkt. Daar zou ik graag over wil
len schrijven."
Eigen smaak
Zellenrath, gevraagd naar zijn eigen
voorkeur op wijngebied: "Ik drink
graag een Bourgogne, wijn uit die
streek heeft altijd mijn voorkeur ge
had. Maar ik vind de Italiaanse Ama-
rone en Barolo ook erg lekker. En een
Riesling of Gewürztraminer van Louis
Sipp is ook heel goed." Hij vindt dat er
nog veel te ontdekken valt: "Er zijn
zoveel mooie en lekkere wijnen, er
zijn zoveel variaties en er is zoveel te
genieten. Veel daarvan is echter niet
bekend. Neem de sherry: Eigenlijk is
het vreemd dat sherry zo'n belangrijk
aperitief is. We zouden de Ratafia
(een uit de Bourgogne afkomstige
menging van wijn en eau de vie-red.)
of de Italiaanse Marsala secco eens
moeten ontdekken."
In zijn boek komen deze beide niet
voor. Wel schrijft hij over tal van
wijnen uit bekende en onbekende ge
bieden in Frankrijk, Spanje en Italië.
Op een manier die voor leken op
wijngebied plezierig en instructief is en
die door kenners gewaardeerd wordt.
"Praten over wijn" wordt door de Ge
distilleerd en Wijngroep Nederland
verspreid via de slijters en kost 12,95.
Voor personeelsleden is het boek "Praten over wijn" van de heer
Zellenrath tegen een speciale prijs verkrijgbaar, namelijk f 8,95 (incl.
B.T.W.). Dit bedrag zal door de salarisadministratie met uw salaris
worden verrekend. De aanbieding geldt zolang de voorraad strekt.
Wijze van bestellen:
In het personeelsuitgiftemagazijn of in de bierwinkel kunt u een maga-
zijnverstrekkingsbon invullen. Uw naam, uw persoonsnummer en uw
vestiging zijn de gewenste gegevens. Tevens dient u het codenummer
van het boek in te vullen: 9432.
U ontvangt ter plaatse één kopie als betalingsbewijs, de andere zijn
bestemd voor de salarisadministratie en de G.W.N. Het boek kunt u
dan een maand nadat u het besteld heeft, ophalen bij het betreffende
personeelsuitgiftemagazijn op vertoon van uw kopie-bestelbon.
7