Eerste brouwsel in Ibadan
Toen Nigerian Breweries enige jaren
geleden besloot een grote brouwerij -
de vierde die deze maatschappij in
Nigeria bezit - te bouwen, viel de keus
op de miljoenenstad Ibadan. Ibadan
ligt ongeveer 150 kilometer ten noor
den van Lagos en leek vooral geschikt
omdat er een hoofdwaterleiding langs
het beschikbare terrein liep. Dit
terrein is 70 hectare groot, maar was
niet helemaal vlak. Een miljoen
kubieke meter aarde moest worden
verplaatst voordat het zover was dat
met de bouw kon worden begonnen.
Dat was in oktober 1979. Op 14 april
1982 werd het eerste brouwsel ge
maakt met slechts één maand vertra
ging op de plannen van drie jaar
geleden. Een mooi resultaat voor
Heineken Technisch Beheer, dat
geheel verantwoordelijk was voor de
bouw in opdracht van Nigerian Bre
weries.
Atmosfeer
Ibadan ligt in een gebied dat vrij vlak
is en waar veel grasland met lage
bebossing voorkomt. Het landschap is
voor Afrikaanse begrippen groen,
omdat er een regentijd is die van juli
tot oktober duurt. In die periode valt
er elke maand evenveel regen als in
Nederland in een heel jaar. Daarna is
het er echter ook praktisch helemaal
droog. Alles wordt met dikke lagen
stof bedekt en de temperatuur ligt dan
tussen de 30 en 40 graden Celsius. In
de natte tijd is dat wat lager. Aange
zien de vochtigheid dan natuurlijk
ook hoger is, maakt dit de warmte
nog drukkender dan wanneer de
hemel blauw blijft.
Planning
Er komt heel wat kijken bij de bouw
van een dergelijk project. Hoe goed
alles ook voorbereid wordt, het
gebeurt toch wel eens dat men onver
wacht met problemen te kampen
krijgt die niet waren voorzien en die
veel geld kosten. Zo werd de toestem
ming die verleend was om water te
tappen van de waterleiding die langs
het terrein loopt, tijdens de bouw
ingetrokken. Na veel moeite werd
tenslotte vergunning verkregen om
toch tot 1 oktober 1982 op die manier
water te betrekken. In de tussentijd
zijn er twee enorme watertanks van
elk 3.000 m3 gebouwd evenals een
pijpleiding naar een stuwmeer dat 20
km verderop ligt. Hieruit wordt geen
zuiver water maar gewoon oppervlak
tewater gepompt. Uiteraard dient dit
water in een inmiddels aangeschafte
drinkwaterinstallatie in de brouwerij
gezuiverd te worden. Dit alles was in
het geheel niet voorzien en heeft dan
ook veel geld gekost.
Capaciteit
De brouwerij heeft een startcapaciteit
van 1,1 miljoen hectoliter per jaar.
Dit kan op eenvoudige wijze tot het
drievoudige worden uitgebreid.
Daarvoor is een brouwhuis nodig met
een capaciteit van 4.000 hl per dag.
Tevens staan er 44 Apollo's, waarin
gegist en gelagerd wordt. Bovendien
is een eigen elektrische centrale
gebouwd, waarin drie dieselgenerato
ren zijn geïnstalleerd met een vermo
gen van 2.000 P.K. elk. Hierdoor kan
onafhankelijk geopereerd worden van
het plaatselijke elektriciteitsbedrijf.
Geslaagd project
Ruim driehonderd man zijn enkele
jaren bezig geweest om deze brouwerij
te bouwen. Enige tientallen van hen
komen uit Europa. Zij waren voor het
grootste gedeelte verantwoordelijk
voor de installatie van de machines,
die allemaal zijn geïmporteerd. De
tijdelijke emigranten waren zo lang
ondergebracht in een speciaal daar
voor gebouwd dorpje aan de rand van
het terrein. Inmiddels zijn er ook zes
huizen verrezen, die dienen als onder
komen voor de permanente staf, die
nu de leiding heeft over de brouwerij
en voor bezoekers. Circa duizend
man vinden werk bij de brouwerijZij
zullen voornamelijk Star en Gulder
bier maken, evenals een moutdrank
en Green Sands. Deze laatsten worden
gebotteld met een snelheid van 108.000
grote flessen per uur. Al met al is de
bouw van deze nieuwe brouwerij een
project waarop Nigerian Breweries,
United Africa Company Internatio
naal (die de commercieel financiële
adviezen gaf) en H.T.B. (die de
technische kant voor haar rekening
nam) trots mogen zijn.