noleptische keuringen en men be
grijpt dat de vignerons doelbewust
streven naar erkenning en een positie
van hun wijnen als b.v. voor de Cötes
du Rhöne verkregen is. De totale be
plante oppervlakte is 17.000 hectare,
verdeeld over 68 gemeenten in de Var
en de Bouches-du-Rhöne en één in de
Alpes-Maritimes. Hier brengen 5.000
wijnboeren hun oogst bij 53 coöpera
tieve kelders met een derde van de to
tale produktie dat door zelfstandige
ondernemers wordt verzorgd. In de
eerste aflevering van de informatie
over de wijnen uit de Midi schreef ik
dat deze wijnen vroeger naamloos - als
karafwijn - werden verkocht. Restau
rateurs die er een eer in stelden om als
"Vin du Patron" een goede wijn te
serveren, kozen bij voorkeur de goe
de, goedkope wijnen uit het zuiden.
Tussen haakjes, over Vin du Patron
gesproken, voor een goede restaura
teur betekent deze betiteling dat hij
"deze" wijn uitkoos voor zijn gasten
die hij daarmee een goed glas voor een
redelijke prijs kan aanbieden. Dik
wijls wordt deze erenaam misbruikt
om het goedkoopste wat men kan vin
den te leveren tegen prijzen waarvoor
de gast iets goeds zou mogen verwach
ten. Op het ogenblik worden wijn
bouw en de commercialisering van de
wijn in het zuiden georganiseerd. Een
belangrijk deel van de produktie
wordt ter plaatse op fles gebracht. We
zien dan ook een belangrijke verschui
ving van de "vente en restauration"
(55%-35%) naar de verkoop per fles
"en detail". Tot verleden jaar werd
slechts 12% van de beschikbare
600.000 hectoliter V.D.Q.S. en
A.O.C. geëxporteerd. (Nederland
nam slechts 3% van het uitgevoerde
volume af.)
Crus Classés
Er is trouwens nog een bijzonderheid
die men bij een pas sinds kort erkende
wijnklassering niet zou verwachten en
dat is het bestaan van "Crus Classés"
in de Cötes de Provence. Te vergelij
ken met de regeling als in de Beaujo-
lais. Er zijn 17 domaines met een pro
duktie van 20.000 hl, die het recht
hebben om "Cru Classé" aan de naam
op het etiket toe te voegen van door
hen zelf gebottelde wijnen. Zij heb
ben de verplichting op zich genomen
om deze wijnen met extra veel zorg te
behandelen. De rode wijnen mogen
pas acht jaar na het oogstjaar in de
handel worden gebracht. Al met al is
het verheugend dat een aantal wijnen,
die het waard zijn om meer bekend
heid te hebben, uit de naamloze on
overzienbare massa wordt gelicht. In
de volgende Vers van 't Vat zal ik u
hierover meer vertellen.
Een der vele cafes van het wijn- en havenplaatsje Cassis
Bellet
Van de Bellet rosé zegt men wel eens,
dat hij gevaarlijk gemakkelijk drinkt.
Dat kan men zich ook wel voorstellen
want in een dergelijk klimaat komt
zo'n fruitige, goed ogende opfrisser
goed aan wanneer men dorst heeft.
Ook de witte en rode wijnen hier van
daan worden erg geapprecieerd.
Natuurlijk heeft het toerisme veel aan
hun bekendheid bijgedragen.
Palette
Hier komt, wat kwaliteit betreft, de
witte wijn weer op de eerste plaats,
vooral Chateau Simone heeft een goe
de reputatie. De witte en rosé wijnen
zijn zeer fruitig wat men van wijnen
uit dergelijke warme gebieden lang
niet altijd kan zeggen. Wanneer men
lectuur raadpleegt over de wijnen uit
de Provence, worden ze nogal eens
aanbevolen bij bepaalde provengaalse
gerechten. Naast voortreffelijke vis
gerechten waaronder de bouillabaisse
een belangrijke plaats inneemt, mo
gen we de 400 internationaal bekende
vleesgerechten niet vergeten. Voor
liefhebbers van culinaire genoegens
iets om eens naar uit te kijken. Vroe
ger dachten we altijd, dat uit de Pro
vence alleen rosé-wijnen kwamen.
Dat was niet zo en het wordt met de
loop der jaren steeds minder het ge
val. In percentage was tot voor kort
circa 70% van de totale produktie rosé
- op het ogenblik is dat nog maar 55%
rond 35% is rood en de rest wit -. De
dichtste beplanting met wijnstokken
vinden we tussen Toulon en Esterel in
het noorden begrensd door de Ar-
gens, een 116 km lange rivier.
De overal aanwezige platanen geven in
de hete middagzon een spel van licht en
schaduw
Streven naar kwaliteit
Een duidelijk bewijs voor het streven
naar kwaliteit is het terugdringen van
de rijkdragende Carignan, in enkele
jaren van 70% naar 40% van de be
plante oppervlakte. In plaats daarvan
komen de aromatische Mourvèdre en
krachtige Syrah, die we al van het
noordelijk deel van de Rhöne kennen.
Bij een rendement van maximaal 50
hl. per hectare en een minimum alco
holpercentage van 11%, schaart de
Cötes-de-Provence zich onder de
kwaliteitswijnen van faam. Voeg
daarbij de eisen voor laboratorisch on
derzoek en de verplicht gestelde orga-
21