BIER IN BULK AAN BOORD
VAN H.M. „POOLSTER"
grote bulk-containers aan de "Pool
ster" geleverd. In Nederland raakte
de ontwikkeling van bier-in-tanks in
een stroomversnelling door de intro
ductie van het zogenaamde "bier-dri
ve" systeem: kunststof bollen met
plastic zakken daarin, bevatten het
bier dat onder koolzuurdruk naar het
tappunt werd gestuwd. In Engeland
maakte men zich op dat moment
echter los van deze ontwikkelingen en
brouwerijen schakelden over op
roestvrij stalen vaten zonder plastic
zak. Heineken maakte pas op de
plaats. Er bestond nog te weinig
vertrouwen in de beheersing van de
kwaliteitsaspecten rondom de bier-
(en dan met name pils-) verzorging.
In het buitenland werkten de systemen
voornamelijk met andere biersoorten
dan pils. Het onderzoek van Heineken
is er de afgelopen jaren dan ook op
gericht geweest om een systeem te
ontwikkelen dat alle voordelen van
een tanksysteem in zich had, zonder
de risico's daarvan.
Kelderbier: kwaliteit gewaarborgd
Met het Kelderbiersysteem wordt een
perfect glas tapbier verzekerd. Vanaf
het afvullen in de brouwkelder tot en
met de tap bevindt het bier zich onder
een constante temperatuur. Daarmee
blijft het in dezelfde conditie als in de
brouwerij en het systeem is dan ook
een logische aansluiting op de gehele
bierbehandeling in de brouwerij. Het
feit dat rechtstreeks aan het horecabe
drijf in een groot vat wordt geleverd,
betekent dat de eindverpakking pas
tot stand komt in het horecabedrijf.
Daarmee ontstaat een nieuwe serie
verantwoordelijkheden ten aanzien
van de kwaliteitsbeheersing van het
produkt. Dat stelt met name hoge
eisen aan het systeem en de werking
daarvan. Maar het schept voor de
horeca-ondernemer ook de verplich
ting om de installatie goed te bedie
nen.
De feiten
Een aantal belangrijke feiten rond het
Kelderbier-systeem op een rij:
- De Kelderbiervaten zijn gemaakt
van hoogwaardig roestvrij staal
- De vaten staan in principe verticaal
en hebben een inhoud van 1000
liter. Het systeem is echter flexibel
zodat ook horizontale plaatsing
mogelijk is en toepassing kan ge
schieden met kleinere inhoud.
- Bij een plaatsing is het al eens
mogelijk gebleken een afstand van
ruim 90 meter tussen biervat en
tappunt te overbruggen. Ook een
flink verschil in hoogte levert geen
problemen op.
- Het Kelderbiersysteem gebruikt
minder koolzuur. Dat verschil kan
tot zo'n 50% oplopen.
- Het bier wordt met een elektrische
pomp van het biervat naar het
tappunt gestuwd. De tapsnelheid is
per tap nauwkeurig instelbaar.
- Het reinigen van de installatie
luistert zeer nauw. Dat is van groot
belang voor de kwaliteitshandhaving
van het bier. Een gesloten reini
gingssysteem zorgt ervoor dat het
vat perfect wordt gereinigd. De
installatie is elektronisch beveiligd
voor het geval er een bedieningsfout
wordt gemaakt. Na een eenmalige
bestudering van het systeem is de
reiniging eenvoudig door de horeca
ondernemer zélf uit te voeren.
- Het Kelderbiersysteem beperkt het
bierverlies bij de klant aanmerke
lijk.
De voordelen
Een belangrijk voordeel van het
Kelderbier is het feit dat er geen
fusten meer door het bedrijf hoeven
te worden gerold. Geen gesjouw,
geen beschadigingen aan het inte
rieur. Vroeger diende de horeca-on
dernemer bier te bestellen. Nu wordt
dat makkelijker: Hij meldt slechts een
leeg vat. De omvang van de installatie
De speciale kelderbierwagen die de tanks in de horecabedrijven afvult.
wordt per bedrijf gekozen in relatie
tot de omzet - en de pieken daarin -.
Het minimum aantal vaten is echter
altijd twee. Daarmee is de horeca-on
dernemer altijd verzekerd van voor
raad. Met de plaatsing van een Kel-
derbierinstallatie wordt de voorraad-
ruimte efficiënter gebruikt: de bier-
voorraad wordt compact onderge
bracht. Het reinigingssysteem biedt
een ander belangrijk voordeel: Instal
latie èn leidingen zijn in één handeling
schoon te maken. Het Kelderbiersys
teem is erop gericht om het bier in z'n
natuurlijke brouwerij-omgeving te
laten. Dat geldt voor het gehele
traject. Ook voor het transport met
de speciale Kelderbierwagen waarin
het bier op dezelfde constante tempe
ratuur wordt gehouden. De verwach
ting is dat in de komende jaren een
groot aantal horecabedrijven wordt
uitgerust met het Kelderbiersysteem.
De in de proeffase opgedane ervarin
gen zijn verwerkt, het Kelderbiersys
teem is klaar voor de markt.
Uit: Tap Schap juli 1969
Vanuit een speciale tankwagen wordt het bier aan boord van de „Poolster"
gepompt.
De Koninklijke Marine heeft lange tijd gezocht naar
een oplossing voor het grote probleem van de bier
emballage aan boord van de schepen. Onze marine
vaartuigen zijn nu eenmaal niet gebouwd op het trans
port van enige duizenden dozen bier. die mee gaan
wanneer een schip een langere reis maakt.
De afdeling bouwbureau van het ministerie van defensie
heeft met gebruikmaking van de kennis van de Heineken
technici een eerste proef genomen met een biertank
installatie aan boord van het bevoorradingsschip H.M.
..Poolster". Deze tankinstallatie bestaat uit 10 tanks
van 8 hl elk. Alvorens het bier vanuit een speciaal daar
toe geconstrueerde tankwagen in de tanks van de
..Poolster" te pompen, worden deze eerst voorzien van
steriele plastic zakken. Via bierleidingen (tot zelfs 65 m
lang) wordt ons bier getapt in de onderofficieren-,
korporaals- en manschappenverblijven.
Bij de eerste proefvaart is gebleken dat de tankinstallatie
geheel voldoet aan de gestelde eisen.
Het is bekend, dat de marinemensen grote liefhebbers
zijn van een goed glas bier en het spreekt vanzelf dat
het enthousiasme voor een goed getapt glas Heineken
aan boord van de H.M. ..Poolster", waar ook ter wereld,
enorm groot is.