Kelderbier, het nieuwe systeem
voor perfect tapbier
PROEFFASE AFGEROND -
Sinds medio 1981 experimenteert Heineken met instal
laties die bieropslag in veelvouden van duizend liter in
de kelder van het horecabedrijf mogelijk maken. In
middels zijn in zo'n 120 horecabedrijven dergelijke
installaties geplaatst. De experimenten hadden betrek
king op systemen mèt en zonder kunststof zak.
Een tekening van een kelderbier-installatie in het horecabe
drijf. Vanuit de kelder lopen leidingen naar drie verschillende
tappunten.
Tijdens de eerste maanden van
1982 is de experimentele fase
afgerond en heeft Heineken
definitief voor het zakloze systeem
gekozen. Vanuit de kwaliteitsbeleving
van Heineken bleken de verschillen
tussen de systemen met en zonder
plastic zak in een vat of bol van zö
wezenlijk belang, dat voor het eigen
"Kelderbier"-systeem werd gekozen.
Kelderbier staat voor een door Heine
ken ontwikkeld systeem dat geken
merkt wordt door vaten die via een
gesloten circuit in verbinding staan
met de tap(s) in het horecabedrijf.
Kelderbiertanks - hier in Heineken bier
uitvoering-met een inhoud van lOOOliter.
Een stukje historie
Bier in tanks is niet nieuw. In feite is
het zelfs een oud fenomeen, dat al
zo'n 15 tot 20 jaar wordt toegepast in
landen als Japan, Nieuw-Zeeland en
Engeland. De belangstelling voor een
groter vat ontstond in die landen
vanwege de speciale horeca-situatie.
In betrekkelijk korte tijd worden naar
verhouding grote hoeveelheden bier
geconsumeerd - denk maar eens aan
de vastgestelde openingstijden van de
Engelse pubs - en men heeft dan geen
tijd om steeds nieuwe vaten aan te
slaan. Daarnaast speelden factoren bij
de uitvoering van het werk - geen
gesleep met fusten - en het leverings
gemak een rol. Overigens zijn dat ook
de factoren die vandaag de dag in
Nederland ook van wezenlijk belang
zijn. In die periode deed Heineken
ook ervaring op met bier in bulk-hoe-
veelheden. Zoals uit het artikeltje uit
Tap en Schap van juli 1969 blijkt,
werd het Heineken bier toen al in
12