Ook in de horecagebieden:
„Energie besparen is aan
de toekomst denken"
Kamer uit? Uit dat licht!
Een speciale werkgroep houdt zich, als onderdeel
van de Commissie Energiebesparing in de Werksfeer,
bezig met energiebesparing in de horecagebieden.
Deze groep bestaat uit de heren A.W. Schmidt, J.G.
Grevink en J.J. Wesdorp.
Lang hebben zij moeten nadenken
hoe energiebesparing in de hore
cagebieden gerealiseerd zou kun
nen worden. Tenslotte is gekozen voor
een analyse van het energieverbruik in
de panden binnen de horecagebieden.
Belangrijke punten zijn: de manier
waarop verspilling kan worden tegen
gegaan, de wijze waarop verbruik kan
worden verminderd, maar bovenal wie
erbij betrokken is en wie zich voor het
verbruik verantwoordelijk voelt. Tij
dens de analyse van het verbruik kwam
heel duidelijk naar voren dat energie
kosten op twee manieren te verlagen
zijn.
door energie zo goedkoop mogelijk
in te kopen.
de gekochte energie zo efficiënt mo
gelijk te gebruiken.
Kritisch bekijken
Bij het eerste punt blijkt dat electrici-
teit in Nederland op ontelbare manie
ren en volgens evenzovele tarieven ge
kocht kan worden. De keuze van tarief
en contract is heel belangrijk. Men
moet dus zeker als de omstandigheden
veranderen (bijvoorbeeld na uitbrei
ding of inkrimping) onderzoeken of
men nog het juiste contract heeft.
Vooral als men inkrimpt of als het ver
bruik vanwege besparende maatrege
len sterk vermindert, is dit van groot
belang. Bij veel-verbruik kan namelijk
een lager tarief worden verkregen,
maar dan is men tevens verplicht om
een minimum hoeveelheid af te ne
men. Als deze hoeveelheid niet wordt
verbruikt, moet men er toch voor beta
len. Door kritisch de electriciteitscon-
tracten te bekijken, heeft men in de
drankenhandels en kantoren van de
commercie al interessante kostenbe
sparingen kunnen realiseren.
Mensenwerk
Aan de verbruikskant zijn er twee za
ken, namelijk de technische installatie
zelf en de wijze waarop die door de be
woners wordt gebruikt. Ook al is de in
stallatie gedeeltelijk automatisch, toch
blijft het controleren van de goede
werking en de staat van onderhoud
mensenwerk. Door nu geïnteresseer
der en bewuster naar dit soort dingen
te kijken en er over na te denken, kun
nen verspillingen worden ontdekt en
voorkomen. Bovendien worden goede
ideeën voor verbetering en besparing
geboren.
Verbeteringen
Voorbeelden van verbeteringen zijn
bijvoorbeeld:
- Het laden van vorkheftruck-accu's
op goedkopere nachtstroom.
- Het schakelen van de buitenverlich
ting door een fotocel, zodat alleen als
het te donker wordt dit licht aangaat.
- De verwarming in opslag- en distri
butiehallen zo afstellen, dat we er
nuttig gebruik van kunnen maken.
- Aanbrengen van tochtwering en iso
leren van deuren die niet gebruikt
worden.
- Isoleren van leidingen en dichten van
tochtgaten in wanden en dak.
In de drankenhandels en kantoren
weet men heel goed dat in vergelij
king met de produktiebedrijven de
hoeveelheid energie die gebruikt
wordt klein is. Maar men bekijkt de
energiekosten in vergelijking tot de
andere kosten in de vestiging en dan
blijkt het toch de moeite waard om
verspilling tegen te gaan en de ener
gie zo goed mogelijk te gebruiken.
Als belangrijk punt in de bovenstaande
tekst werd voorkoming van verspilling
genoemd. Een simpel, en al vaak genoemd,
voorbeeld is het uitdoen van de verlichting
bij het verlaten van een ruimte. Hierdoor
daalt zeker het electriciteitsverbruik. De
volgende gegevens maken dat duidelijk.
Voor een eenpersoonskamer scheelt het
uitdoen van de verlichting 20 tot 25%. Als
bovendien het licht wordt uitgeschakeld als
er voldoende daglicht is, zoals dat bij de
meeste mensen thuis ook gebeurt, dan is
per kamer nog eens 800 branduren te
besparen. Voor een standaard eenper
soonskamer met 8 TL-buizen van 65 Watt
geldt dan de volgende vergelijking:
- Volledige ongeïnteresseerdheid:
10 uur per dag, 200 dagen per jaar: 1040
kWh f166,- jaar.
- Bij energiebewust gebruik:
8 uur per dag, 200 dagen per jaar, minus
800 uur= f 66,- per jaar.
Een verschil van ongeveer f 100,- of 60% per
kamer per jaar!
Om deze besparingsmogelijkheden zoveel
mogelijk onder een ieders aandacht te bren
gen, zijn speciale smalle stickers (gemakkelijk
op een deurpost te plakken) ontworpen. Alle
bedrijfsleiders van de vestigingen en hoofden
distributie en technische diensten van de
horecagebieden hebben deze stickers inmid
dels ontvangen ter verspreiding onder de me
dewerkers.
8