De wünproduktiegebieden
langs de Middellandse Zee
Deel 2
De Languedoc-Roussillon wordt gevormd door de departementen Lozère, Gard,
Hérault, Aude en de Pyrenées Orientales. Anders gezegd: het gebied langs de Mid
dellandse Zee westelijk van de Rhone tot en met het oostelijke deel van de Pyreneeën
dat in het noorden begrensd wordt door het Massifcentral bestaande uit het dun be
volkte bergachtige gebied Auvergne-Limousin. Niet minder dan 12% van de totale
wereldwijnproduktie komt hier vandaan, zoals reeds gezegd 40% van de totale op
brengst in Frankrijk. Best de moeite waard om eens even bij stil te staan.
Het zal u, lezer, wel wat moeite
kosten om in de hoeveelheid,
merendeels onbekende, namen
enigzins thuis te raken. De na de revo
lutie gedecreteerde departementen
werden veelal genoemd naar rivieren.
De afbakening doorkruist vroegere
provincies en gewesten waarvan de na
men, wat de wijnen betreft, gehand
haafd bleven. Zo wordt bijvoorbeeld
het departement Aude onderverdeeld
in de ons meer vertrouwd in het gehoor
liggende Corbières en Minervois. De
laatste ligt gedeeltelijk in het departe
ment Hérault.
Lozère
Lozère is het dunst bevolkte gebied
van Frankrijk. De helft van de bevol
king werkt in het agrarisch bedrijf, die
in dit ruwe klimaat voornamelijk uit
veeteelt bestaat. Wat wijn aangaat is
Lozère voor ons verder niet van bete
kenis.
Gard
Bij het beschrijven van het zuidelijk
deel van de Rhóne heb ik al gezegd dat
men in een warmdroog klimaat niet
kan volstaan met de aanplant van één
druivesoort. Hier in een gebied waar
de temperatuur niet zelden boven de
30°C stijgt is aanpassing van geschikte
rassen die in combinatie kwaliteitswijn
kunnen leveren, een dringende eis. Op
deze arme grond die in de zomermaan
den nauwelijks door regen wordt be
vochtigd moeten de wortels diep in de
aarde dringen om de nodige voedings
stoffen aan te trekken. Zelfs in seizoe
nen wanneer andere wijngebieden
door overmatige regenval worden ge
troffen, kan hier maandenlang geen
druppel vallen. De voorgeschreven
druiverassen-zijn: Carignan - om zijn
robuuste karakter; Grenache - als bij
drage aan de esprit, het eigenlijke we
zen van de wijn. Syrah en Mouvèdre
voor het aroma, terwijl de fruitsmaak
wordt geleverd door Cinsault. Al deze
soorten elk met hun speciale eigen
DOOR J. ZELLENRATH
schappen leveren weinig volume, hun
rendement wordt geleverd door hoge
re prijzen die voor de daaruit geprodu
ceerde wijnen gevraagd mogen wor
den. De veredeling, respectievelijk het
minimaal vereiste percentage van elk
druivesoort is per appellatie,
V.D.Q.S. of A.O.C. voorgeschreven.
In deze hele streek langs de Middel
landse Zee is de herbeplanting van ge
rooide wijngaarden nu meer op het
produceren van kwaliteit gericht, on
der deskundige begeleiding. Vandaar
dat het smaakverschil in wijnen onder
ling, al hebben ze een zelfde benaming,
erg groot is. De ene Minervois lijkt
zelfs niet op de andere. Men zal bij zijn
keuze terdege rekening moeten hou
den met nadere gegevens zoals een
merk- of kasteelnaam, wijnbouwer of
negociant. Alleen al uit de Costières du
Gard komt zes miljoen liter wijn waar
onder zes met recht op V.D.Q.S. De
wijnen uit het departement Gard zijn
voor het overgrote deel "rood" maar
er komt hier een voortreffelijke droge
witte wijn vandaan onder de naam
Clairette de Bellegarde.
Clairette is zoals u inmiddels weet de
naam van een druivesoort die hier in de
Midi veel wordt aangeplant. Op gloei
end hete bodem levert deze wijnstok
een wijn waar je van houdt of niet.
Jammer is dikwijls dat zoveel Neder
landers al na het eerste slokje zeggen
dat het voor hen niet hoeft. Inderdaad
geeft dit soort witte wijnen uit de Clai
rette wel de indruk, dat ze te lang be
waard werden. Anderzijds hebben ze
een "sève", een afdronk die we her
kennen van grote wijnen. In de Franse
omschrijving spreekt men dan van een
"aröme spiritueux", het krachtige
wijnaroma waarover geoefende wijn
kenners in vervoering kunnen raken.
Clairette de Bellegarde kennen we ook
20