wijnhandel die de "Vin de Pays
d'Oc" een grote reputatie bezorgde.
Deze opleving duurde tot de 7e eeuw
toen de Moslims dit gebied verover
den die volgens religieuze wetten het
gebruik van alcohol verboden en op
nieuw de wijnstokken uittrokken.
De bevrijding kwam uit het Noorden
toen in 755 de Franken dit gebied be
zetten, maar dit maakte voor de wijn-
produktie geen verschil. De Franken
onderdrukten de volken van het zui
den die als taal een mengelmoesje
van Keltisch, Arabisch en Latijn
spraken dat langue d'oc werd ge
noemd.
Ook hier was het Jan de Goede van
Frankrijk die in 1350 orde op zaken
stelde met het uitvaardigen van wat
wel eens de eerste appellation con-
trölée wordt genoemd. Hij verbood
de invoer van coupagewijnen uit het
noorden. Wijn mocht voortaan al
leen genoemd worden naar het ge
bied waar hij was voortgebracht.
Kunstmatige verbetering door toe
voeging van suiker was verboden. Op
het niet naleven van deze bepalingen
stonden zware straffen. In de daarop
volgende eeuwen genoot de wijn uit
het zuiden een goede reputatie als
onvervalste natuurlijke wijn. Met het
opnieuw indelen van Frankrijk in de
partementen na de revolutie, werd
aan die goede naam en betrouwbaar
heid veel schade toegebracht. Bo
vendien werden de wijnen uit het zui
den door het heffen van rechten veel
te duur en liepen in omzet sterk te
rug. Deze situatie werd nog verer
gerd door de Phylloxera, de druifluis,
die tegen het einde van de vorige
eeuw de wijnstokken kaalvrat en de
wijnbouwers tot radeloosheid
bracht. Misschien wel begrijpelijk na
zoveel rampspoed, maar toch getui
gend van teveel gemakzucht, hebben
de boeren de wijngaarden later her
plant met rijkdragende, maar geen
kwaliteit producerende wijnstokken.
Gevolg hiervan was, dat de wijn uit
het zuiden het goedkope, naamloze
produkt werd, de karafwijnen, die in
grote hoeveelheden tegen minimale
prijzen worden verhandeld. Geluk
kig kan ik over de Languedoc, dit ge
bied waar een kwart van alle in
Frankrijk geproduceerde wijn van
daan komt, op het ogenblik veel be
tere berichten geven. Als gevolg van
de rellen die de wij nboeren in het zui
den ontketenden tegen de import van
goedkope wijn uit Italië, is de rege
ring in Parijs wakker geworden en
heeft steunmaatregelen voor dit
noodlijdende gebied afgekondigd.
Die steun bestond er onder andere
in, dat men deskundige begeleiding
aan de wijnbouw begon te geven.
Hele wijngaarden werden gerooid en
herplant met minder renderende
maar betere kwaliteit leverende drui-
verassen, meer aangepast aan de kli
matologische omstandigheden. Met
de beperking van de opbrengst o.a.
door limitering van het aantal wijn
stokken per hectare, werd een aanzet
gegeven tot het produceren van wijn
die bescherming van het V.D.Q.S.
zegel zou kunnen verkrijgen.
Met succes, zoals we dagelijks kunnen
vaststellen. In snel tempo worden ge
registreerde kasteelnamen gemeen
goed en maken het de consument mo
gelijk een voorkeur voor bepaalde ty
pen bij aankoop te realiseren. Het zou
toch te gek zijn wanneer uit een zo ide
aal samenspel van zeeklimaat, waar
verkoelende wind verbranding van de
plant kan voorkomen, en geschikte
bodemgesteldheid alleen maar slob
berwijn zou voortkomen.
Sinds 27 juni 1981 zijn er nu zelfs drie
wijnroutes uitgezet in dit grootste "re
gion viticole du monde". Pijlen en
wegwijzers leiden de automobilisten
langs schilderachtige dorpjes die
naamgever zijn aan wijnen waarvan
hij nog nooit gehoord had maar die hij
na kennismaking ook niet licht zal ver
geten: Saint-Christol-Clairette du
Languedoc, Saint Georges-d'Orgues,
Mejanelle, Picipoul-de-Pinot, La Cla-
pe, krachtige rode wijnen die met wat
leeftijd nog aan kwaliteit winnen en
smakelijke, verfrissende witte wijnen
te kust en te keur. Hier worden ze na-
ïef-feestelijk gepresenteerd in een en
tourage die tot decor van onze bescha
ving diende.
21