Recht tegenover de Moort-
gat Brouwerij staat,
verscholen tussen de
bomen, de "residentie" van
de familie Moortgat.
In de statige villa woont de
zoon van de grondlegger
van de Moortgat brouwerij,
de heer Albert Moortgat, 91
jaar nu. Met een ijzeren
regelmaat houdt Albert
Moortgat de dagelijkse gang
van zaken in zijn brouwerij
in de gaten. Als 's morgens
rond half tien de postbode
de correspondentie voor de
brouwerij bij hem aan de
deur heeft afgegeven, steekt
hij de straat over naar de
brouwerij waar hij met de
leidinggevende medewer
kers de postbespreking
houdt.
Daarna maakt hij een rond
gang door de brouwerij.
Om half twaalf stapt hij het
café "Het Brouwershuis",
dat naast de brouwerij ligt,
binnen voor zijn gebruike
lijke twee Moortgat Extra
pinten. Na het middageten
bezoekt de verbazing
wekkend vitale Albert
Moortgat het café "In den
vetten Os" en wandelt daar
na nog een keer door de
brouwerij.
Wij praten met hem in het
Brouwershuis waar hij, in
fraai jagerskostuum
gestoken, ons vertelt over
zijn brouwerij. Regelmatig
wordt het gesprek onder
broken voor een slok Moort
gat Extra pilsener, een teug
Duvel, of een "degustatie"
van het gefilterde Duvel dat
hij ter keuring aan zijn
gasten voorzet.
Moortgat brouwt volgens
traditie, dat wordt duidelijk.
Uit de manier waarop het
bedrijf geleid wordt, alswel
uit de visie van Moortgat
over het brouwen zelf: in de
eigen mouterij kiemt de
gerst en wordt het verder
verwerkt. Pasteuriseren
komt in het proces niet voor:
de op natuurlijke wijze
gebrouwen bieren van
Moortgat blijven ook zonder
pasteurisatie maanden goed.
De hoogbejaarde Albert
Moortgat laat nog een
rondje Duvel aanrukken.
In zijn gezelschap Duvel
drinken geeft een extra
dimensie aan de toch al
uiterst plezierige ervaring
die karakteristiek bier je
geeft. Bij het vertrek ver
trouwt hij ons zijn lijfspreuk
toe: "Wie werkt moet be
taald worden en wie betaald
wordt moet werken."
Een leefregel die de Brouwe
rij Moortgat ten goede is
gekomen!
wordt gefilterd, de rest gist na op fles.
Daarnaast wordt er nog steeds, sinds
het 100-jarig bestaan van de Moortgat
brouwerij in '71het Maredsous Cen-
tenaire gebrouwen.
In de twintiger jaren is ook de invloed
van de Duitse brouwers niet aan
Moortgat voorbijgegaan. Sinds die
tijd brouwt men ook hier laaggistend
bier. Tot 1970 bestond 80f/r van de
produktie uit laaggistend bier en 20
uit hooggistend. Nadien is de verhou
ding ten gunste van de hooggistende
bieren gekeerd tot 25:75.
Laaggistende bieren van Moortgat
zijn het Extra pilseneren het Wonder-
bier. een licht tafelbier. Naast het zelf
brouwen van bier, bottelt Moortgat
ook Tuborg voorde Belgische markt.
Kwaliteit
De heer B. Gevaert, handelsdirecteur
van Moortgat, ziet in de vraag naar
Duvel een positieve lijn. In België is
sprake van een verschuiving van
kwantiteit naar kwaliteit. Bovendien
signaleert de heer Gevaert een
tendens om weer thuis te drinken in
plaats van in het café. Dat de voorkeur
dan uitgaat naar een kwalitatief hoog
staand glas bier, ligt voor de hand.
Duvel verdient vanwege zijn aard zo
wel thuis als in het café een speciale
behandeling. De fles dient rechtop,
koel en donker bewaard te worden.
Het afvullen van de fusten met Extra Pilsener, waarbij de brouwmeester ter
controle een glas aftapt
Men moet de fles voorzichtig uit-
schenken om het gistdepot niet mee te
schenken, hoewel de echte liefheb
bers ook het depot drinken, omdat dit
de smaak ten goede komt. Het bier
verliest dan echter zijn helderheid.
Het gepaste glas om Duvel uit te drin
ken is het speciale ballonglas. waarin
zich een royale witte schuimkraag
vormt. Drinkend van het Duvel be
merkt de bierliefhebber vervolgens
dat Moortgat geen betere naam voor
het pittige 'Duvel' had kunnen beden
ken.
9