Moortgat's specialiteit
Met de introductie van een aantal buitenlandse bieren,
heeft Heineken ingehaakt op de toenemende belang
stelling voor speciale biersoorten. Om iets te vertellen over
de herkomst van deze bieren, starten wij met enkele
artikelen over ,,de brouwerij achter het bier".
Met brouwerij Moortgat, waar het in België bekende Duvel
vandaan komt, beginnen wij.
DUVEL
10 dagen opgeslagen in kelders bij
een temperatuur van 20°. Hierna staat
het nog twee maanden in kelders bij
een temperatuur van 6 a 7°, in welke
periode de tweede vergisting op fles
plaatsvindt. Bovenstaand procédé
geldt voor het Duvel bier dat Heine-
ken in Nederland importeert. Naast
het ongefilterde, produceert Moortgat
ook gefilterd Duvel. In de vijftiger ja
ren is men naar voorbeeld van Engel
se brouwers, overgegaan tot het filtre
ren van het bier. De echte trouwe
Duvel drinkers vonden de kwaliteit
van het gefilterd Duvel minder, zodat
men bij Moortgat besloot één brouw
sel per jaar op fles te laten gisten.
Maar één brouwsel per jaar bleek niet
voldoende om aan de weer groeiende
vraag te kunnen voldoen. Tegen
woordig bestaat weer een groot deel
van de produktie uit ongefilterd Duvel
Naast Duvel brouwt Moortgat nog an
dere bieren, zowel hooggistend als
laaggistend. Hooggistende bieren van
Moortgat zijn Sanctus, een donker
bier dat ook op fles gist, en drie ver
schillende typen Maredsous. Voor
Maredsous geldt hetzelfde als voor
Duvel: een gedeelte van de produktie
Langs de 'baan' van Antwerpen
naar Brussel staat, midden in
het dorpje Breendonk, de fami
liebrouwerij Moortgat. Al meer dan
een eeuw; sinds 1871, wordt hier het
zeer geliefde Duvel bier gebrouwen.
Verschillende generaties Moortgat
hebben de kunst van het brouwen aan
elkaar overgedragen. Natuurlijk is
Moortgat met haar tijd meegegroeid,
beschikt men over moderne appara
tuur en is het assortiment veranderd,
maar het brouwproces van Duvel ge
schiedt in principe nog precies het
zelfde als 100 jaar geleden.
Een en twee keer vergisten
Het okergele Duvel heeft zijn karak
teristieke smaak te danken aan het tra
ditionele gistingsprocedé. Drie we
ken na de eerste gisting en rijping gaat
Duvel ongefilterd, met de nog werk
zame gist, de fles in. In deze onvol
tooide toestand wordt het vervolgens
De Moortgat Brouwerij in Breendonk
8