Horecagebieden
Binnen de horecagebieden kent men
geen postkamer als zodanig: afhanke
lijk van de grootte van het horecage-
vaak als een vraagbaak voor een ieder
die wil weten of iets als drukwerk of
briefpost verzonden moet worden,
hoe met de buitenlandse pakketpost
gehandeld moet worden en wanneer
precies iets op de plaats van bestem
ming kan zijn.
Tevens zijn er vaak onverwachte
zaken waarvoor de postkamermede
werkers zich gesteld zien. Zoals het
wegbrengen van expressebrieven en
aangetekende stukken naar het hoofd
postkantoor. het inpakken van pakjes,
het vouwen van brieven of het inste
ken van een grote hoeveelheid brieven
in enveloppes. Op sommige vestig
ingen moeten ook bijvoorbeeld de
ideeënbussen geleegd worden. Het
bijhouden van de publicatieborden,
waarop ondermeer personeelsmede-
delingen en jubileumaankondigingen
worden geprikt, behoort ook tot de
taak van de postkamer. In Zoeter-
woude brengt men bijvoorbeeld ook
telexen rond.
In Bunnik, Den Bosch en Amsterdam
vormt het beheer over kopieerappara
ten een nevenactiviteit. Het is op de
twee eerstgenoemde vestigingen zelfs
zo dat bij de postkamer ook de repro
grafie-afdeling is ondergebracht. De
zorg voor het archiveren van alles dat
bewaard moet worden maar geen
plaats kan vinden binnen de afdeling
waar het hoort én de inkoop en uitgifte
van kantoorartikelen ligt ook bij het
Bunnikse postpersoneel. Van postka
mer kun je eigenlijk dan ook nauwe
lijks spreken omdat deze afdeling een
uitgebreide dienstverlenende functie
heeft.
Klaar voor de buitendienst in ZIWou
bied houdt één medewerker zich be
zig met inkomende en uitgaande post
Advies
Om de postbehandeling binnen ons
bedrijf beter of goedkoper te laten
verlopen, hebben enkele hoofden van
postkamers nog enige raadgevingen:
Deel de postkamer mede of post
stukken, met name als het om een gro
te partij gaat. als drukwerk of als brief
verzonden moeten worden.
Gebruik bij voorkeureen kleine che
mise of een kleine enveloppe wanneer
een brief opgevouwen kan worden.
Zoals u uit het bovenstaande hebt
kunnen lezen, wordt ook interne post
ten behoeve van een andere vestiging
aan de PTT meegegeven. Net als bij
het vorige punt kan het gebruiken van
kleine chemises een aanzienlijke be
sparing op portikosten opleveren.
Als u post klaar hebt liggen ter
verzending, bewaar het dan niet tot de
laatste postronde maar leg het direct
in uw postbakje. Hoe eerder, hoe
beter want des te meer tijd heeft de
postkamer om de post te sorteren en
verzendklaar te maken.
Schrijf duidelijk uw naam als afzen
der op chemises (gebruik geen initia
len) en de naam van de geadresseerde.
Met name uit Zoeterwoude komt het
verzoek post voor deze vestiging van
een kamernummer te voorzien. Dit
nummer is te vinden in het landelijke
telefoonboekje. Staat iemand hier niet
Een vertrouwd beeld: de postbezorger
in, vermeld dan in ieder geval de afde
ling. Door de grootte van de vestiging
is het voor de postkamermedewerkers
niet mogelijk alle Zoeterwoudse me
dewerkers van naam te kennen.
Een juiste adressering bespaart altijd
veel tijd, waarbij niet alleen de post
kamer maar vooral afzender en gea
dresseerde baat hebben.