sommige wijnen zowel rood als wit
onder dezelfde naam in de handel
worden gebracht. Dikwijls wordt één
van beide aan de reputatie van de
ander opgehangen en ten onrechte te
gen hogere prijzen verhandeld dan de
kwaliteit zou rechtvaardigen.
Gigondas
Een andere wijn uit het zuidelijke deel
van de Rhone, die vooral de laatste
jaren grote (internationale) bekend
heid heeft gekregen, is de Gigondas,
zo genoemd naar het dorpje dat bijna
weggedrukt ligt in de grillige heuvel-
rij tussen Orange en de Mont Ventoux.
Wijnbouw was hier al 2.000 jaar gele
den, maar het waren de bisschoppen
van Orange die in de 14e eeuw be
langrijke besluiten hebben uitge
vaardigd voor het produceren van
kwaliteitswijnen.
Hier, op deze ondergrond van zand en
grote kiezelstenen aan de linker zijde
van de Rhöne, brengt de Grenache
wijnen voort die wat minder stoer zijn
dan wanneer dezelfde druivesoort op
een kalkbodem is aangeplant, zoals
rondom Chateauneuf.
De wijnbouwer is dan ook niet ge
noodzaakt om veel andere druive-
soorten toe te voegen om zijn wijnen
wat minder vurig en, vooral wanneer
ze jong zijn, wat meer toegankelijk te
maken. Voor de appellation wordt
dan ook maximaal 15% Grenache toe
gelaten. Krachtig en fors presenteert
een Gigondas zich in zijn jeugd en
wordt daarom erg gewaardeerd door
liefhebbers van dit soort wijnen en
dan denk ik direct aan de Nederlan
ders. Anderen zullen de wijn liever-
enkele jaren op fles laten betijen en de
Franse lectuur geeft dan ook een
stemmig aan, dat een Gigondas een
lang leven heeft en niet te jong ge
dronken moet worden.
Chateauneuf-du-P ape
Klaprozenpracht te midden van de
wijngaarden
Men beveelt deze wijn. met zijn
intens bouquet en esprit, aan bij ge
rechten die donkergekleurd zijn. De
officiële Franse folder van het Comité
Interprofessionel des Vins des Cötes
du Rhóne spreekt van "nourritures
hautes en couleurs", wat ik moeilijk
te vertalen vind. Men verstaat daaron
der pittige kaassoorten en goed door
braden wildgerechten.
Onderlinge verschillen
Ik hoop met het beschrijven van de
verschillende wijnen, die onder de
zeer globale noemer Rhóne-wijnen
bijeengevoegd zijn, erin geslaagd te
zijn om duidelijk te maken, dat er gro
te verschillen bestaan in het karakter
van die afzonderlijk genoemde wij
nen. Uitvoerig heb ik hier en daar ge
wezen op bodemgesteldheid en ge
bruikte druivesoorten. Het zal dan
ook niet meer verwonderlijk zijn, dat
de onder de algemene appellatie
Cötes du Rhóne gegroepeerde wijnen
onderling zo veel van type en kwali
teit kunnen verschillen. Het is voor
wijn onmogelijk om over een lengte
van 200 km een bepaald herkenbaar,
dus karakteristiek, type te vinifiëren.
Dat kan wél door één bepaald wijn
huis, hetzij in het noordelijke of in het
zuidelijke deel van de Rhöne, dat zijn
wijnen zelf produceert of steeds van
dezelfde boeren koopt.
Daarom is het wenselijk, dat de con
sument die bewust een type wijn van
zijn voorkeur wil kopen, attent wordt
gemaakt op de in de appellation af
zonderlijk onderscheiden wijnen met
recht op de toegevoegde herkomstga-
rantie "Villages". Hiermede is het
mogelijk een keuze te maken uit Vau-
cluse. Gard en Dröme voor rood, rosé
en witte wijnen. Vergeet vooral ook
niet de Cötes du Ventoux en de Co-
teaux du Tricastin. twee wijnen die
veel meer kwaliteit bieden dan hun
lage prijs doet veronderstellen. Met
recht waar voor je geld. Ook hier
weer rood. rosé en wit waarvan de
rode mij in het algemeen het beste be
vallen als makkelijk drinkbare, vlotte,
fruitige wijnen. Wat de rosé en de
blanc aangaat, zal de consument wat
meer selectief moeten kopen, daarbij
lettend op de.naam van de producent.
Niet oud laten worden deze Cötes du
Rhöne; in hun jeugd bieden ze alles
wat je van een wijn aan tafel verlangt.
Frisse zuiverheid, eetlustopwekkend,
inspiratie voor gezellige kout wat het
tafelen in onze. met zon wat mis
deelde,contreien tot een genoegen
maakt, dat niet gereserveerd is voor
Latijnse landen.
25