Al doende zijn we nu terechtgekomen
in de klimaatzone waarmee ik dit
tweede deel van de onderhavige Par-
lant begon. Striemende regens in
voor- en najaar met daar tussenin een
warme droge zomer. Het is de "mis
tral" die hier de dienst uitmaakt en
soms wel 200 dagen de weersgesteld
heid bepaalt. Elke depressie in de Golf
van Genua zet zich voort in de mistral.
Deze grillige, koude droge wind, dik
wijls met stormkracht, is mede oor
zaak van de subtropische plantengroei
hier. Planten met kleine harde blade
ren die grote droogte kunnen verdra
gen zijn hier inheems. Olijfbomen,
rozemarijn, lavendel, thijm.
9. Rasteau
Onder nummer 9 noemden we Rasteau
aan de linkeroever. De wijnsoort staat
hier op een gecompliceerde bruine
kalkhoudende bodem, met een korre
lig steenachtige ondergrond ver
mengd met mergel. De wijn die hier
vandaan komt wordt door Fransen
hoog gewaardeerd, maar is niet zo ge
schikt voor de smaak van Nederlan
ders: ik bedoel de zogenoemde
V.D.N., Vins Doux Naturels. Deze
edelzoete wijnen komen uitsluitend
van de Grenachedruiven. Uit deze
blauwe druiven worden zowel witte
als rode wijnen verkregen. Het hoge
restzoetgehalte is te danken aan de
overrijping. In dit warme klimaat,
ook in de oogsttijd is het hier erg
warm, kan men de druiven langer aan
de plant laten rijpen en zo een hogere
suikerconcentratie bereiken. Bij een
natuurlijke vergisting wordt dan ge
makkelijk 15% alcohol bereikt waar
na de gistcellen afsterven en onvergis-
Kiezels ter grootte van aardappelen
vormen de deklaag van de bodem
waarin de wijnstokken in het zuide
lijke Rhone gebied zijn aangeplant
te suiker overblijft. Soms wordt daar
na nog neutrale alcohol toegevoegd
en verkrijgt men portachtige wijnen.
De witte wijnen van Rasteau bewaart
men drie tot acht jaar. Ze worden dan
goudkleurig. De rode wijnen verlan
gen wat leeftijd op fles. Men drinkt ze
tien jaar of langer na de oogst.
Beide, zowel wit als rood, drinkt men
zeer koel gereserveerd aan het des
sert. bij taart en dergelijke.
11. Beaunes de Venlse
Het ligt nu voor de hand om nu tege
lijk de beroemde Beaunes de Venise
gerubriceerd als nummer 11te be
spreken. Het plaatsje Beaunes de
Venise ligt schilderachtig aan de voet
van een rots gevleid, zuidoostelijk
van Rasteau.
De V.D.N. wijnen worden er bereid
als beschreven voor Rasteau maar nu
verkregen van de muscat-druif. Men
noemt hem dan ook volledigheidshal
ve Muscat de Beaunes de Venise en
hij wordt in de handel gebracht in een
speciale, platte fles. Reeds in de tijd
dat de Paus in Avignon woonde, was
deze wijn alom bekend en gewaar
deerd. Men drinkt hem in Frankrijk
als aperitief, goed gekoeld en vooral
jong.
10. Tavel
Weer een andere beroemde wijn van
de Rhóne noemden we onder nummer
10. Een rosé... Jazeker, een 'Rosé'.
Meestal de schrik van de wijnkenners
en door de Fransen een batard, een
bastaard, genoemd. Geen vlees en
geen vis.
Maar wacht even. we spreken nu bij
wijze van uitzondering over een we
reldberoemde Rosé-wijn. Een wijn
waarvan men zegt dat de zon daarin is
ondergegaan en zijn gloed nog na-
straalt. De gehele geschiedenis door
hebben vorsten en dichters zijn roem
bezongen: 'II n'est bon vin que de
Tavel' is een uitspraak van Philips de
Schone.
Een aantal druivesoorten wordt ge
mengd om deze nectar te vormen:
Grenache, Clairette, Cinsault, Pic-
poul. Bourboulenc. In onze dagen
mogen we wat nuchterder oordelen.
Blijft een feit dat Tavel erg populair is
er bijna op elke wijnprijscourant van
Nederlandse importeurs voorkomt.
Er is zoveel over de Rhone te vertellen
dat er nog een derde Parlant aan zal
worden gewijd. Daarin opgenomen
zal dan zeker zijn de veelgeprezen
Chateauneuf-du-Pape.
De machine heeft veel werk uit handen genomen, maar het blijft een zwaar karwei om deze wijngaarden te bewerken.