Al doende zijn we nu terechtgekomen in de klimaatzone waarmee ik dit tweede deel van de onderhavige Par- lant begon. Striemende regens in voor- en najaar met daar tussenin een warme droge zomer. Het is de "mis tral" die hier de dienst uitmaakt en soms wel 200 dagen de weersgesteld heid bepaalt. Elke depressie in de Golf van Genua zet zich voort in de mistral. Deze grillige, koude droge wind, dik wijls met stormkracht, is mede oor zaak van de subtropische plantengroei hier. Planten met kleine harde blade ren die grote droogte kunnen verdra gen zijn hier inheems. Olijfbomen, rozemarijn, lavendel, thijm. 9. Rasteau Onder nummer 9 noemden we Rasteau aan de linkeroever. De wijnsoort staat hier op een gecompliceerde bruine kalkhoudende bodem, met een korre lig steenachtige ondergrond ver mengd met mergel. De wijn die hier vandaan komt wordt door Fransen hoog gewaardeerd, maar is niet zo ge schikt voor de smaak van Nederlan ders: ik bedoel de zogenoemde V.D.N., Vins Doux Naturels. Deze edelzoete wijnen komen uitsluitend van de Grenachedruiven. Uit deze blauwe druiven worden zowel witte als rode wijnen verkregen. Het hoge restzoetgehalte is te danken aan de overrijping. In dit warme klimaat, ook in de oogsttijd is het hier erg warm, kan men de druiven langer aan de plant laten rijpen en zo een hogere suikerconcentratie bereiken. Bij een natuurlijke vergisting wordt dan ge makkelijk 15% alcohol bereikt waar na de gistcellen afsterven en onvergis- Kiezels ter grootte van aardappelen vormen de deklaag van de bodem waarin de wijnstokken in het zuide lijke Rhone gebied zijn aangeplant te suiker overblijft. Soms wordt daar na nog neutrale alcohol toegevoegd en verkrijgt men portachtige wijnen. De witte wijnen van Rasteau bewaart men drie tot acht jaar. Ze worden dan goudkleurig. De rode wijnen verlan gen wat leeftijd op fles. Men drinkt ze tien jaar of langer na de oogst. Beide, zowel wit als rood, drinkt men zeer koel gereserveerd aan het des sert. bij taart en dergelijke. 11. Beaunes de Venlse Het ligt nu voor de hand om nu tege lijk de beroemde Beaunes de Venise gerubriceerd als nummer 11te be spreken. Het plaatsje Beaunes de Venise ligt schilderachtig aan de voet van een rots gevleid, zuidoostelijk van Rasteau. De V.D.N. wijnen worden er bereid als beschreven voor Rasteau maar nu verkregen van de muscat-druif. Men noemt hem dan ook volledigheidshal ve Muscat de Beaunes de Venise en hij wordt in de handel gebracht in een speciale, platte fles. Reeds in de tijd dat de Paus in Avignon woonde, was deze wijn alom bekend en gewaar deerd. Men drinkt hem in Frankrijk als aperitief, goed gekoeld en vooral jong. 10. Tavel Weer een andere beroemde wijn van de Rhóne noemden we onder nummer 10. Een rosé... Jazeker, een 'Rosé'. Meestal de schrik van de wijnkenners en door de Fransen een batard, een bastaard, genoemd. Geen vlees en geen vis. Maar wacht even. we spreken nu bij wijze van uitzondering over een we reldberoemde Rosé-wijn. Een wijn waarvan men zegt dat de zon daarin is ondergegaan en zijn gloed nog na- straalt. De gehele geschiedenis door hebben vorsten en dichters zijn roem bezongen: 'II n'est bon vin que de Tavel' is een uitspraak van Philips de Schone. Een aantal druivesoorten wordt ge mengd om deze nectar te vormen: Grenache, Clairette, Cinsault, Pic- poul. Bourboulenc. In onze dagen mogen we wat nuchterder oordelen. Blijft een feit dat Tavel erg populair is er bijna op elke wijnprijscourant van Nederlandse importeurs voorkomt. Er is zoveel over de Rhone te vertellen dat er nog een derde Parlant aan zal worden gewijd. Daarin opgenomen zal dan zeker zijn de veelgeprezen Chateauneuf-du-Pape. De machine heeft veel werk uit handen genomen, maar het blijft een zwaar karwei om deze wijngaarden te bewerken.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1981 | | pagina 21