In dit tweede deel over de wijnen van de Rhone, beginnen we eerst met een kleine analyse
van de cijfers, zoals opgenomen in de Revue Vinicole van januari 1981naar aanleiding
van een in Frankrijk gehouden marktonderzoek naar de waardering en bekendheid van
Rhönewijnen in Frankrijk zelf.
',T
Wijnen van de Rhone
DOOR J. ZELLENRATH
Allereerst hebben de enquêteurs
getracht zich een beeld te vor
men van de consument die
reeds met de Rhönewijnen heeft ken
nis gemaakt. Gebleken is dat deze re
delijk geprijsde kwaliteitswijnen een
scharnier-functie vervullen tussen
eenvoudige tafel wijnen en de (te)
hoog geprijsde wijnen van erkende re
putatie.
In kringen van de groothandel werd
vastgesteld dat de Rhönewijnen, in
dien niet te hoog geprijsd, makkelijk
verkopen en een goede kans maken
als substituut voor de kwaliteitswij
nen, die bezig zijn zich uit de markt te
prijzen
In ieder geval kwam duidelijk naar
voren dat de Cötes du Rhöne betaal
bare wijnen zijn die in kwaliteit boven
het gemiddelde uitsteken. Niet min
der dan 65% van de consumenten zei
de Cötes du Rhöne te beschouwen als
een wijn voor feestelijke gelegenhe
den of ter begeleiding van de zondag
se maaltijd. Bijna de helft van de on
dervraagden had Cötes du Rhöne in
zijn wijnkelder.
Talrijke druivesoorten
Voor ons een reden temeer om de di
versiteit van deze hoog gewaardeerde
wijnen onder de aandacht van onze le
zers te brengen en ze ook in Neder
land tot een vast bestanddeel van het
wijnassortiment te maken.
Met dit voornemen in ons achterhoofd
vervolgen we nu onze denkbeeldige
wijnreis langs beide zijden van de
Rhöne verder zuidwaarts, vanaf Her
mitage.
We komen nu in een gebied met zeer
gevarieerde bodemgesteldheid onder
vaak grillige klimatologische omstan
digheden. Dit vraagt telkens per dis
trict aanpassing van de aan te planten
druivesoorten. die dan ook zeer talrijk
zijn in het zuidelijke gebied van de
Rhöne.
Voor degenen die wat meer tijd kun
nen en willen besteden aan de cultuur
van de wijnstok, wat we kortweg
Viticultuur' plegen te noemen, zijn
dergelijke lang uitgestrekte aanplant-
Klein en compact zijn de druiven die
de goede wijnen van de Rhöne leveren
gebieden uitermate interessant. Ik
wees u daar al op toen we de Loire
hebben besproken.
In het eerste deel van Parlant hande
lend over de Noord-Rhöne, kon ik
volstaan met enkele druivesoorten te
noemen. Nu sprekende over midden-
en zuid-Rhóne wordt dat veel inge
wikkelder. Niet alleen 'les facteurs
humains', de intuïtieve aanpassing
dus van mens aan de omstandigheden
waarin hij leeft, maar ook de pel
grimstochten hebben hier veel bijge
dragen om reeds elders bestaande va
riëteiten van de wijstok soms uit verre
landen aan te dragen.
Ik kan hier in dit bestek niet al te diep
op ingaan. Vooral de stedelingen on
der ons zullen zich niet zo bijster be
zighouden met biologische gegevens.
Evenwel is het juist aan de Rhöne aar
dig om te zien dat we niet zomaar
klakkeloos ergens een paar druive-
stokken kunnen kopen en die zomaar
willekeurig kunnen planten in de
hoop dat we optimale resultaten zul
len verkrijgen.
Een paar voorbeelden tonen dat dui
delijk aan:
van Franse oorsprong zijn: de Cin-
sault met veel finesse; de Clairette,
elegant vriendelijk; Bourboulenc, die
frisse wijnen levert.
Van Spaanse origine komen: de
Grenache die veel alcohol levert; de
Carignau met hoge opbrengst en de
Mourvèdre voor hoge kwaliteit.
De Ugni blanc met zijn heel eigen
karakter is van Italiaanse afkomst.
Noemen we nog de Roussanne en de
Picpoul. Al deze druiverassen zijn ter
plaatse verder ontwikkeld en aange
past. Een groot verschil dus met de
Bourgogne en de Bordeaux waar
slechts enkele druiverassen voldoen
de blijken om de hoogst bereikbare
kwantiteit in kwaliteit te bereiken.
Kijken we nog even naar het rubriekje
in ons vorig artikel dan zien we in de
rubricering van de wijnen van de
rechteroever dat we nog de nummers
6. 7 en 8 in het noordelijke deel moe
ten bespreken
6. Saint-Joseph
Hier komen zowel rode als witte wij
nen vandaan. Het meest bekend is
echter de rode Saint-Joseph die uit
sluitend uit de Syrah-druif wordt ver
kregen. Eertijds gold deze wijn als
een der beste van Frankrijk. Hij ge
noot de voorkeur van koningen en
grote schrijvers onder wie Victor
Hugo. Nog steeds, ondanks gewijzig
de vinificatiemethoden, mogen we de
rode Saint-Joseph rekenen tot de wij
nen die de aandacht van connaisseurs
volkomen waard zijn. De wijn is
licht, teer, met een vleugje frambo-
zengeur.
De Saint-Joseph blanc komt van
Roussanne en Marsanne-druiven. Ze
presenteren zich licht en fruitig.
Trouwens we spreken hier over een
centrum van fruitteelt waarvan de
vruchten bekend zijn om hun krachtig
aroma.
7. Cornas
De wijnbouw hier dateert van onheug
lijke tijden. Reeds in de Gallo-Ro-
meinse tijd was Cornas bekend om
zijn wijnen van donkere kleur. Krach
tige wijnen die aanbevolen worden bij
pittige gerechten. Vooral niet te jong
drinken.
8. Saint-Péray
Opeens weer een lokale appellatie
voor uitsluitend witte wijnen. Mous
serende wijnen wel te verstaan, bereid
volgens de methode voor Champag
ne. Men rekent de Saint-Péray tot de
beste mousseaux van Frankrijk.
20