1Cóte Rótie A.C. - circa 7 km bene
den Vienne. Is de noordelijke wijn
gaard van het Rhónegebied en beslaat
ongeveer 60 hectare aanplant, ver
deeld over de Cöte Brune en de Cóte
Blonde. De legende wil dat in de
middeleeuwen een vader als eigenaar
van een groot wijngoed bij de verde
ling aan zijn beide dochters bepaalde,
dat de bruinogige donkere schoonheid
het deel zou krijgen met de roodachti
ge - bruine - ijzerhoudende aarde, ter
wijl de blonde dochter voortaan het
lichtgekleurde deel met de mergelbo-
dem haar eigendom mocht noemen.
Wat ons vandaag interesseert en met
deze legende tot nadenken stemt, is
dat over slechts 2 kilometer lengte zo
grote verschillen in ondergrond kun
nen bestaan, waarbij we opnieuw
vaststellen dat het zo moeilijk is de
kwaliteitseisen voor een appellatie te
omschrijven. Opvallend is hier ook
nog de wijze van snoeien en opbinden
van de wijnplanten. De twijgen van
drie stokken worden tot een pyramide
samengebonden op drie staken wat
aan deze terraswijnbouw een bijzon
der aspect geeft. Van de Cöte Rótie
komen delicate wijnen die men wat
tijd op fles moet gunnen om er dan
vooral van te genieten bij vlees met
krachtige sausen.
2. Condrieu A.C. - circa 12 km zui
delijk van Vienne. Onder deze bena
ming mogen uitsluitend witte, uit de
Viognierdruif gewonnen, wijnen in
de handel gebracht worden. Ze zijn
sec of demi-sec. Ter plaatse worden
ze vooral aanbevolen bij riviervissen
uit de Rhone, met als specialiteit
'Quenelles de brochet a la lyonnaise'
Dit heerlijke gerecht wordt gemaakt
van fijngestampte snoek vermengd
met deeg van eieren en niervet, over
goten met een Nauticasaus. Voor de
liefhebbers heb ik het precieze recept
beschikbaar.
3. Chateau-Grillet A.C. - Een witte
wijn die u eigenlijk alleen maar ter
plaatse kunt kopen en dan nog tegen
veel te hoge prijzen. Het betreft hier
het kleinste wijngebied (twee hectare)
met een eigen A.C. Op de smalle ter
rassen van Chateau Grillet staan soms
maar een of twee rijen wijnstokken.
4. Crozes Hermitage A.C. - We zijn
dus de rivier overgestoken en bevin
den ons nu aan de linker oever van de
Rhöne. Rond de dorpjes Crozes,
Tain, Mercurol, Chanos-Curson,
Beaumont-Monteux enzovoort wor
den hier zowel witte als rode wijnen
geproduceerd die herkenbaar zijn aan
een licht toontje de goüt de terroir,
een bittertje waaraan we even moeten
wennen. De rode Crozes Hermitages
worden uitsluitend gewonnen uit de
Syrahdruif, terwijl de Marsanne en de
Roussanne de most leveren voor de
witte. Beide zijn aangename frisse
wijnen die wel een poosje bewaard
kunnen worden maar toch niet al te
oud gedronken moeten worden. Men
moet de Crozes Hermitage dan ook
vooral niet verwarren met:
5. Hermitage A.C. - Een wijn waar
van ik zeg: nooit jong drinken, want
dat is doodzonde. Een goed gevinifi-
ceerde Hermitage vraagt wel 6 a 8 jaar
flesrijping, maar dan heeft u ook een
kwaliteitswijn die jarenlang als een
van de beste van Frankrijk heeft ge
golden. Reeds 400 jaar voor Christus
werd hier wijn verbouwd. De Syrah
groeit hier op een granietbodem. De
ze combinatie geeft een krachtige
rode wijn die voor velen een verras
sing zal zijn en dat niet alleen in kwa
liteit, maar ook in de naar verhouding
lage prijs. In onze prijscourant wordt
een Hermitage 1972 aangeboden voor
f 19,95 bruto. Een wijn die nog in vol
le ontwikkeling is en pas over een
jaar of tien zijn volle rijkdom zal to
nen. Vergelijk die nu eens in prijs met
een hoge Bourgogne uit dat goede
oogstjaar van een vergelijkbaar kwa
liteitsniveau.
De witte Hermitages zijn minder be
roemd. Ze zijn delicaat van smaak
met een rijk bouquet, mits jong
gedronken. Dat vind ik ten minste. De
wijnbouwers ter plaatse zeggen dat
een witte Hermitage best wat ouder
mag worden. Laten we er niet over
twisten. Zo dikwijls zult u de Hermi
tage Blanc nu ook weer niet tegenko
men.
In een volgende Parlant komt er nog
veel wetenswaardigs over dit vol
waardige wijngebied met zijn vele
verrassingen voor de liefhebbers. Ga
er maar vast een beetje aan wennen,
lezer, dat naast Bordeaux en Bour
gognes nog andere mooie wijnen kun
nen worden betrokken.
21