Een te vaak vergeten wijngebied
Logisch gezien hadden de Nederlanders, prijsbewust als ze zijn, de goede wijnen van de
Rhone al veel eerder moeten ontdekken. Onbegrijpelijk lang zijn de kwaliteitswijnen van
de Cötes du Rhone tegen zeer lage prijzen verhandeld in vergelijking met Bordeaux en
Bourgognes. Hier zal wel de angst voor het onbekende een rol hebben gespeeld.
Y
•f
De
Rhone
DOOR J. ZELLENRATH
Waarschijnlijk hebben de wijn
bouwers zelf ook te lang ge
wacht om in een gezamenlijke
campagne hun wijnen meer onder de
aandacht van de buitenlandse consu
ment te brengen. De Franse consu
ment was wel vertrouwd met de na
men uit de districten, maar te lang
heeft men geaarzeld om deze namen
met toekenning van een appellation
contrölée meer allure te geven.
Betaalbare prijzen
Neem nou zo'n Cötes du Ventoux
1978 uit onze prijscourant, een wijn
van dergelijke kwaliteit zou voor
f 4,25 bruto handelsprijs toch met
honderdduizenden flessen verkocht
moeten worden. Op Bordeaux-fles,
voorzien van een chateau-naam, wat
dat dan ook voorstelt, brengt deze
wijn met gemak een dubbele prijs op.
Kijk eens naar de Cötes du Rhöne
1978 voor f 4,80. De goedkoopste
Bordeaux van hetzelfde jaar kost het
dubbele waarbij de vraag blijft of dit
door de kwaliteit wordt waar ge
maakt. In de reeks wijnen die onze
aandacht vragen omdat ze (nog) tegen
redelijk betaalbare prijzen worden
aangeboden, nemen de Rhöne wijnen
een belangrijke plaats in.
Grote tegenstellingen
Precies als ik geschreven heb over de
Loire wijnen, zeg ik nu dat wijnen die
gewonnen worden aan beide zijden
van een rivier, over een lengte van
200 km, onmogelijk onder één noe
mer gevangen kunnen worden. Het
produktiegebied begint in het noorden
ongeveer 10 km beneden de stad Lyon
en strekt zich uit tot een aantal kilo
meters beneden Avignon in het zui
den. Beneden die lijn mogen de wij
nen niet meer de beschermde her-
komstbenaming Cötes du Rhöne dra
gen. Binnen deze begrenzing vinden
we voornamelijk rode wijnen, slechts
10% is wit, waaronder enkele van na
ture zoete wijnen. Zo ergens, dan mo
gen we hier toch wel spreken van gro
te tegenstellingen en verschillen tus
sen wijnen, waarvan de enige over
eenkomst de geografische aanduiding
van een rivier is. Daarbij moeten we
er voortdurend op bedacht zijn dat de
wijn van de linker- en van de rechter
oever kan komen, wat ook weer dui
delijk merkbaar is in de kwaliteit als
gevolg van een andere bodemgesteld
heid. Het feit dat dikwijls in dezelfde
wijngaard verschillende druivesoor-
ten zijn geplant, maakt ons het her
kennen van de Rhöne wijnen ook al
niet gemakkelijker. 'L'unité ici, naït
de Ta diversité, zegt Raymond
Dumay: 'de eenheid wordt hier gebo
ren uit de verscheidenheid.
Laten we proberen de veertien afzon
derlijk genoemde wijn-produktiege-
bieden enigszins overzichtelijk te
rangschikken en te beschrijven.
Beginnend vanuit Vienne in het noor
den, vinden we aan de
rechteroever
linkeroever
1
Cóte Rótie
2
Condrieu
3
Chateau-Grillet
4
Crozes Hermitage
5
Hermitage
6
Saint Joseph
7
Comas
8
Saint Peray
9
Rasteau
10
Tavel
1 1
Beaumes de Venise
12
Lirac
13
Chateauneuf du Pape
14
Gigondas
Alle wijnen van Lyon tot Avignon, ik
zei het reeds, over een lengte van 200
km mogen zich Cötes du Rhöne A.C.
noemen. Daarnaast worden in 12 ge
20
meenten nog wijnen gegroepeerd on
der de aanduiding Dróme, Vaucluse
en Gard die recht hebben op de toe
naam "Villages' als speciale kwali
teitsgarantie.
Het Noordelijk deel van de Rhone
Het is bepaald niet gemakkelijk om op
de smalle terrassen hier wijnstokken
te planten en te bewerken. Bij hevige
regenval wordt de steenachtige bo
dem die overigens zo gunstig is voor
het vasthouden van de zonnewarmte,
ontdaan van het dunne laagje I aarde
en moet de mens de grond weer terug
brengen om de voedingsbodem voor
de plant in stand te houden. We mo
gen dan ook rustig vaststellen dat deze
wijngaarden tot de meest bewerkelij
ke van Frankrijk behoren. Hier in het
noorden overheerst het continentale
klimaat met zijn strenge, koude win
ters en warme zomers waarin regel
matige regenval voor de nodige voch
tigheidsgraad zorgt. In zo'n klimaat
kan men volstaan met de aanplant van
een of twee druivesoorten. Zoals we
verderop zullen zien ligt dat voor het
zuidelijker deel van de Rhöne wel
even anders. De wijnen uit het noor
delijk deel bevatten meer tannine en
hebben dan ook wat langere rijpings-
tijd nodig. Het aansprekende, forse
bouquet danken ze aan de Syrah, een
druiveras dat hier waarschijnlijk door
de kruisvaarders werd gebracht uit
Perzië als directe afstamming van de
Shiray. Om deze krachtige wijnen
wat meer finesse te geven en een
wat vriendelijker kleur, wordt dik
wijls 20% most van de witte Viognier
toegevoegd. Deze laatste werd hier
600 jaar voor het begin van onze jaar
telling door de Grieken aangeplant.
Niet zonder reden veronderstelt men
dan ook dat hier, zuidelijk van Lyon,
de oudste wijngaarden van Frankrijk
liggen.