B.E. Biervliet
Min dieman
tot brouwer
"Er is veel veranderd in die jaren.
Zowel qua sfeer als qua werkzaamhe
den. Door invoering van moderne
technieken is het werk plezieriger
geworden."
Aan het woord is de heer B.E. Bier
vliet, die eenentwintig jaar geleden
als olieman op de afdeling brouwen
van de Mauritskade kwam werken.
Vervolgens werd hij assistent-brou
wer. Sinds zestien jaar is hij brouwer,
of zoals het tegenwoordig officieel
heet: brouwhuis operator.
"Toen ik in dienst kwam, ging alles
nog met de hand", herinnert hij zich.
"De molenaar moest het maïs bij
voorbeeld zelf naar voren rijden en
dan met de hand storten. Alle zakken
met grondstoffen moesten met de
hand omhooggetild worden. Nu zijn
de grondstoffen in de dagsilo's opge
slagen. Aan de hand van de planning
die je krijgt kun je zien hoeveel en wel
ke grondstoffen je moet gebruiken en
uit welke silo je die kunt laten stor
ten."
Hoewel het werk vroeger lichamelijk
zwaarder was, had men wel meer tijd.
"We werkten toen - net als nu - met
twee brouwers, maar wij brouwden
om de zes uur", verklaart de heer
Biervliet. "Nu brouwen we elke twee
uur. Je bent dus constant bezig".
Zoals al gezegd, werken er steeds
twee brouwers gelijktijdig op de Mau
ritskade. De een zorgt voor de brouw
sels, de ander voor het malen en op
slaan van de grondstoffen in de silo's.
Met behulp van het bedieningspaneel
kan men zien hoe de stand van zaken
in de verschillende koperen ketels is.
Er staan er tien, te verdelen in twee se
ries. In serie 1 (een beslagkuip,
brouwketel, wortkuip en twee kla-
ringskuipen) kan 596 hectoliter wor
den gebrouwen en in serie 2 643 hl
Het brouwen gebeurt op een semi-au-
tomatische wijze: de brouwer stelt
zelf met de hand via het bedieningspa
neel het programma in. Hiervoor
heeft hij onder meer de beschikking
overeen 'tijdklok', een ronde plastic
schijf met inkepingen aan de buiten
kant, die - eenmaal in het paneel inge
bracht - de temperatuur en kooktijd
aangeeft voor een bepaald biertype.
Zo worden stap voor stap de verschil
lende programma's van het brouw-
proces afgewerkt.
Elke biersoort heeft zijn eigen
tijdklok en planning, omdat natuurlijk
de wijze van bereiding en het gebruik
van grondstoffen van bier tot bier ver
schilt.
"Dat is nu juist het aardige van het
brouwen", meent de heer Biervliet.
"Je kunt het niet als routine beschou
wen, vooral niet omdat je steeds an
dere brouwsels maakt, per week zo'n
3 a 4 verschillende". In totaal wordt
een tiental soorten bier op de Maurits
kade gebrouwen. Stout en Malta zijn
daar twee voorbeelden van en uiter
aard Amstel (light, bokbier, gold, oud
bruin, pils) en Heineken (oud bruin en
pils).
Tijdens het brouwen worden diverse
monsters genomen. Na het toevoegen
van maïs in de beslagkuip wordt met
een pH-meter het zuurgehalte van het
monster bepaald en ook worden van
het brouwsel in de klaringskuip en
van de hoofd wort monsters genomen.
De wachtchef krijgt een lijst met uit
slagen van de analyses, terwijl
bepaalde monsters ook elke ochtend
worden opgehaald om naar het labo
ratorium van de Mauritskade gebracht
te worden.
Tussen het brouwen van verschillen
de biertypes door moeten de ketels
schoongemaakt worden. Bij de wort-
ketels geschiedt dit met de hand, ter
wijl het voorde overige ketels met een
19
circulatiesysteem gebeurt, waarbij
het water van ketel naar ketel wordt
gepompt waarna het wordt afge
vloeid. Vroeger, zo'n vijftien jaar ge
leden, diende elke ketel met de hand
te worden schoongemaakt. Maar de
tijden veranderen en de moderne tech
niek deed zijn intrede. Toch straalt het
ambachtelijke karakter nog steeds van
het brouwen af, niet in het minst door
de fraaie kope- ren ketels waarin ons
bier wordt gebrouwen.
"Het is een voordeel dat het werk nu
niet meer zo zwaar is als een aantal
jaren geleden", zegt Biervliet. "On
danks de grote inspanningen die we
toen soms moesten leveren, hadden
we toch ook veel plezier. Ik heb zoveel
leuke dingen meegemaakt. Het begon
al toen ik hier in dienst kwam en 'ge
doopt' moest worden. Daartoe zetten
ze je op een tafel en spoten je' hele
maal nat. 's Zondags, als we terug
moesten komen om de hop binnen te
zetten, gebeurde er ook altijd wel iets.
Zo hebben we een keer een hele op
voering gegeven onder het zingen van
'Ik ben met Catootje naar de boter
markt geweest'. Dat was echt een ge
zellige tijd."
Wat ook veranderd is, is het niet meer
hoeven werken in de weekends.
Reden waarom de heer Biervliet zich
nu volop kan bezighouden met zijn
hobby's: fietsen en vissen. En niet te
vergeten met werken in zijn nieuwe
woning
Iets dat wel zal blijven, is het plezier
in zijn werk. Uiteraard bestaat er on
zekerheid op welke vestiging hij na de
sluiting van de Mauritskade terecht
zal komen. Zelf hoopt hij dat het de
Van der Helststraat zal zijn. Eén ding
staat echter voor hem vast: "ik blijf bij
de brouwerij".
IIHIIIHHIIII g
r.vi
M 4
N M
I M