DOORGEEFLUIK NAAR ANDERE CONTINENTEN
Van de ruim 25 miljoen
hectoliter bier, die onder
toezicht van Heineken in
1980 is gebrouwen, werd
meer dan tien miljoen
hectoliter afgezet buiten
Europa. Een aanmerkelijk
gedeelte echter wordt in de
brouwerijen te Zoeter-
woude en 's-Hertogen-
bosch gebrouwen en van
daaruit geëxporteerd.
De zorg voor de export
van bier - en ook voor
frisdranken en gedistilleerd-
ligt in handen van de
ETA, de Export Transport
Afdeling. In twee
afleveringen geven wij een
beeld van de werkzaam
heden van deze afdeling.
Ruim veertig medewerkers vormen
gezamenlijk de ETA. Gevestigd op
de tweede verdieping van het kantoor
aan de Crooswijksesingel in Rotter
dam heeft de afdeling wel heel na
drukkelijk voeling met 's werelds
eerste haven; dat moet dan ook wel,
want de "bulk" van het exportbier
gaat via de haven van Rotterdam in
containerschepen naar andere conti
nenten.
"Wij zijn eigenlijk een serviceaf
deling ten behoeve van Commercie
Export", zegt de heer J.H. Burger,
hoofd van de ETA. "Alle orders van
de agenten uit alle delen van de we
reld komen bij onze afdeling ter be
handeling binnen. Wij proberen
daarbij altijd om de bestelling zo snel
mogelijk uit te voeren en zo voorde
lig mogelijk te verschepen. Ons de
vies is: De Klant is Koning en daarom
Service met een grote S." Behalve
voor het feitelijke transport is men
ook verantwoordelijk voor de order
behandeling: een uitgebreide admini
stratieve taak, die vooreen groot deel
geautomatiseerd is.
"Orderprocessing" is de Engelse
term, die door de operationele groep
onder leiding van de heer J.C. Draijer
voor de behandeling van de order
wordt gebruikt. Engels is trouwens
gemeengoed voor de ETA mensen,
hetgeen natuurlijk niet zo verwonder-