torium voor elke te exporteren
hoeveelheid
Controle van de begeleidende do
cumenten aan de grenzen door de
ambtenaren, die belast zijn met
kwaliteitscontrole en bestrijding
van fraudes.
Haro en Logrono
De meeste Bodegas, wijnkelders be
vinden zich in de omgeving van Haro
en Logrono, namen die bij Rioja
horen als vis bij water. Haro is dat
schattige stadje waar de tijd heeft stil
gestaan, waar geen hotel is - althans
niet een onderkomen dat die naam
mag dragen - maar waar ze wel een
restaurant hebben met als specialiteit
lamsvlees, waar de gasten op lange
banken bij elkaar worden gepropt en
dat nog plezierig vinden ook, want
het is elke lunch tjokvol en ik durf
niet te schatten hoeveel lammeren
hier elke middag worden uitgeser-
veerd. Het moeten er heel wat zijn
want ik heb beneden in de keuken een
kwartiertje moeten wachten en zag in
welk tempo de hele beestjes in de
lange oven werden geschoven.
Logrono is de provinciehoofdstad en
is veel minder romantisch. Eigenlijk
is het één lange hoofdstraat waar het
verkeer doorheen raast, onwaar
schijnlijk veel verkeer als je plotse
ling binnenkomt van de vrij stille toe
voerwegen. Trouwens, later ontdek
je dat heel wat zijstraten en straatjes
aan de hoofdweg kleven, wat al met
al toch nog een stad van 79.050 inwo
ners maakt. Andere belangrijke ste
den in het Rioja-district zijn Fuen-
mayor, Cenicera. Ygay, Laguardia
en San Adrian.
Ik zei het al, alle Riojas zijn niet een
der. Gelukkig maar. In de eerste
plaats spreek ik over Rioja als een ro
de wijn, die uit drie sterk verschillen
de regio's komt. Dan is er nog de wit
te Rioja. Daarmee moet u voorzich
tig zijn. Er bestaat een enkele die on
ze waardering heeft, maar de meeste
hebben veel te lang op hout gelegen.
Hoeft voor mij niet. Dus gauw weer
terug naar de "tinto", wat duidt op
de donkerrode kleur van de wijn.
Bijvullen
Wat de aanduiding van het oogstjaar
betreft, zijn de Spanjaarden nogal
laconiek. Ze zeggen volkomen eer
lijk dat tijdens de langdurige behan
deling de fusten steeds worden bijge
vuld met wijn van jaren, die op de
oogst volgden en dus het zuiver vast
stellen van een oogstjaar moeilijk is.
Dankzij het vrij constante aantal zon-
ne-uren is er onderling in de oogsten
niet zoveel verschil. Een jaartal, op
het etiket vermeld achter het woordje
"Cosecha", duidt erop dat de drui
ven in het genoemde jaar werden ge
oogst en dat de daaruit gevormde
wijn daarna een eigen leven is gaan
leiden dat - zoals ik al schreef - geres
pecteerd moet worden, opdat al te
grote haast de ontwikkeling op fles
niet ontijdig zou afbreken.
Ontwikkeling op fles
Wat de leeftijd aangaat memoreer ik
nog even, dat "Reservas"-wijnen.
dus die erg lang op fust hebben gele
gen, een langere ontwikkeling op fles
vragen. Wanneer u op dit ogenblik
als gegeven hebt voor een fles Rioja:
"Cosecha 1974 Reserva", weet U
dat de wijn nog maar kort geleden op
fles werd gebracht en, hoewel drink
baar, dus nog niet zijn volle rijkdom
heeft ontplooid. In dat geval zou een
1974 die niet "Reserva" is en dus
maar twee jaar op fust was, qua prijs
een betere keus zijn. Deze wijn heeft
nu al 3-4 jaar flesrijping achter de
rug. Min of meer toevallig kan ik hier
nog aan toevoegen dat de Rioja
Condal 1977 uit de wijnprijscourant
van Reuchlin onlangs op een grote
Rioja-proeverij in Café-Restaurant
Engels. Rotterdam, zeer goed werd
beoordeeld en speciale waardering
genoot van de bijna honderd aanwe
zigen, waaronder veel vinologen. De
aldaar aangeboden Grand Condal
"Reserva" 1974 oogstte veel lof en
werd druk besproken. In het alge
meen waren we het er wel over eens
dat deze wijn op fles nog verder zou
ontwikkelen tot de zo zeldzaam ge
worden rijpe, oude wijnen. Als win
naar mogen we de Rioja Gran Condal
"Gran Reserva 1966" vermelden.
Mooi vol en rijp met de voornaam
heid van zijn rijke verleden dwong hij
onverdeeld respect af. De wijn was
nog krachtig en vol leven. Na de
proeverij kwamen velen ons compli
menteren en naar de prijs vragen. Het
geeft je dan een voldaan gevoel over
dergelijke wijnen te kunnen beschik
ken en die aan de consument te kun
nen aanbieden.
Ik kan een ieder aanraden - kenner of
niet - zo'n fles eens te openen op een
avond in kleine kring, begeleid door
kaas of noten (zonder zout). Of ge
niet ervan in je eentje bij het lezen
van een boek of bij het beluisteren
van goede muziek. Voor de prijs hoef
je deze rijke ervaring of ervaring der
rijken niet te laten.
-Vr
jfVlNUS flNÖs\
Pü,;.-. SMSltpo
21