LIMBURG
EEN ZWERFTOCHT
DOOR NEDERLAND
Met dit artikel over het horecagebied
Limburg zijn wij aan het eind gekomen
van de rubriek 'Een zwerftocht door
Nederland'. Tien horecagebieden hebben
we reeds onder de loep genomen.
Over het elfde en laatste horecagebied,
Limburg, kunt u hieronder lezen.
mentaliteitsverschil
merkbaar tussen Zuid-
Limburgers en Noord-
Limburgers. Dit menta
liteitsverschil komt
waarschijnlijk door het
vestigen van de industrie
in het zuiden en het sterk
georiënteerd zijn op de
aangrenzende landstre
ken, menen de leden van
het managementteam.
Sinds kort is de vestiging
in Nuth verbouwd. Een
inpandige verbouwing,
die noodzakelijk was
omdat de behuizing van
dien aard was dat de me
dewerkers niet efficiënt
konden werken. Boven
dien is de C.T.D. enige
tijd geleden in Nuth ge
huisvest. Voorheen was
deze dienst in Horst ge
vestigd, maar volgens de
opzet voor de horecage
bieden behoort zij bij de
hoofdvestiging gehuis
vest te zijn. Volgens de
heer Kerckhoffs voelt
iedereen zich gelukkig nu
de verbouwing een feit is
en het pand thans
'Heineken waardig'is.
Hoog bierverbruik
De Limburger is een
echte bierdrinker. Het is
een goede gewoonte na
het werk eerst even er
gens een pilsje te gaan
drinken alvorens op huis
aan te gaan. Maar ook
het verenigingsleven
speelt daarbij een grote
rol. De heer Kerckhoffs
daarover: 'het vereni
gingsleven in Limburg is
bijzonder groot. Er komt
natuurlijk wel een wed
strijdelement bij kijken,
maar het gaat vooral om
het elkaar ontmoeten'.
Dat de Limburger een
groot bierdrinker is, en
trots is op zijn biercultuur
(er zijn in Limburg nog
zes zelfstandig opereren
de brouwerijen) resul
teert in het hoogste bier-
verbruik per hoofd van
de bevolking. Dit houdt
echter in dat bijvoor
beeld de gedistilleerd-
omzet in Limburg lager
ligt dan elders in het land.
Het is vaak moeilijker
dan in de rest van Ne
derland nieuwe produk-
ten te introduceren. Pur
daarentegen verliep zeer
succesvol, met name na
de uitbreiding van het
assortiment met Pur Ci
tron. 'Dit komt door de
Belgische en Duitse in
vloed in Limburg', zegt
de heer Kerckhoffs. 'In
Limburg drinkt men
Twee voorbeelden (zie
ook de volgende pagina)
van een fraai Heineken en
Amstel café in Limburg,
waar de caféhouders veel
waarde hechten aan een
goedogend exterieur en
interieur.
Het horecagebied
Limburg beslaat
vrijwel de gehele
gelijknamige provincie.
Slechts aan de noord
oostkant en aan de
westkant van Limburg
is een strook afgevallen.
Zij behoren respectieve
lijk tot de horecagebie
den Arnhem/Nijmegen
en Midden-Brabant.
Hoofd van het horecage
bied is de heer J. C. M.
Kerckhoffs, die als voor
zitter fungeert van het
managementteam,
voorts bestaande uit de
heren H. L. Hameiers
(fysieke distributie en
technische dienst), M. P.
H. J. de Goey, (admini
stratie) en R. C. H. M.
van Dongen (verkoop).
De heer Kerckhoffs
houdt eigenlijk niet zo
van het woord manage
mentteam. 'Niet met z'n
vieren maar met z'n allen
in Limburg hebben wij
het eerste reorganisatie
karretje getrokken. Een
ieder heeft ertoe bijge
dragen dat het eerste
horecagebied met vallen
en opstaan goed van de
grond kwam', verklaart
hij. In dat licht gezien wil
hij dan ook graag de na
men noemen van de he
ren J. Vis (algemene za
ken), L. A. Sleven
(commercie Zuid-Lim
burg), A. G. M. Moonen
(commercie Noord-Lim
burg), G.van Rensch
(expeditie Horst en
Roermond), P. A. Boes
ten (chef expeditie
Nuth), G. Hakze (groeps
leider C.T.D.) en G. J. H.
Franssen, de 'bierdokter'
die het produkt begeleidt
van fust tot en met con
sument binnen de horeca-
sector, zodat het goed
getapt en in een goed glas
bij die consument terecht
komt.
Even naar de brouwerij
Het horecagebied Lim
burg is officieel op 1 april
1978 van start gegaan en
is daarmee het eerste
operationele horecage
bied. Men heeft nu drie
jaar de tijd gehad te kij
ken hoe de markt op de
structuur van de horeca
gebieden reageert. 'Bij
zonder positief', vertelt
de heer Kerckhoffs. 'De
klant zegt nu weer "ik ga
even naar de brouwe
rij".' 'De manier van
werken is veel prettiger',
vult Van Dongen aan.
'Doordat wij nu alles in
één hand hebben, is het
beter gecoördineerd en
loopt de communicatie
sneller. Wanneer je in
een zekere mate van zelf
standigheid gedecentrali
seerd werkt, kun je
slagvaardiger beslissin
gen nemen, wat je positie
op de markt ten goede
komt omdat je je sneller
aan de marktomstandig
heden kunt aanpassen'.
Het horecagebied kent
twee drankenhandels:
Drankenhandel Vul-
Iinghs-Janssen - Huyben
B. V. in Horst en Dran
kenhandel Maas en Jeker
B.V. in Nuth, waar ook
de hoofdvestiging van het
horecagebied is geves
tigd.
Hoewel één provincie is
er toch een duidelijk