DE WALVIS
VOOR DE KINDEREN
SIA1VM 3D ONISSOldO
De vier vierkant jes
bovenaan staan ook in de
grote tekening. Kun jij
ontdekken welke
vierkantjes dat zijn? De
vierkantjes mogen gedraaid
worden!
Deze keer een recept voor een
Indische groente-schotel (Gado-
Gado), afkomstig van Melitta
Steenhuis (assistente persaan
gelegenheden, afdeling public
relations in Z/Wou).
De groente
Als ingrediënten voor een indi-
sche groente-schotel kunnen we
kiezen uit een groot aantal ver
schillende soorten. Bijvoor
beeld:
witte kool
sperciebonen
taogè
komkommer
groene kool
bleekselderij
bloemkool
ui.
Maak voor de schotel een keuze
uit 3 verschillende soorten,
waarvan er één altijd taogè is.
In totaal is 750 gram groente
nodig, het geeft niet in welke
verhouding. Het belangrijkste is
dat ze niet gaar gekookt mogen
zijn, om te voorkomen dat het
frisse en knapperige verloren
gaat.
De beste methode om ze klaar te
maken is de volgende:
Groente snijden en schoonma
ken/wassen (kool zeer klein
snijden, boontjes afhalen maar
niet breken, taogè afspoelen),
onder de kraan (die groene bol
letjes zoveel mogelijk eruit
spoelen), komkommer in plakjes
of blokjes, bleekselderij in
stukjes van 1 cm, bloemkool in
kleine roosjes).
Vervolgens alle te gebruiken
groenten (behalve komkommer)
in een grote bak of pan doen.
Ondertussen een flinke ketel
water aan de kook brengen.
Zoveel kokend water over de
groenten gieten dat ze onder
waterstaanen zo 10-15 minuten
laten staan. Hierdoor behouden
ze hun frisse kleur, de vitamines
blijven 100% bewaard en ze
worden precies zo 'gaar' als we
ze willen hebben.
De groente goed uit laten lekken
in een vergiet.
De saus
Als saus voor de schotel gebrui
ken we een pindasaus. Deze is
heel makkelijk zelf te maken van
2 eetlepels slaolie
1 eetlepel gesnipperde ui
1 theelepel sambal oelek of trassi
2 uitgeknepen teentjes knoflook
of een flinke theelepel knoflook
poeder)
'hpotpindakaas
flinke scheut ketjap, zoete of half-
zoete
water
citroensap of azijn
In een stevig pannetje de olie
verhitten.
De ui, sambal en knoflook sa
men snel aanfruiten en door
roeren.
(De knoflook niet stiekum over
slaan, deze is heel belangrijk
voor de smaak!)
Pannetje van het vuur halen.
De pindakaas in de pan losroe
ren met een flinke scheut ketjap.
Water toevoegen tot de gewen
ste dikte is bereikt.
Op smaak afmaken met ci
troensap of azijn.
Vlak voor het overgieten van de
groente goed verwarmen.
De garnering
Als garnering van de schotel kan
men gebruiken:
2 hardgekookte eieren in plakjes
fijngesneden selderij
gekruimelde kroepoek of, beter
nog, emping belindjoe (ziet er uit
als chips, is gemaakt van geplet
vruchtvlees en is te koop in Indi
sche winkels. Smaakt een beetje
bitter maar erg lekker),
gefruite uitjes.
Serveren met witte rijst en droge
bijgerechten als seroendeng,
kroepoek, emping, ebi ebi, et
cetera.'
82 P 11 3 ei q 6 B
31