DE WALVIS VOOR DE KINDEREN SIA1VM 3D ONISSOldO De vier vierkant jes bovenaan staan ook in de grote tekening. Kun jij ontdekken welke vierkantjes dat zijn? De vierkantjes mogen gedraaid worden! Deze keer een recept voor een Indische groente-schotel (Gado- Gado), afkomstig van Melitta Steenhuis (assistente persaan gelegenheden, afdeling public relations in Z/Wou). De groente Als ingrediënten voor een indi- sche groente-schotel kunnen we kiezen uit een groot aantal ver schillende soorten. Bijvoor beeld: witte kool sperciebonen taogè komkommer groene kool bleekselderij bloemkool ui. Maak voor de schotel een keuze uit 3 verschillende soorten, waarvan er één altijd taogè is. In totaal is 750 gram groente nodig, het geeft niet in welke verhouding. Het belangrijkste is dat ze niet gaar gekookt mogen zijn, om te voorkomen dat het frisse en knapperige verloren gaat. De beste methode om ze klaar te maken is de volgende: Groente snijden en schoonma ken/wassen (kool zeer klein snijden, boontjes afhalen maar niet breken, taogè afspoelen), onder de kraan (die groene bol letjes zoveel mogelijk eruit spoelen), komkommer in plakjes of blokjes, bleekselderij in stukjes van 1 cm, bloemkool in kleine roosjes). Vervolgens alle te gebruiken groenten (behalve komkommer) in een grote bak of pan doen. Ondertussen een flinke ketel water aan de kook brengen. Zoveel kokend water over de groenten gieten dat ze onder waterstaanen zo 10-15 minuten laten staan. Hierdoor behouden ze hun frisse kleur, de vitamines blijven 100% bewaard en ze worden precies zo 'gaar' als we ze willen hebben. De groente goed uit laten lekken in een vergiet. De saus Als saus voor de schotel gebrui ken we een pindasaus. Deze is heel makkelijk zelf te maken van 2 eetlepels slaolie 1 eetlepel gesnipperde ui 1 theelepel sambal oelek of trassi 2 uitgeknepen teentjes knoflook of een flinke theelepel knoflook poeder) 'hpotpindakaas flinke scheut ketjap, zoete of half- zoete water citroensap of azijn In een stevig pannetje de olie verhitten. De ui, sambal en knoflook sa men snel aanfruiten en door roeren. (De knoflook niet stiekum over slaan, deze is heel belangrijk voor de smaak!) Pannetje van het vuur halen. De pindakaas in de pan losroe ren met een flinke scheut ketjap. Water toevoegen tot de gewen ste dikte is bereikt. Op smaak afmaken met ci troensap of azijn. Vlak voor het overgieten van de groente goed verwarmen. De garnering Als garnering van de schotel kan men gebruiken: 2 hardgekookte eieren in plakjes fijngesneden selderij gekruimelde kroepoek of, beter nog, emping belindjoe (ziet er uit als chips, is gemaakt van geplet vruchtvlees en is te koop in Indi sche winkels. Smaakt een beetje bitter maar erg lekker), gefruite uitjes. Serveren met witte rijst en droge bijgerechten als seroendeng, kroepoek, emping, ebi ebi, et cetera.' 82 P 11 3 ei q 6 B 31

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1981 | | pagina 31