jaar van aanbouw reeds rende
ment opleveren, in tegenstelling
tot druiven waarbij men zeven jaar
moet wachten tot de investeringen
lonend worden.
Er was hier al wijn in 1200 terwijl
in 1560 met het oprichten van de
'first association of Spanish wine
growers' de eerste pogingen wer
den gedaan om tot kwaliteitsver
betering te komen. Eén van de
bepalingen was namelijk, dat er
geen zwaar verkeer door de stra
ten van Logrono mocht gaan om te
voorkomen dat trillingen de in
vaten rustende wijn zouden kun
nen schaden. De belangrijkste in
breng aan kennis van wijnberei
ding kwam echter aan het eind van
de vorige eeuw, toen de druifluis
'Phylloxera' de wijngaardeniers in
Frankrijk brodeloos maakte. Als
kolonisten brachten ze hun kennis
van wijnmaken over naar dit ge
bied aan de Ebro, dat enigermate
met de Bordeaux vergelijkbaar
zou zijn. Ondergrond van zand
steen, soms kalk, afgedekt met
alluviale gravel, afgezet door de
Ebro zelf. Klimaat: wisselvallig
met nog laat sneeuw, langdurige
regenperioden en dan enkele
maanden tot aan de oogst volop
zon.
Methode van wijnbereiding
De methode van wijnbereiding is
hier nog zoals het vroeger in Bor
deaux was. De rode wijnen maken
hun ontwikkeling door op eike
houten vaten waarin ze soms wel
vijf jaar blijven. Dergelijke 'Re-
servas' moet men dan ook nooit
jong drinken maar de tijd geven
om de ruwe smaak van het eike
hout om te vormen tot de door
liefhebbers zo gewaardeerde, volle,
milde wijnen, herkenbaar qua
geur en smaak van vanille en qua
karakter door een nog resterend
ondertoontje van het hout waar
mee ze zo lang in aanraking waren.
De al eerder aangehaalde Robert
Daley schrijft daarover: 'Just how
good can Rioja's be? The answer is
that they can be stunning. They can
be as good as any wine I have ever
drunk, from Bordeaux to Burgun
dy or anywhere'.
En dat klopt, zoals bewezen werd
in een grote blindproeverij on
langs door gerenommeerde proe
vers in Frankrijk gehouden, waar
bij een Rioja als no. 1 werd ge
klasseerd, twee plaatsen hoger dan
de duurste wijn uit Bordeaux.
Denk nu niet dat ik hiermee wil
zeggen, dat alle Rioja's dit hoge
peil bereiken. Natuurlijk niet.
Toen enige tijd geleden een Cali-
fornische wijn hoge ogen gooide
op een internationale proeverij,
hoorde je plotseling allerwegen:
de Californische wijnen zijn beter
dan de Franse. Een blik op de
kaart leert je, dat Californië bijna
net zo groot is als heel Frankrijk,
een beetje meer kritisch denken
zou dus wenselijk zijn als men een
flesje van zes gulden gaat halen. Er
zijn goede en er zijn minder goede
rode Rioja's, echt slechte bestaan
geloof ik niet. Daarvoor staat de
D.O.C. garant. Net als in Italië
kent Spanje een D.O.C.: Deno-
minación de Origen Controllada.
In Vers van 't Vat 3/81 zullen we
het over de bepalingen van de
D.O.C. hebben.
21