IhuIHIIH}
regüiaoorö
>mo9wo:noi:>
mmmm
imiiiiH
Evenals in de meeste landen rond de Middellandse Zee is over heel Spanje wijnbouw
mogelijk. Nogal logisch, zullen velen zeggen, een land met zoveel zon. Zo eenvoudig
ligt dat nu ook weer niet. De zonnewarmte is erg belangrijk voor het rijpen van
vruchten en de vorming van suikers, maar kwaliteitswijnen vinden we alleen in
streken waar aanvullende klimatologische omstandigheden in samenspel met een
§oede bodemgesteldheid andere eigenschappen aan de voor het maken van wijn
estemde druiven toevoegen, onder andere de onmisbare zuren.
rn
J. ZELLENRATH
fen gebied waar een aantal
gunstige factoren voor de
wijnbouw van nature aanwe
zig is, is Rioja, met onmiddellijk
daaraan toegevoegd de factor
'vakkennis' als toevallige, onont
beerlijke inbreng in de wording
van plant via vruchtvorming naar
'edele' wijn.
Om met het laatste te beginnen, de
factor 'vakkennis'. Er zijn vele
gebieden in de wereld aanwijsbaar
waar goede wijn gewonnen zou
kunnen worden, maar waar de
mens, om welke reden dan ook, er
nog niet toe gekomen is de gunsti
ge omstandigheden te benutten.
Anderzijds is er een groot aantal
gebieden, waar juist de laatste tijd
verrassende resultaten worden
behaald, zoals Californië, Austra
lië, enz. Strikt genomen geldt ook
voor de allerhoogst geklasseerde
wijnen van Frankrijk, dat zij hun
status uitsluitend te danken heb
ben aan toewijding en beperking
van de opbrengst, gepaard aan
technische kennis van de mens die
de aanwezige natuurlijke voor
waarden optimaal tot hun recht
deed komen.
Klimatologische omstandigheden
In een gebied als Rioja noem ik
het helpen van de natuur door de
mens 'toevallig', omdat bodem en
klimatologische voorwaarden hier
erg gunstig zijn voor andere land
bouwgewassen.
Robert Daley schrijft:
'The soil is so rich that many crops
are grown commercially: potatoes,
wheatasparagus, artichokes, to
matoes. Less than 5 percent of the
land seems to be under vine...'
Produkten dus die in het eerste