ROTTERDAM
De tocht door Nederland waarin we een
kijkje hebben genomen in de verschillende
horecagebieden nadert zijn voltooiing. Dit
maal is het gebied Rotterdam aan de beurt
en in het volgende nummer zullen wij deze
serie verhalen afsluiten met het horecage-
bied Limburg.
1
Botenshow in de Leuvehaven
oosten van Rotterdam in
clusief Dordrecht, Hoek-
sche- en Bommelerwaard.
De oostgrens loopt tot aan
de grens van de provincie
Utrecht. In dat gebied
vervult Rotterdam uiter
aard de centrumfunctie.
Daar is ook, in het Heine-
ken pand aan de Croos-
wijksesingel, het kantoor
gevestigd. In het gebied
opereren drie eigen
drankenhandels, waarvan
er één twee vestigingen
heeft. Dan zijn er acht
agentschappen en vier
zogenaamde stads-bier-
groothandels, die geen
fustbier voeren.
"Rotterdam heeft de al
lure van een wereldstad en
de gezelligheid van een
dorp" betoogt de heer
A.C. Redelé, die sinds 1
november van het vorig
jaar hoofd van het horeca-
gebied is. Zijn mening
wordt ondersteund door
het feit dat naast het
"grote zaken doen" in
Rotterdam ook kleinscha
lige operaties mogelijk
zijn. Zo zijn er in Rotter
dam nog rechtstreeks bele-
verde fustbiercafé's, die
hun levering rechtstreeks
ontvangen zonder tussen
komst van een agentschap.
De fusten worden met de
leurwagen gebracht en de
chauffeur heeft dan de
sleutel van het magazijn,
zodat hij zelf de levering
kan uitvoeren.
Heineken stad
Rotterdam mag je eigen
lijk wel een Heineken stad
noemen. Dat is de mening
van J.H. Dello, hoofd
verkoop. "Het merk Hei
neken heeft in Rotterdam
een spreiding van rond
80%, dat is een van de
hoogste spreidingscijfers
van heel Nederland"
Heineken geniet een groot
vertrouwen in Rotterdam.
Vooral bij de afnemers die
dat vertrouwen juist tonen
als er nieuwe produkten
geïntroduceerd worden.
De heer Dello daarover:
"Onze relaties in dit ge
bied zijn over het alge
meen snelle kopers.
Nieuwe produkten die wij
introduceren vinden direct
aftrek. Dat hebben wij
kunnen zien met Royal
Club Shandy indertijd en
nu laatst ook weer
met Pur. Dat is voor ons
natuurlijk een goede basis
om op te werken".
Daarbij vult de heer Dello
nog aan dat de sfeer van
zaken doen gekenmerkt
wordt door snel genomen
beslissingen en een duide
lijke relatie waarin men
elkaar precies zegt waar
het op staat. Zoals ook in
Amsterdam en Groningen
gaat het pad van een
chauffeur in Rotterdam
niet over rozen. Hoewel
de aanleg van de metro de
situatie verbeterd heeft,
zijn de chauffeurs ge
bonden aan bepaalde uren
waarop men de klanten
kan beleveren. En juist in
de binnenstad van Rot
terdam geeft dat nogal
eens een probleem omdat
er in die binnenstad een
grote dichtheid van café's
is.
Motivatie
Pratend over klanten en
zaken doen wijst de heer
Redelé op het grote belang
van een enthousiaste groep
medewerkers in de eigen
organisatie.
"In onze benadering als
managementteam is een
van de uitgangspunten dat
wij de sterke punten van
de individuele mede
werkers en de sterke
punten van ons bedrijf be
nadrukken. Op die manier
krijgt men zelfvertrouwen
en dat komt naar buiten
goed over'
De persoonlijke benade
ring staat dus niet alleen in
het contact met de klant
hoog in het vaandel, ook
binnen de eigen organi
satie probeert men in Rot
terdam tot een goed en
nauw samenspel te komen.
De heer Redelé: "Met de
drie eigen drankenhandels
en de Commercieel Tech
nische Dienst erbij gere
kend werken er zo'n 150
mensen in ons horecage-
bied. 't Is van het grootste
Het horecagebied
Rotterdam strekt
zich veel verder uit
dan alleen de stad Rotter
dam. "Groot Rotterdam"
noemt men het ook wel.
Tot het gebied behoort het
eiland Goeree-Overflakkee
en het groen-gebied ten
4