SMUITIP
Voor de kinderen:
DOOLHOF
Op deze pagina zult u vanaf nu
regelmatig een menu aantreffen.
Soms uitgebreid, soms slechts
een tip voor een lekker dessert of
borrelhapje. Mocht u suggesties
hebben, dan houdt de redactie
zich graag aanbevolen.
Deze keer een bijzondere kaastip
afkomstig van de heer
R. Geersinga, hoofd ontvangsten
Nederland, die jarenlang als chef
ontvangsten Zoeterwoude
verantwoordelijk was voor de
lekkere hapjes in ontvangstge
bouw De Hooiberg.
Benodigdheden:
2 ons Danish Blue
1 ons roomboter
scheutje rode port
scheutje cognac
paprikapoeder
knojlookteentje
halve walnoten
rode/witte druiven
Bereiding:
De boter dient tijdig uit de
koelkast gehaald te worden,
zodat hij niet meer hard is.
Boter en Danish Blue door
elkaar prakken.
Daarbij (niet absoluut noodzake
lijk maar wel bevorderlijk voor de
smaak): een scheutje rode port.
Laat u vooral niet afschrikken
door de vreemde kleur van het
mengsel, deze herstelt zich later
weer.
Vervolgens toevoegen: een
scheutje cognac (geen vieux).
Let wel, beide dranken dienen
heel voorzichtig toegevoegd te
worden omdat de boter en de
kaas een dergelijk vetgehalte
hebben dat niet veel vocht
opgenomen kan worden.
Blijven mengen dus; zodra er
geen vocht meer wordt opge
nomen, geen drank meer bij-
schenken.
Voorts toevoegen: een beetje
paprikapoederen fijngesnipperd
of uitgeperst een half tot heel
knoflookteentje. Het stevig aan
gedrukte mengsel in bolvorm op
een schaal leggen en circa één
uur in de ijskast laten opstijven.
Alvorens te nuttigen (weer tijdig
uit de ijskast halen) garneren met
halve walnoten en rode of witte
druiven, zodat de hele kaasberg
bedekt is. Indien u een ovale
schaal gebruikt, is het aardig aan
weerszijden een klein trosje
druiven te leggen.
Serveren met stokbrood of zelf
geroosterd brood.
Eet smakelijk!
De man onderin de tekening wil graag een bezoek
brengen aan het kasteel, waar een vriend van hem
woont. Kun jij hem de juiste weg wijzen?
31