een aantal goede "Crus" ontdekken die dan normaliter veel voordeliger zijn. Zeker wanneer men de grote wijnen zo jong drinkt als tegen woordig het geval is, maakt het weinig uit welk oogstjaar gekozen wordt. Zelfs zal het in de meeste gevallen zo zijn, dat een grote wijn uit een groot jaar in zijn jeugd ondrinkbaar is o.a. door een over maat aan tannine. Kijk, daarom is zo'n qualité suivie of anders genoemd een V.S.R. (vin spécialement recommandé) zo wenselijk. De vakman-kelder meester kan met veel overleg goede en minder goede jaren mengen om steeds weer opnieuw als eindresul taat een wijn op niveau te kunnen leveren. Bouchard Père Fils levert hiervoor het bewijs met de omzet- resultaten die in Frankrijk en de Verenigde Staten in de beste restau rants worden bereikt. Ook in Neder land worden de Beaune du Chateau Rouge et Blanc door de vaste gasten in eerste klas restaurants reeds veel gevraagd. De Beaune du Chateau Rouge zal met de verkregen onder scheiding vooral veel in de belang stelling van de bezitters van een privékeldertje komen: immers een betaalbare rode Bourgogne van hoogste kwaliteit is zeldzaam geworden. Blind-proeverij Al schrijvende heb ik in het voor gaande reeds een goede inleiding gemaakt op een andere wijn uit onze inzending, die zo voortreffelijk uit de bus kwam: "Chateau d'Aiguilhe 1972", nota bene een tweeënzeven- tiger, U weet wel een jaar uit de Bordeaux dat je aan de straatstenen niet kwijt kunt. Mooi rijp. komt deze traditioneel bereide wijn nu acht jaar na de oogst naar voren. Altijd weer, ook op proeverijen in onze proef- kamer, doorstaat deze wijn in een blindproeverij het vergelijk tussen veel duurdere wijnen met een roem rijker reputatie. Zo ook nu, geplaatst op de blindproeverij van de "Vinitiers" tussen veel kostbaarder wijnen kreeg onze Chateau d'Aiguilhe de hem toekomende waardering. En dan onze Italianen; wat hebben ze het voortreffelijk gedaan in de "blind"-proeverij. Altijd weer moet ik tot mijn spijt vaststellen, dat wijnen uit Italië alleen kunnen winnen in een blindproeverij. Wan neer de namen gegeven worden, zijn de wijnen uit Italië reeds van tevoren veroordeeld. Daarvan zou ik sterke staaltjes kunnen verhalen. Nu, op deze proeverij van de Gouden Wijn collectie, waren drie van de zes door ons ingezonden wijnen uit Italië. Twee daarvan werden onderscheiden en de derde kwam maar één puntje tekort. Wanneer men bedenkt dat het maximum op 30 lag, zijn 9 straf- punten een zeer gunstige waardering, terwijl 8 een eervolle vermelding zou opleveren. Amarone Nog even iets over onze met een eer volle vermelding bekroonde Ama rone. Zonder uitzondering bij elke proeverij een topper. Aan deze prachtige kwaliteit ligt mede de bij zondere vinificatie ten grondslag. De druiven worden na de oogst opge slagen in ruimten waar het koel is en de wind vrij spel heeft. De aldus ingedroogde druiven worden met hun geconcentreerde suikers in januari-februari volgend op de oogst, vergist. De nu verkregen wijn heeft veel restzoet en wordt in de handel gebracht als "Recioto della Valpoli- cella Amabile". Het adjectief "Amabile" geeft daarbij aan, dat de wijn enigszins zoet is. Deze zoetige rode wijnen worden in de zuidelijke landen veel geconsumeerd. Voor onze contreien komt veel meer in aanmerking de op fust, na drie jaar lagering, verkregen droge variëteit "Recioto della Valpolicello Secco" waartoe wij de Reuchlin Amarone kunnen rekenen: de suikers zijn nagenoeg vergist en er ontstond een volle donkerrode wijn met een weel derige geur van vruchten. Eigenlijk zou aan deze wijnen enige jaren rijpen op de fles gegund moeten worden. Ze worden dan voornaam en kunnen tot de elite onder de grote wijnen gerekend worden. De praktijk is helaas, dat ze deze vervolmaking nooit bereiken, omdat er eenvoudig een tekort is en ze een ontijdig einde hebben gevonden. Liano Goede wijn behoeft geen krans, dat blijkt weer eens duidelijk met de 'Liano'een volle wijn die zijn lief hebbers in Nederland allang heeft gevonden. Hij geniet de voorkeur van de goede slijter-wijnhandelaar, die hem trots vooraan in zijn presentatie zet. Als bij een blind proeverij naar de prijs wordt gevraagd, is de verrassing aflees baar, wanneer men de lage prijs voor deze hoge kwaliteit verneemt. Voor ons was het dan ook bijna vanzelf sprekend, dat de Liano, die ook vorig jaar tot in de finale was doorge drongen, in de prijzen zou vallen. We kunnen deze uit Sangiovese- druiven in Romagna gewonnen wijn dan ook wel een "paradepaardje" gaan noemen. 25

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1981 | | pagina 25