een aantal goede "Crus" ontdekken
die dan normaliter veel voordeliger
zijn. Zeker wanneer men de grote
wijnen zo jong drinkt als tegen
woordig het geval is, maakt het
weinig uit welk oogstjaar gekozen
wordt. Zelfs zal het in de meeste
gevallen zo zijn, dat een grote wijn
uit een groot jaar in zijn jeugd
ondrinkbaar is o.a. door een over
maat aan tannine.
Kijk, daarom is zo'n qualité suivie of
anders genoemd een V.S.R. (vin
spécialement recommandé) zo
wenselijk. De vakman-kelder
meester kan met veel overleg goede
en minder goede jaren mengen om
steeds weer opnieuw als eindresul
taat een wijn op niveau te kunnen
leveren. Bouchard Père Fils levert
hiervoor het bewijs met de omzet-
resultaten die in Frankrijk en de
Verenigde Staten in de beste restau
rants worden bereikt. Ook in Neder
land worden de Beaune du Chateau
Rouge et Blanc door de vaste gasten
in eerste klas restaurants reeds veel
gevraagd. De Beaune du Chateau
Rouge zal met de verkregen onder
scheiding vooral veel in de belang
stelling van de bezitters van een
privékeldertje komen: immers een
betaalbare rode Bourgogne van
hoogste kwaliteit is zeldzaam
geworden.
Blind-proeverij
Al schrijvende heb ik in het voor
gaande reeds een goede inleiding
gemaakt op een andere wijn uit onze
inzending, die zo voortreffelijk uit de
bus kwam: "Chateau d'Aiguilhe
1972", nota bene een tweeënzeven-
tiger, U weet wel een jaar uit de
Bordeaux dat je aan de straatstenen
niet kwijt kunt. Mooi rijp. komt deze
traditioneel bereide wijn nu acht jaar
na de oogst naar voren. Altijd weer,
ook op proeverijen in onze proef-
kamer, doorstaat deze wijn in een
blindproeverij het vergelijk tussen
veel duurdere wijnen met een roem
rijker reputatie. Zo ook nu, geplaatst
op de blindproeverij van de
"Vinitiers" tussen veel kostbaarder
wijnen kreeg onze Chateau
d'Aiguilhe de hem toekomende
waardering.
En dan onze Italianen; wat hebben ze
het voortreffelijk gedaan in de
"blind"-proeverij. Altijd weer moet
ik tot mijn spijt vaststellen, dat
wijnen uit Italië alleen kunnen
winnen in een blindproeverij. Wan
neer de namen gegeven worden, zijn
de wijnen uit Italië reeds van tevoren
veroordeeld. Daarvan zou ik sterke
staaltjes kunnen verhalen. Nu, op
deze proeverij van de Gouden Wijn
collectie, waren drie van de zes door
ons ingezonden wijnen uit Italië.
Twee daarvan werden onderscheiden
en de derde kwam maar één puntje
tekort. Wanneer men bedenkt dat het
maximum op 30 lag, zijn 9 straf-
punten een zeer gunstige waardering,
terwijl 8 een eervolle vermelding zou
opleveren.
Amarone
Nog even iets over onze met een eer
volle vermelding bekroonde Ama
rone. Zonder uitzondering bij elke
proeverij een topper. Aan deze
prachtige kwaliteit ligt mede de bij
zondere vinificatie ten grondslag. De
druiven worden na de oogst opge
slagen in ruimten waar het koel is en
de wind vrij spel heeft. De aldus
ingedroogde druiven worden met
hun geconcentreerde suikers in
januari-februari volgend op de oogst,
vergist. De nu verkregen wijn heeft
veel restzoet en wordt in de handel
gebracht als "Recioto della Valpoli-
cella Amabile". Het adjectief
"Amabile" geeft daarbij aan, dat de
wijn enigszins zoet is. Deze zoetige
rode wijnen worden in de zuidelijke
landen veel geconsumeerd. Voor
onze contreien komt veel meer in
aanmerking de op fust, na drie jaar
lagering, verkregen droge variëteit
"Recioto della Valpolicello Secco"
waartoe wij de Reuchlin Amarone
kunnen rekenen: de suikers zijn
nagenoeg vergist en er ontstond een
volle donkerrode wijn met een weel
derige geur van vruchten. Eigenlijk
zou aan deze wijnen enige jaren
rijpen op de fles gegund moeten
worden. Ze worden dan voornaam en
kunnen tot de elite onder de grote
wijnen gerekend worden. De praktijk
is helaas, dat ze deze vervolmaking
nooit bereiken, omdat er eenvoudig
een tekort is en ze een ontijdig einde
hebben gevonden.
Liano
Goede wijn behoeft geen krans, dat
blijkt weer eens duidelijk met de
'Liano'een volle wijn die zijn lief
hebbers in Nederland allang heeft
gevonden. Hij geniet de voorkeur
van de goede slijter-wijnhandelaar,
die hem trots vooraan in zijn
presentatie zet. Als bij een blind
proeverij naar de prijs wordt
gevraagd, is de verrassing aflees
baar, wanneer men de lage prijs voor
deze hoge kwaliteit verneemt. Voor
ons was het dan ook bijna vanzelf
sprekend, dat de Liano, die ook vorig
jaar tot in de finale was doorge
drongen, in de prijzen zou vallen.
We kunnen deze uit Sangiovese-
druiven in Romagna gewonnen wijn
dan ook wel een "paradepaardje"
gaan noemen.
25