%cW
«ask»«
De jaarlijkse wijnkeuringen van "Les Vinitiers de la Tass 'Armée" voor de "Gouden
Wijncollectie" zijn in 1980 voor Reuchlin bijzonder gunstig geweest. Dit was voor ons
aanleiding om in deze aflevering van Parlant du vin, wat nader in te gaan op deze
keuringen en de ingezonden Reuchlin wijnen. Slechts zes wijnen werden door ons
ingezonden en daarmee stonden we op de proeverij tussen 125 andere wijnen die door hun
inzenders waardig werden bevonden om vergeleken te worden en dus zeker niet tot de
eerste de beste gerekend kunnen worden. We ervaren het mede daarom als een grote eer,
dat we met drie onderscheidingen naar voren kwamen, terwijl twee andere wijnen met een
enkel puntje verschil dicht tegen de top aanleunden. We konden onze oren en ogen
nauwelijks geloven toen al deze lof ons bekend werd gemaakt. We zijn ons er wel van
bewust, dat in volgende jaren een dergelijke score wellicht niet meer te halen valt of er zou
werkelijk een wonder moeten gebeuren. Neemt allemaal niet weg, dat we alle reden tot
juichen hadden over ons succes.
Tass' Armée
GOUDEN
WIJNCOLLECTIE
v
.v.*
r. v t
,V fc'.J*
V«"*»n
VjljP.V.
DOOR J. ZELLENRATH
Reuchlin
volt in de prijzen
Betrouwbaar O.I.V.-systeem
Voor het eerst werd ditmaal
het zogenaamde O.I.V.-
systeem toegepast. Daarbij
worden de produkten van de wijnstok
ingedeeld in warmtezones naar
breedtegraad in 9 categorieën, onder
verdeeld in 50 groepen. Daarvoor is
een analyse nodig waarin gegevens
verstrekt moeten worden over jaar
gang - alcoholpercentage - zuren -
suikergehalte - SO;, enzovoort. De
letters O.I.V. staan voor Office
International des Vins et des Vignes,
gevestigd in Parijs. Bij toepassing
van deze reeds in vele landen
gebruikte beoordelingsmethode
worden strafpunten gegeven voor
tekortkomingen van de ter keuring
gepresenteerde wijnen voor kleur,
geur en smaak. Als proever moet
men even wennen aan het hanteren
van de normen, maar eenmaal inge
speeld, geeft de conclusie betere uit
komsten en een eerlijker beeld dan
tot nu toe het geval was.
Beaune du Chateau Rouge
Wanneer we onze resultaten
bekijken, blijkt dat eigenlijk alleen
COKKONDE
Les Vinitiers
de la
0 PRIJS
ïl p li r h 1 i n
ïl r a ïin p imffllfatraii
de Beaune du Chateau Blanc nogal
mager uit de strijd is gekomen.
Persoonlijk vind ik deze witte wijn,
gewonnen uit de Chardonnay-
druiven, erg goed. Ik weet dan ook
niet waarom de proevers anders
oordelen over deze Premier Cru de
Bourgogne.
Beaune du Chateau Rouge,
Bouchard Père Fils, onder
scheiden met de eerste prijs en dus
winnaar in zijn categorie, werd
beloond met de Bokaal voor de
Gouden Wijncollectie en Oorkonde.
Deze Beaune du Chateau is een
assemblage van Premier Cru-wijnen
uit eigen wijngaarden van Bouchard
Père Fils. Alleen een wijnhuis met
een reputatie als B.P.F. kan zich
veroorloven dergelijke kostbare wij
nen zonder jaartal in de handel te
brengen. Vrijwel alle pogingen van
andere huizen hebben in dit opzicht
gefaald. De wenselijkheid om aan
deze wijnen aandacht te schenken
wordt vooral ingegeven door de
standaardisatie van een smaak - het te
allen tijde garanderen van een vooraf
bepaalde kwaliteit - in het Frans
"qualité suivie" genoemd.
Er zijn grote bezwaren verbonden
aan de publiciteit over bepaalde
millésimesjaargangenWanneer
de media een jaar uitroepen tot
'grand millésime'wil iedereen een
wijn uit dat jaar drinken en men
consumeert rijp en rauw wat aange
boden wordt. Ik bedoel dit in de
meest letterlijke zin. Wanneer we de
Bordeaux 1975 als voorbeeld nemen,
constateren we dat een belangrijk
gedeelte daarvan reeds is opge
dronken, zodat de wijnen uit dat
begenadigde jaar op het moment dat
ze rijp zijn niet meer voorhanden
zijn. Hetzelfde geldt voor de
Bourgognes 1976; niet meer te
krijgen tenzij tegen onwaarschijnlijk
hoge prijzen. Daarentegen blijven
goede wijnen uit jaren die een minder
gunstige pers kregen, gewoon lig
gen, onverkoopbaar. Toch kan de
echte wijnkenner in deze jaren best
24