Pioniersgeest bij het managementteam...
komst naar Grouw moeten reizen",
aldus de heerTeeken.
Zover is het echter nog niet: men ver
wacht dat het nieuwe pand begin de
cember 1981 gebruiksklaarzal zijn.
Vertrouwen
Juist in de noordelijke provincies heeft
de instelling van de horecagebieden
vruchtbaar gewerkt. Van oudsher was
de afstand tussen de afnemers in het.
noorden en "de grote brouwerij" vrij
groot. Door de gedecentraliseerde aan
pak is de relatie sterk verbeterd.
Daarbij is het woord "vertrouwen" een
sleutelbegrip. De heer Evink daarover:
"hier in het noorden is het heel belang
rijk om bij het zaken doen zorgvuldig
te werk te gaan. Relaties moeten goed
begeleid worden. Het karakter van de
mensen in Friesland en Groningen,
dat ten opzichte van elkaar ook weer
verschilt, vraagt om een basis van ver
V.l.n.r. de heren P. van der Veen T. Evink,
E. Penning en J. Teeken, op het bouwkavel
in Grouw.
trouwen. Na de instelling van het hore-
cagebied zijn de vertegenwoordigers
nagenoeg allemaal op dezelfde plaats
gebleven, dat is bewust gedaan om de
vaak jarenlange relaties niet te verbre
ken".
Veranderingsprocessen komen in het
noorden moeilijker op gang dan in
andere streken van Nederland. Ook dat
is te merken in de verkoop, bijvoor
beeld bij de introductie van een nieuw
produkt.
"Vaak gaat bij ons de introductie van
een nieuw produkt wat langzamer en
moeizamer dan elders. Men is over het
algemeen nogal merkentrouw en stapt
niet zo gauw over op andere produkten.
Dat kun je nu goed merken bij de intro
ductie van Pur Citron in de horeca.
Overigens is dat een produkt dat er
zeker zal komen, het kost alleen tijd,"
vertelt de heer Evink.
Distributie
De uitgestrektheid van het noordelijke
horecagebied heeft tot gevolg dat er in
de distributie van de dranken grote af
standen moeten worden afgelegd. De
horecabedrijven zitten vaak ver uit el
kaar, vooral op het platteland. Daar
naast kent men verhoudingsgewijs
minder afzet per horecapunt dan in
andere gebieden. Groningen heeft na
melijk het laagste bierverbruik per
hoofd van de bevolking, terwijl het ver
bruik in Friesland nauwelijks hoger ligt.
In het algemeen nemen onze beide
biermerken in het horecagebied een
goede tot uitstekende plaats in; met
name geldt dit voor Friesland en
Drenthe.
"Bij de werving van horecapunten en
bij nieuwe transacties streven wij er
naar de positie van het Amstel merk
nog wat te verbeteren" verklaart de
heer Teeken. "We trachten daarmee al
thans in Groningen een actieve politiek
te voeren en dat heeft er mede toe
geleid dat wij het afgelopen jaar een
vrij groot aantal verkooppunten hebben
verworven; zij het dat het in lang niet
alle gevallen mogelijk bleek dit exclu
sief met Amstel te doen".
In het horecagebeuren neemt de stad
Groningen een heel eigen plaats in.
Ruim vijftienduizend studenten druk
ken een nadrukkelijk stempel op café's
en restaurants in de stad van de Mar
tinitoren. Bloeit het café-leven in de
stad Groningen, in het noord-oostelijke
gedeelte van die provincie is die situatie
anders. Daar zijn door de jaren heen
veel horecabedrijven opgeheven omdat
Skütsjesilen op de Friese meren
n in
)UW.
s zal
de
ran
ken:
itste
i. Er
eer-
uur-
s in
rou-
dat
ge
in is
;che
lagt.
ver-
n de
i en
trie
wat
een
root