v C !Menunr.l
Qrapefruit cocktail
Kopje heldere bouillon
Kalfsbiefstuk
Sperciebonen
Qegrilde tomaten
Pommes rissoléés
Vanille-ijs met warme chocoladesaus
Koffie
Binnen enkele dagen zullen vele hoofden
zich weer buigen over de samenstelling
van het kerstmenu. Om u hierbij wat te
helpen hebben wij de heer J. P. Ombelet,
chefkok te Zoeterwoude, gevraagd om
een drietal menu's samen te stellen. Wij
dachten dat er bij onderstaande menu
suggesties voor elk wat wils is en dat u er
alle kanten mee uit kunt.
eenvoudig - licht verteerbaar - 8 personen
(met soepstengel)
BENODIGDHEDEN
8 grote rode grapefruits
5 ons schenkelvlees of 5 ons
soepvlees
1 ui
1 prei
'/2 winterpeen
peterselie
selderij
foelie
laurier
peperkorrels
8 kalfsbiefstukken a 130 gram
150 gram roomboter
150 gram margarine
1 kg. sperciebonen
4 grote tomaten
1 Vs kg. aardappels
1 liter vanille-ijs
'A liter slagroom
50 gram cacao
50 gram custard
80 gram suiker
Va liter water
nootmuskaat
paneermeel
knoflook
VOORBEREIDINGEN/
BEREIDING
De grapefruits rondom met een
scherp mes van de schil ontdoen
- ook het wit. Hierna kunt u de
partjes gemakkelijk los snijden
(grapefruit uit blik kan ook, maar
is meestal mindervan smaakdan
vers). Overgieten met sherry of
grapefruitlikeur. Dit kunt u reeds
enkele dagen van tevoren maken.
Goed koud serveren.
Bouillon
Vlees of schenkel met koud water
opzetten en langzaam aan de
kook laten komen. De prei, ui,
winterpeen, selderij, peterselie
goed wassen en deze samen met
de kruiden aan het geheel toe
voegen. 3 uur laten trekken. Hier
na passeren door een fijne zeef
of nog beter door een linnen
doekje. Daarnaopsmaakbrengen
met zout en peper. Zorg er voor
dat de bouillon goed heet wordt
opgediend (koppen vóórver-
warmen).
Kalfsbiefstuk
Beide zijden licht zouten en pe
peren. Even in de bloem: dit is
voor de kleur, anders blijft kalfs
vlees wit bij het bakken. Vlees kan
ook gegrild worden, maar dan
erné zouten en peperen.
Sperciebonen
Afhalen, maar niet breken. Eerst
water aan de kook brengen met
wat zout, dan sperciebonen erin.
Als deze bijna gaar zijn afgieten
en koud afspoelen: dan blijven ze
mooigroen.1 uisnipperen,1teen-
tje knoflook fijn maken, 100 gram
boter in de pan laten sudderen
tot deze lichtbruin is. Hierna de
sperciebonen erbij. Afmaken
met zout en nootmuskaat.
Gegrilde tomaat
4 grote tomaten doormiddensnij-
den. Met peper en zout en paneer
meel bestrooien en met wat boter
(of olie) in de oven zetten en mooi
bruin laten worden.
Pommes rissoléés
Aardappelen desgewenst pan
klaar bij de groenteboer kopen.
Om deze mooi bruin te krijgen
kunt u tijdens het bakken wat
paneermeel erover strooien (of
paprikapoeder).
Warme chocoladesaus
Cacao, custard en suiker goed
door elkaar roeren, daarna bij het
water voegen en al roerende aan
de kook brengen. Eventueel nog
een scheutje advocaat toevoe
gen.
22