taurant was 2 april 1979 beslist geen
verlate 1 april-mop. De eerstgenoemde
afdelingen konden op deze dag hun in
trek nemen op de derde verdieping van
het groepskantoor. Hieraan ging een
grootscheepse verhuizing vooraf. Voor
de medewerkers van de expeditie was
deze dag extra belangrijk omdat het voor
hen niet slechts ging om een verhuizing,
maar ook om de invoering van een nieuw
systeem van orderverwerking, waar een
lange periode van grondige voorberei
ding aan vooraf was gegaan.
De serveersters, die tot 2 april onder
vaak moeilijke omstandigheden in een
tijdelijk ingerichte kantine de lunches
verzorgden voor het personeel dat al in
Zoetermeer werkzaam was, konden op
deze dag voor het eerst gebruik maken
van de moderne apparatuur in het be
drijfsrestaurant.
Na een periode van proefdraaien, kon op
7 mei 1979 de eerste fles door de vul-
machine van één van de vier bottellijnen
worden afgevuld. Met het operationeel
worden van de verpakkingsafdeling was
ook de ingebruikname van de werk
plaats en van het laboratorium een feit.
Anderhalve week later kon de eerste in
de distilleerafdeling van Zoetermeer
vervaardigde Hoppe jonge jenever wor
den afgevuld. En nu, sinds 21 september
jl., is Zoetermeer officieel open. Eerder
in dit nummer heeft u reeds kunnen le
zen en bekijken hoe de verschillende af
delingen er uit zien en functioneren.
Het was een barre winter. De medewerkers
aan de bouw weten er over mee te praten!
De distilleerafdeling wordt ingericht.
HTB verzorgde het ontwerp van de
technische inrichting van de verpak
kingsafdeling en van het energiege
bouw. Vogelbusch, een ingenieurs
bureau, nam het ontwerp van de
technische inrichting van de alcohol
branderij voor zijn rekening.
Eerste paal, hoogste punt
Medio januari 1978 begon men met het
heiwerk. Op 27 januari van dat jaar heeft
de heer J. W. Wegstapel, toenmalig bur
gemeester van Zoetermeer, de officiële
eerste paal geslagen. Een gedenkwaar
dig feit in de bouwfase van de nieuwe
gedistilleerdvestiging, was het moment
waarop de jongste leerling-timmerman
van de N.V. Aannemingsmaatschappij J.
P. van Eesteren, op 7 juli 1978 de Ne
derlandse driekleur hees naar het hoog
ste punt van de staalconstructie van wat
nu de alcoholbranderij is. Tevens was
hiermee het hoogste punt van de bouw
1978. De portiers, die tot die tijd hun
werkzaamheden hadden verricht in een
zogenaamde portacabin konden daar
mee als eerste groep medewerkers van
de Gedistilleerd en Wijngroep Nederland
B.V. hun intrek nemen in de nieuwe be
huizing.
De eerste dozen wijn werden op 13 de
cember aangevoerd, waarmee twee hef
truck-chauffeurs en een groepsleider
het operationeel worden van de afdeling
magazijn en intern transport inluidden.
De wachtchefs en proces-operators van
de alcoholbranderij en de energiedienst
zullen zich de winter van '78/79 nog lang
heugen: Juist in die periode (18 decem
ber) werd het energiegebouw in gebruik
genomen.
1 April-mop?
Voor de medewerkers van de commer
ciële afdelingen en de medewerkers van
de afdeling expeditie en het bedrijfsres-
Langzaam ziet men de nieuwe vestiging
groeien...
werken van de programmagegevens en
bij de beoordeling van de plannen.
Het ontwerp
Het bouwkundig ontwerp is van Groos-
man Partners B.V. in Rotterdam. De ba
sis van het ontwerp had Groosman
reeds gelegd bij de presentatie van het
bureau als onderdeel van de architec
ten-selectie. Groosman Partners was
één van de vier architectenbureaus die,
met de gegevens van het programma
van eisen als uitgangspunt, werd uitge
nodigd enkele principevoorstellen voor
het ontwerp uit te werken en toe te lich
ten.
Naast Groosman is bureau Nagtglas
Versteeg ingeschakeld, als adviseur
voor de bouwkundige installaties zoals
verlichting, verwarming, liften en der
gelijke, voorzover deze met de functie
van het gebouw te maken hebben. An
dere (technische) ontwerpteams die
werden ingeschakeld zijn Heineken
Technisch Beheer en de firma Vogel
busch uit Wenen.
(23.33 meter) bereikt. Traditiegetrouw
werd dat gevierd met pannebier!
De oplevering van de portiersloge en het
wijnmagazijn vond plaats op 4 december
5