EEN REIS DOOR
DE BELANGRIJKSTE
WIJNGEBIEDEN
De rijk gevarieerde wijngaard, die Italië heet
van de Corvina gekweekt in de pro
vincie Verona - is de belangrijkste leve
rancier van deze wijn (55 tot 70 pro
cent), daarna de Rondinella (30 pro
cent) en verder mogen gebruikt worden
Molinara, Rossignola of Groppello,
Negrara, Barbera en Sangiovese. Wilt u
even met de ogen dicht herhalen? Mini
mum alcoholgehalte 11 procent; voor
de Superiore 12 procent.
Recioto della Valpolicella
Wat is het soms toch ingewikkeld met
de Italiaanse wijnbenamingen. Hier
hebben we te maken met een produkt,
dat op bijzondere wijze werd geprodu
ceerd en als resultaat een totaal andere
wijn geeft dan de eerder genoemde
druivesoorten. De afwijkende vinificatie
bestaat erin, dat de druiven - op matten
of opgehangen onder een afdak - wor
den ingedroogd waarna de beste drui
ven, meestal de buitenste, de Orecchi
(enkelvoud Orecchio), die de meeste
zon ontvangen, worden vergist. Ver
kregen wordt een donker gekleurde
wijn van 14 procent alcohol (minimum).
Onder deze naam wordt een Amabile en
een Secco gemaakt. Wanneer u nu de
wijn in zijn geboorteplaats hebt gezien,
zult u gemakkelijker kunnen onthou
den, dat de zoete op port lijkende
Recioto della Valpolicella "Amabile"
zijn eigen naam behoudt, terwijl de
droog gevinifieerde "Secco" de naam
krijgt Amarone en als zodanig door ons
wordt gepropageerd. Er bestaat ook
nog een "Liquoroso", die nog zoeter is
dan de "Amabile" en doorgaans een
hoger alcoholpercentage heeft. Ama
rone moet minimaal drie jaar fust heb
ben en kan gemakkelijk vijftien jaar oud
worden. Ik vind hem minimaal 6 a 8 jaar
na de oogst, wanneer het zoetje wat ge-
oxydeerd is, pas echt rijp.
Bardolino
Bardolino komt uit de directe omgeving
van het Gardameer en is alleen al daar
om bij veel Nederlanders bekend. Lijkt
veel op de Valpolicella, zelfde druiven,
een tikkeltje frizzante. Minimum alco
hol gehalte 10,5 procent. Wordt koel
geserveerd en is aangenaam bij hapjes,
voorgerechten, enzovoorts.
Soave
Ook deze witte wijn is wereldberoemd.
Gewonnen uit de Garganega voor 70-90
Het plukken gebeurt nog steeds met de
hand
Valpolicella, Amarone, Bardolino,
Soave van Tommasi in Pedemonte
Veneto is het grootste produktiegebied
van D.O.C.-wijnen. Valpolicella is na
Chianti de meest verkochte wijn, zowel
in binnen- als buitenland. Produktie
600.000 hl. (Chianti 1 miljoen hl).
We kennen de Valpolicella als gemak
kelijk drinkende, verfrissende wijn, wat
licht van kleur met daarnaast de Super
iore Riserva - langer op de droesem ge-
geweest en daardoor meer kleur en
langer op fust behandeld, dus duur
zamer, voller ook met meer tannine.
Een Valpolicella Superiore Riserva is
op alle proeverijen een ware verrassing.
De druif Corvina Veronese - de variëteit